5 "öppna" leksaker som uppmuntrar barnets fantasi

Här på ABC Leksaker älskar vi "öppna" leksaker. Men vad är en "öppen" leksak egentligen?

Först en sann saga...leksak

För flera år sedan var alla mina tre barn eniga om att de ville ha en zhu zhu pet i julklapp. Jag vet inte om du har sett produkten, men det är en sorts batteridriven hamster med en bana och flera andra tillbehör. "Snälla, mamma, de är så mjuka och söta!" sa A. "Vad kul - titta vad det kan göra!" sa C. Och eftersom vi hade sagt nej till en riktig hamster, var B övertygad om att en zhu zhu pet skulle vara nästan samma sak.

Du vet säkert vad som hände sedan... barnen fick den, stoppade i batterierna, och zhu zhu pet:en började "springa" runt på sin bana. Mindre än fem minuter senare var barnen klara med leksaken. Den var inte alls lika rolig som den verkade vara i TV annonsen, och man kunde inte göra så mycket mer med den. 

Denna Zhu Zhu pet skulle jag kalla för en "stängd" leksak. 


"Stängda" leksaker

En stängd leksak är en leksak som har som mål att underhålla barnet.

Den har oftast batterier, blinkande ljus, motor, skärm... och en funktion. Det finns oftast ett "rätt" sätt att leka, och allt annat är "fel" eller går inte. 

Med detta vill jag inte säga att samtliga "stängda" leksaker är dåliga... eller tråkiga... eller fel. Vissa kan vara jättebra för barnet. Ett pussel, t ex, kan endast läggas på ett sätt, men det uppmuntrar fingerfärdighet och stimulerar det visuella sinnet. En byggsats kan hjälpa barnet lära sig att följa instruktioner och att koncentrera sig. Ett spel kan endast spelas enligt spelreglerna, men kan främja samspel, fokus och sekvenser. 

Paddan och tv:n kan också vara underhållande, och även pedagogiska - de kan laddas med program eller spel som kan vara lärande och intressanta för barnet. Lek och spel på paddan är dock oftast "pedagogiska", dvs barnet ska lära sig utföra flera steg för att nå ett mål - det är ingen fantasi i leken.

Alla behöver vi balans i livet, även barnen. De behöver även, och kanske mest, öppna leksaker!


5 exempel på "Öppna" leksaker

Så vad är "öppna" leksaker? 

Målet med en öppen leksak är att barnet ska underhålla sig själv med hjälp av den.

Öppna leksaker uppmuntrar barnets fantasi, främjar problemlösning, och kan används på olika sätt beroende på barnet/barnen, dagen, fantasin och önskan. En öppen leksak hjälper barnet att lära sig fokusera och träna uthållighet. Barnet får bestämma själv hur leken ska gå till.

Det bästa med öppna leksaker (från föräldrarnas synvinkel) är att de är hållbara. De kan vara lika intressanta för äldre barn som för yngre, och kan hålla kvar barnets intresse i flera år, inte bara några minuter. 

Här hittar du 5 underbara exempel på öppna leksaker som verkligen uppmuntrar barnets fantasi:


 

Magna-Tiles magnetiska byggplattor

1) Byggklossar

Ja, enkla byggklossar är en av de mest öppna leksakerna som finns!

Om jag skulle köpa bara en leksak till ett barn, så skulle det bli ett bra set byggklossar.

Mina absoluta byggkloss-favoriter är magnetiska byggplattor och byggklossar från Magna-Tiles. Det finns en anledning till att dessa är en av våra mest populära produkter. De är enkla att bygga med, och möjligheterna är oändliga!

Klossar är perfekta för alla åldrar - för de yngsta att lära sig gripa och släppa, för lite äldre barn att stapla... och för de äldsta barnen att planera och bygga komplicerade skapelser. Klossar kan även användas i fantasilek - ett hus till en dockfamilj, en bondgård till djurfigurerna och mycket mer!  

 

Bilibo - en rolig leksak

 

2) Bilibo (och andra produkter från Moluk)

Bilibo är den klassiska "vad är det?" leksaken - för föräldrar. Barn har däremot inga problem med att hitta på bra lekar med den!

Sitt i och snurra runt, sätt den på huvudet som ett hjälm, på ryggen som ett skal, sitt på den som en stol, balansera på den eller använd den i en hinderbana, allt är perfekt för att utveckla grovmotoriken. För lugnare stunder kan Bilibo användas som en vagga till en docka, ett hus till ett gosedjur eller ett garage till bilarna. Ta ut den i snön eller i simbassängen, eller på stranden... allt är möjligt!

Här hittar du Bilibo och flera andra öppna leksaker från Moluk.


Regnbåge i trä från Grimms

3) Regnbågar

Man kan titta på Grimms vackra regnbåge och se att den kan tas isär och sättas ihop i regnbågesordning... men det skulle vara att missa hur mycket mer man kan göra med den!

Bara googla "ways to play grimms rainbow" för att få några idéer. Som byggklossar kan regnbågen sättas ihop på flera olika sätt - upp och ner, ner och upp, som cirklar, som en vacker balansövning...nästan som en skulptur. Delarna kan även vara ett hus för en docka, en tunnel för ett tåg eller ett staket för djurfigurerna och mycket, mycket mer!

Vi har flera regnbågar i sortimentet - här hittar du alla regnbågsformade byggleksaker hos oss!


Wobbel balansbräda i trä

4) Wobbel balansbräda (EKO)

En balansbräda är för att öva balansen... eller?

En Wobbel är en toppenbra balansleksak, men den kan även vara en stol eller ett skrivbord (upp och ner), en vagga eller en lugn plats att sova eller läsa. Sätt en ända på en stol och Wobbeln blir en bana för bilar eller bollar. Den kan kombineras med gosedjur, träfigurer eller bilar för att skapa en fantasivärld redo för sagor och äventyr... och mycket, mycket mer!

(och ett plus med Wobbel är att vuxna kan få använda den också - perfekt för yoga och för att sträcka ut ryggen!)

Här hittar du alla Wobbel balansbrädor.


Träleksaker och träfigurer från Grapat

5) Träleksaker från Grapat (EKO)

Fantasilek uppmuntrar språkutvecklingen och hjälper barnet att öva och förstå världen runt omkring. 

För fantasilek är de underbara träfigurerna från Grapat våra absoluta favoriter. De är vackra och hållbara, och även ekologiska! 


Det finns så många fina, underbara och "öppna" leksaker. Dessa var bara 5 exempel... men tänk även på...

Vad tycker du om öppna och stängda leksaker? Ta gärna kontakt med oss om du har flera lektips eller idéer!