10 roliga lekar till piratkalas

Posted on 2015-07-22 17:18
av Leigh
I

AHOJ! Dags för piratkalas?

Det är roligt med barnkalas hemma – men det kan bli lite stressigt också. Vi vill ju så gärna att barnkalaset ska bli lyckat, att alla barn har roligt, och att huset är nästan likadant efter att alla har gått hem…

Att ha några lekar förberedda till kalaset kan hjälpa till.

Här har vi samlat 10 roliga lekar till piratkalaset. Vissa av dessa klassiska lekar kanske du känner igen från din barndom, men vi har ändrat dem lite så att de ska passa in på pirattemat. Jag tycker att det är bäst att planera 3-5 lekar till kalaset, men vara beredd på att hoppa över en som inte verkar passa ihop med barngruppen. Dessa lekar kräver inte så mycket förberedelser, och ingen komplicerad utrustning – bara bollar, hink, ballonger, tråd, etc. De passar barn i åldern ca 5-8 år, men kan justeras för barngrupper i olika åldrar. Här är 10 förslag:


1. Sopa däck (swab the deck)

Du behöver minst två kvastar och två bollar (pingis, innebandy). Dela upp barnen i två lag. Ett barn från varje lag ska sopa bollen ut, runt ett hinder och tillbaka. Kvasten ges sedan till nästa person i laget. Spelet kan också göras med mål (lådor med hål i) och flera kvastar och bollar.


2. Spräng kanonkulan!

Du behöver tråd och minst två ballonger (helst svarta) per barn. Bind ballongerna på varje barns fotled. Ropa ”Ahoj!” och barnen försöker poppa de andra barnens ballonger utan att förlora sina egna. Helt tokigt och roligt!


3. Mata hajen

Du behöver flera bollar (t ex pingis, innebandy) i olika färger och ett mål - helst målat som en haj ett piratskepp eller liknande. Barnen kastar bollarna och försöker träffa målet. Ett barn, eller en vuxen, kan sopa bollarna tillbaka till den som kastar.


4. Skattjakt

Skapa en enkel skattjakt med skattpengar (kartongrundlar täckta med folie är bra). Göm skatten i huset eller i trädgården. Alla pirater ska leta efter skatten. Ficklampor kan göra skattjakten roligare för större barn om det är mörkt ute.


5. Ösa båten (bail out the boat)

Du behöver minst en stor hink, två mindre hinkar samt en mugg till varje barn. Barnen delas in i två lag, och varje lag försöker flytta vattnet från den stora hinken till lagets egna hink. Vinnande laget är det lag som först fyller hinken. Detta passar bäst som en utomhuslek!


6. Skicka kanonkulan

Den här leken är en variant av en klassisk lek. Du behöver två bollar, helst svarta (innebandy bollar eller en tidning skrynklad och tejpad med svart tejp). Varje lag försöker skicka bollen från barn till barn, passande bollen under hakan. Om bollen ramlar på marken eller golvet måste laget börja om.


7. Klistra piraten på skatten

En variant av sätta svansen på åsnan/grisen. Du behöver en stor skattkarta med ett X, en skattkista eller pirat i papp med kludd på, och en ögonbindel (halsduk). Sätt ögenbindeln på ett barn, snurra runt barnet, och låt barnet försöka klistra skattkistan på krysst (X). Närmast vinner!


8. Gå på plankan

Här är det kreativitet som gäller! Du behöver två stöd (hink, stenar) och en planka. Barnen ska gå på plankan på ett visst sätt – framåt, bakåt, med ögonbindel på, osv


9. Musikaliskt ö

Du behöver musik och stolar (öar) för alla barn. Spela musik och låt barnen springa runt. När musiken pausar måste alla barn sitta ner på en stol. Ta bort en stol, spela igen. Barnet som är utan stol åker ut. Sista barnet kvar på en stol vinner. Kan spelas om och om igen. Kallas också "hela havet stormar".


10. Kapt’n säger… (Simon säger…)

Det här leken är en variant av den amerikanska ”Simon says”. Barnen ställer upp sig på en linje på en sidan av rummet. Kapt’n (en vuxen) står på andra sidan och ropar ut kommandon, som ”Kapt’n säger ta två stora steg framåt!” eller ”Hoppa en gång framåt!” Barnen får BARA röra på sig när kommandot börjar med ”Kapt’n säger”. Barnen som rör på sig när den vuxna INTE har sagt ”Kapt’n säger” måste börja om. Kapt’n kan vara väldigt kreativ med kommandona – då blir spelet ännu roligare! 


Här hittar du roliga produkter för barnkalas, småleksaker till fiskedamm - och ett stort sortiment piratleksaker!