3 tips för att köpa säkra leksaker

Posted on 2015-11-04 09:08
av Leigh
I

Det är mycket i tidningarna om gifter och farliga ämnen i leksaker - och i andra barnprodukter.

Som förälder vill man förstås köpa bara det bästa för sitt barn... Men hur kan man undvika farliga leksaker?

Här har vi tre tips innan du köper...


1) Köp leksaker från kända varumärken.

Kända varumärken har ett egenintresse att se till att produkterna designats och tillverkats med säkerhet. Dessa företag har kontroll över tillverkning, och oftast tillverkas produkterna i egna fabrik eller med fabrik där de har lång erfarenhet och hög kontrol.

Vi på ABC Leksaker jobbar bara med varumärken som har hög kontrol på säkerhet. Amerikanska Melissa & Doug t ex testar samtliga leksaker flera gånger, genom design och tillverkning, för att vara säker på att deras leksaker möter eller överstiger relevanta säkerhetskrav.

Nästan alla våra tillverkaren/värumärken har en plats på deras hemsida om säkerhet. Det tycker vi är bra!


2) Kolla på märken på förpackningen.

CE märkning på leksaker - leksaker m uppfyller kraven i EN-71

CE-märkning

Alla leksaker som säljs inom Europa måste ha CE-märkning på. Det betyder att leksaken har testats för de relevanta krav enligt EN 71, bl a: fysikala egenskaper brandsäkerhet kemikaler och andra egenskaper, beroende på vilken sorts leksak den är.

CE-märkning betyder inte att produkten är säker, bara att den motsvarar kraven. (t ex en kloss som kastas kan vara farlig, men själva klossen är inte farlig i sig.)

I USA finns det nästan samma krav, under namnet ASTM. Därför ser man oftast information om både CE och ASTM på förpackningen.

CE-märkning infördes i Europa år 1985. Leksaker tillverkades innan 1985 är därför inte testade enligt samma krav, och kanske inte uppfyller samma krav heller. Det kan vara roligt att hitta en "retro" leksak på loppis, men vara noggrant att den är säker för just ditt barn.

Det är viktigt att notera att det är bara för leksaker att CE-märkning krävs. Alla andra barnprodukter, som barnrumsinredning, barnmattor och andra inredningsdetaljer, är inte testade och inte CE-märkta. Det betyder absolut INTE att dessa produkter är farliga, bara att deras tillverkare har inte valt att genomgå de dyra och krävande tester där det inte behövs. 


Leksaker och säkerhet - ej under 3 årEj under 3 år

Inom EU (och i USA) har man observerat att barn under 3 år stoppar ofta saker i munnen, men över 3 år gör barn inte det.

Om en leksak är godkänt för barn under 3 år, måste den genomgå ännu flera tester om storleken för att se om leksaken eller en del av leksaken kunde vara en fara om den fastnade i halsen. En gammaldags 35mm film kamera burk motsvarar ungefär vilken storlek gäller - passar leksaken in i burken då är det inte godkänt för barn under 3 år.

Men även en 3-års gräns är inget magiskt sätt att se till att leksaken är säker för just ditt barn. Vilket tar oss till nästa steget..


3) Uppmarksamhet kan inte ersättas!

Nästan alla leksaker KAN vara säkra... och nästan alla KAN vara farliga. Allt beror på ditt barn, leksakens användning och din uppmärksamhet.

En tung leksak i metall eller trä är kanske inte det bästa valet för ett barn som tycker om att kasta saker. Ett barn som vill suga på allt ska kanske undvika pussel i papp, magneter och andra leksaker som är inte avsedd att stoppas i munnen. Och samtliga leksaker avsedd för badkaret har en varning till - att man ska aldrig, aldrig lämna barnet i badkaret utan övervakning.

Du känner ditt barn bäst!


Och en sista tips som gäller inte leksaker... Kolla på mer än bara leksaker...

Kom ihåg att det finns mycket annat i omgivningen som kan också vara farlig för barn i olika åldrar - smink, tandkräm, köksredskap, mattor, skor, småkryp, löv, rengöringmedel, mm är alla grejer som kan finnas i barnets närområde som kan vara farliga.

Vi vill att du ska känna dig helt säker när du handlar dina leksaker online. Har du flera frågor om våra leksaker, spel och andra barnprodukter, tveka inte att ta kontakt med oss på kundservice@abcleksaker.se.