6 anledningar att läsa högt för ditt barn

Posted on 2019-04-29 12:40
av Leigh Neil
I

Experterna säger att det är viktigt att läsa för ditt barn och det vet vi alla...

men VARFÖR?

Det finns massor med anledningar! Högläsning kan...


1) Utveckla ordförrådet

Även om du pratar med ditt barn varje dag, är det oftast med samma ord och i liknande situationer. Läsning ger barn tillgång till helt nya erfarenheter, ord och begrepp. Dessutom är informationen i böcker oftast presenterad i fraser och meningar, som bidrar till bättre språkförståelse och användning. 

2) Öka koncentrationsförmågan

För att kunna lyssna på en saga måste barn fokusera på språket och avskärma sig från omgivningen. Det tar tid att lära sig att fokusera, men varje läsmoment är ett steg mot ökad koncentration.

3) Träna hjärnan att ta till sig ny information

Genom högläsning med en vuxen får barn möjligheten att vara nyfikna - ställa frågor, diskutera, lära sig, och även relatera till information i böckerna som hen redan kan. Att lära sig ta in ny information både skriftligt och auditoriskt är en fördel i skolan. 

4) Stärka minnet

För att kunna förstå en saga måste läsaren (och lyssnaren) komma ihåg huvudpersoner, bakgrundinformation och händelser. Läsning är en bra förberedelse för att sortera igenom information och komma ihåg de viktigaste delarna.

5) Minska stress

Många saker är idag snabba och distraherande. Att läsa tillsammans hemma stärker er familjerelation och är ett perfekt sätt för barnet att koppla av och fokusera. 


... men den allra viktigaste anledningen att läsa högt för ditt barn är att...

6) DET ÄR ROLIGT!

Det är så kul att läsa tillsammans. Och utbudet av bra barnböcker har aldrig varit större. Med allt från pekböcker som "Vem sover inte?" till roliga sagor som "Mamma Mu åker ruschkana" har Nextory ljud- och e-böcker för alla smaker. 


Som du säkert har sett har vi väldigt få barnböcker här på ABC Leksaker. Det är absolut inte för att vi inte tycker om böcker (det gör vi!) eller för att vi inte tycker att böcker är viktiga (det är de!). Det är mest för att vi har valt att fokusera på leksaker - där vi tycker att vi kan vara unika.

Som alternativ till traditionella barnböcker, har vi några förslag. 

För sagoberättande, är Moulin Rotys sagoficklampor helt underbara - man kan diskutera och skapa sagor till de små bilderna som medföljer i varje skiva. Och förstås är Rorys Story Cubes helt underbara för att utmana kreativiteten och sago-känslan!