7 anledningar till att trolldeg är bra för barnets utveckling

Posted on 2021-05-10 11:10
av Leigh
I

Trolldeg är en favorit hos barn!

Barn älskar att "dega" - och det är faktiskt bra för barnets utveckling!

Man kan köpa färdig lera som aldrig torkar ut, och vi har flera olika i butiken. Man kan även göra egen trolldeg med några enkla recept och grejer som du säkert har hemma.

Oavsett vilken sorts lera eller trolldeg ditt barn leker med, så kan lekandet hjälpa ditt barn att utveckla flera färdigheter... och det är roligt! 

Här har vi mer information om hur ditt barn kan utvecklas med putty, lera och trolldeg, och lite andra aktiviteter som du kan göra så att ni kan ta degandet ett steg till!


Trolldeg är en bra sensorisk upplevelse

1) Sensorisk upplevelse

Trolldeg är en fantastisk sensorisk upplevelse. Det känns bra att ha trolldeg i händerna, och det är lugnande att jobba med den.

Många barn (och vuxna) tycker att trolldeg är en bra fidgetleksak och genom att arbeta med leran i händerna kan det hjälpa till med fokus och koncentration. Crazy Aarons Thinking Putty startades, t ex, av en ingenjör som ville ha en putty/lera på skrivbordet när han jobbade. 

För att utöka den sensoriska upplevelsen kan du...

  • leka med trolldeg som är lite kallare eller lite varmare än vanligt (direkt från kylskåpet, rumstempererad mm).
  • leka med lera i ett mörkt rum eller med förbundna ögon för att fokusera på just känslan.
  • stoppa i mynt, knappar, pärlor eller andra småsaker i degen och låta barnet hitta dem med händerna.

 


Trolldeg är bra för styrke i armarna och axlar

 

2) Styrketräning

Att jobba med trolldeg och lera är som träning för småbarn! Tänk på de olika musklerna som används för att platta till degen på bordet, att dra isär degen i bitar och att greppa degen hårt. Alla dessa rörelser hjälper barnet att lära känna sin egen kropp, att vara medveten om var de olika kroppsdelarna är och att känna hur hårt eller lätt musklarna måste jobba!

Genom lek med trolldeg utvecklas styrkan i fingrarna, händerna, armarna och även axlarna! 


Hand-öga koordination med trolldeg

3) Hand-öga koordination

Trolldeg är underbart för att öva hand-öga koordination. Att bara sticka fingret i leran är ett första steg... Var är fingret i förhållande till leran? Hur hårt måste jag trycka? 

Genom att leka med putty och trolldeg övar barnet också på färdigheten att röra ett finger åt gången.


Rulla en orm med trolldeg

 

4) Höger-vänster koordination

Vad tänker du på när du tänker på trolldeg? En orm, kanske? Men tänk vad som krävs för att göra en bra orm med en hand på bordet... Man måste hålla händerna just så, trycka exakt lagom hårt, rulla fram och tillbaka försiktigt... och ha tålamod!

Ännu svårare är att göra en orm mellan händerna. Då måste händerna jobba åt motsatt håll, med lagom tryck så att ormen blir tunnare och längre, men inte platt!

Att göra en boll på bordet eller mellan händerna är ännu svårare... och rörelserna mer komplexa. 

Med nästan allt som barnet gör med trolldeg måste händerna samarbeta för att lyckas!


Öva penngreppet med trolldeg

 

5) Penngreppet

Att plocka upp små bitar trolldeg är ett första steg mot penngreppet! Att öva med små bitar mellan händerna kan också hjälpa till.

Man kan dekorera leran med tandpetare eller golfpeggar, trycka hål i leran med pinnar eller pennor - allt som hjälper barnet att utveckla penngreppet.


Använva verktyg med trolldeg

 

6) Öva med verktyg

Trolldeg är ett underbart övningsmaterial när barnet ska lära sig att jobba med olika redskap. Barnet kan öva med kniv och gaffel, t ex, på ett material som är lite enklare än mat. Att rulla ut en platta med lera är en bra övning för båda händerna och känslan av tryck och balans. Kakformar och smörknivar är också bra att ha till hands.

Det är inte bara köksredskap som kan används på trolldeg. Barnet kan skriva i degen med en penna eller en pinne, "sudda" bort det med ett tryck, och börja om igen. Trolldeg är även ett perfekt sätt för småbarn att börja lära sig använda sax!


Kreativiteten med trolldeg

 

7) Kreativitet

Det finns inga gränser för kreativitetet med trolldeg! Man kan göra former, skapa djur, laga låtsatsmat, rulla ormar, dekorera bilder, blanda färger, klippa ut figurer, göra juldekorationer, gräva upp saker, skapa torn, rulla ut bokstäver, blanda färger, rita i degen, torka och måla degen... ja, fantasin har inga gränser! 

 


Det viktigaste är att trolldeg och lera är kul!

(Men det är roligt att det också är så bra för barnets utveckling!)