Loading..

Product was successfully added to your shopping cart.

 

Inga produkter i varukorgen

Lektips: 5 roliga sätt att leka med matleksaker

Matleksaker är roliga för barn!

Matleksaker ingår i låtsaslekar där barnet lär sig hur världen fungerar. Mat är någonting som barnet ser varje dag - inte bara själva maten, men även hur den köps, hur mamma och pappa lagar till den , hur den serveras, hur det är att äta på restaurang, mm.

Men det finns så mycket mer man kan göra med matleksaker... och ja, matleksaker kan även vara pedagogiska!

(I den här bloggartikeln är vår fokus på de fantastiska matleksakerna i trä från Melissa & Doug, men dessa idéer kan förstås används med andra matleksaker i olika material.)


Låtsasmat från Melissa & Doug

1) LAGA OCH BESTÄLLA MAT

Med varje matleksak kan man leka mamma-pappa-barn, restaurang eller affär genom att låtas att man köper, lagar, beställer och äter mat. Du och barnet kan turas om med "Vad vill du äta?" och "Kan jag få beställa..." lek. För yngre barn är det en minneslek att samla ihop det som du vill ha, och för större barn kan det vara en skriftlig övning att notera din beställning på papper.

Oavsett barnets ålder är det här ett naturlig sätt att leka, och kanske det man först tänker på när det gäller matleksaker.


2) VAD ÄR DIN FAVORITMAT

När man lekar med matleksaker finns det förstås mycket att diskutera. Du kan fråga barnet vad deras favoritmat är, och varför. De kan göra ett val bland tre saker som finns i matset, de kan identifiera koncept som söt och sur, och vilka de tycker smakar bäst.

Men ännu viktigare... du kan fråga barnet om hen vet vad DIN favoritmat är. Det är ett viktigt steg för barnet att förstå att alla är olika, och att lära sig att andra människor har olika smak och perspektiv.


3) SORTERINGSLEK

Varje matset består av olika delar. Dessa delar kan sorteras på en mängd olika sätt. Be barnet att dela upp leksakerna efter form, typ, färg, storlek - allt går! Man kan även räkna hur många saker som är gröna, runda, stora, osv!


4) MINNESLEK

När du har ett lekset med flera grejer, ta fram 3-5 (eller fler beroende på barnets ålder). Be barnet att titta noggrant på dem och sedan blunda. När barnet blundar, ta bort en sak och se om barnet kan komma ihåg vilken som är borta. Och sen är det din tur!

Du kan göra spelet svårare genom att lägga till flera saker eller att flytta runt sakerna som finns kvar. 


Lek med låtsasmat i trä från Melissa & doug

5) EXPERIMENERA MED FORM

Varje matset består av flera grejer. Dessa kan förstås staplas på varandra - se hur många man kan stapla till ett torn! Fråga barnet vilka bitar som är lättast att stapla på varandra, och vilka som är mer ostabila. 

Om det finns runda bitar, se om de kan rullas, och hur långt de rullar. Se om barnet kan göra det med hens dominanta hand... och med andra handen, eller när hen blundar. 


Hoppas att din låtsasmat smakar gott - och ha det så roligt! Mums!


Roliga matleksaker

Vi älskar nöjda kunder!

Vi har alltid satsat på att ge den högsta möjliga nivån på kundservice här på ABC Leksaker. Vi vill gärna att våra kunder ska uppleva en tydlig skillnad mot andra e-handelsbutiker och att sök- och köpupplevelse här på vår hemsida ska vara en glad överaskning.

Vi ville hitta ett bra sätt att mäta vår kundservicenivå och gick därför med i Trustpilots undersökningar för ett par år sedan. Under den tiden har vi fått in kommentarer från nästan 3.000 kunder och har legat i topp under kategorin Barnleksaker i över tre år!

För att titta närmare på det som Ni - våra kunder - säger om oss (och för att ha det lite roligt) har vi gjort ett "word cloud" med de populäraste orden som använts i våra rescensioner under de senaste 5 månader. 

Några ord som vi tycker är särskilt viktiga är:

Read More

Lek med oss - Busiga dinosaurier och fraktfria leveranser

Vi älskar leksaker - och att leka!

Vill du leka med oss? 

Våra busiga dinosaurier har bjudit in dig och dina dinosaurier att skapa en DINOvember-scen och dela den med oss på Instagram! Som tack för leken skickar vi dig en kod för fraktfri leverans. (Undrar du om DINOvember? läs mer här...)

För att delta i dino-firandet...

Read More

Pysseltips: färglägga annorlunda och öka kreativiteten

Vi har redan skrivit om hur bra det är för barn att färglägga bilder - det är utvecklande, kreativt, roligt...ända till dess att det blir tråkigt!

Ja, för tråkigt bir det om man använder samma kritor, samma vita papper, samma målarböcker och samma tuschpennor hela tiden.

Så...varför inte ge nytt liv till ditt barns kreativitet genom roliga, och lite annorlunda, produkter? Vi visar dig hur!

Read More

Dinovember - fira november med busiga dinosaurier

November är kanske inte årets roligaste månad... den brukar vara kall och mörk och dagarna blir bara kortare och kortare. Det är dessutom lite för tidigt för alla fina juldekorationer.

Men, tänk om det ändå skulle hända något spännande denna mörka, kalla månad...

...om t ex dinosaurierna i leklådan vaknade till liv och ställde till det på nätterna...

Har det hänt dig? Det händer oss varje år... både hemma och på leksakslagret!

Read More

Lektips: 3 anledningar till varför en trollerilåda är bra för barn

Vad kul det är med magi! Ja, magi är verkligen... magiskt... och det gör att vi blir nyfikna, intresserade, förvirrade och underhållna - allt på en och samma gång!

Det är jätteviktigt och otroligt bra (och kanske kan vi säga "pedagogiskt") för barn att hålla på med magi. Den bidrar mycket till utvecklingen och de färdigheter som utvecklas kommer barnet att få användning av senare i livet. En bra trollerilåda med tricks som är anpassade efter barnets ålder kan förvandla en leksak till en livslång hobby.

Read More

Pysseltips: Färgat ris för sensorisk lek

Färgat ris är ett roligt material att leka med. Det är sensorisk, och ger en härlig och annorlunda känsla i händerna. Det kan används i en låda för lek, för att skapa "hitta-i" burkar, mm!

Det är enkelt att färga ris - vi visar dig hur i tre enkla steg!

Read More

Julkalendrar - köpa färdigt eller skapa eget?

Vill du ha en julkalender till ditt barn? Det är kul att räkna ner dagarna till julafton - och det finns flera sätt att göra det på. Läs mer...Read More

Skapa enkelt - stora spindelnät till Halloween

När hösten slår till är det kul att fira lite - med Halloween! 

Dekorera enkelt med stora spindelnät -  du kan skapa en mystiskt stämmning med bara sånt du har hemma. Använd svarta soppåsar, svart papper eller svart tyg och skapa fina nät - nästan precis som man gör för att skapa papperssnöflingor. 

Vi gjorde våra spindelnät av soppåsar för att de är billiga och stora, och ganska enkla att klippa i.

Read More

Baktips - American Sugar Cookies till Halloween

Dessa underbara kakor är perfekta för bakning tillsammans! De kan färgas, dekoreras, eller bara bakas (och ätas) som dem är - och de blir perfekta till olika säsonger!

Sockerkakor passar de flesta barn för att de innehåller varken nötter eller chocklad.

Read More