Åretsjulklapp 2019 - en mobillåda?!? Vi har flera bättre förslag!

Posted on 2019-11-20 17:01
av Leigh
I

HUI Research presenterar varje år "Årets julklapp". I år var det för 30:e året i rad som HUI har valt någonting nytt, någonting som har väckt intresse under året... och någonting som "representerar den tid vi lever i". 

I dag har HUI valt ut årets julklapp för 2019 - en mobillåda.

Japp, en låda där man kan förvara hela familjens mobiltelefoner i för att minska skärmtiden. 

Vi på ABC Leksaker tycker att valet av en mobillåda är både tråkigt och lovande... men vi har förstås bättre förslag!


önskelista inför julenTiden som vi lever i...

Minskning av lekåldern

I leksaksbranchen ser vi flera olika trender, men mest oroväckande är minskningen av lekåldern. 

Jag vet inte hur det var när du var liten, men jag väntade ivrigt på julafton. Jag kommer ihåg hur jag tittade igenom leksakskatalogen (ja, kanske inte så mycket har ändrats...) och skrev en lista med mina mest önskade leksaker. Jag måste ha varit 10 eller 11... och det sämsta man kunde få under julgranen var kläder. 

På den tiden, som inte var så jättelänge sedan, ville alla barn ha leksaker under julgranen. Idag tror jag att en mobiltelefon, appar eller tillbehör (typ hörlurar) står högst upp på listan för barn i skolåldern, ja, även barn som går på lågstadiet. 

Så lekåldern minskar, barn önskar sig inte leksaker, och alla sitter framför en skärm flera timmar om dagen.

So what?!? What's the big deal?


Lek är viktigt.

Man kanske kunde påstå att minskning av lekåldern gör ingenting... att alla behöver lära sig den nya tekniken och att barn bara leker annorlunda på datorn och mobilen istället.

Men vi har en annan åsikt. Vi tycker att lek är viktigt för barn i ALLA åldrar. 

En dator eller en app gör endast det den har programmerats att göra. Byggklossar på en app, t ex, har ingen vikt, inga taktila känslor, ingen lukt och inget verkligt ljud när de sätts på varandra eller när de "ramlar". Visst kan man skapa kreativa saker på t ex Minecraft, men man är ändå begränsad av någon annans idé om hur en kvadratisk värld skulle se ut och vilka möjligheter som skulle finnas. Med riktiga klossar finns det inga begränsingar - bara barnets fantasi. 

Lek ger barn ett sätt att lära sig om omvärlden på flera olika sätt. De kan öva på att hantera svåra känslor genom docklek, lära sig om gravitation, matte och geometri med bygglek, utveckla kreativiteten med fantasilek, osv!

För barn i skolåldern är det ännu viktigare att "öva" på samspel, kommunikation, konfliktlösning och kooperation som man får genom lek. Skulle ett barn lära sig mer genom att genomföra ett program om samspel på datorn eller genom att skapa ett nytt spel med en boll, en låda och några kompisar? 

Vi tycker faktiskt att lek är viktigt även för vuxna (och nej, lek betyder inte en till runda med Candy Crush Saga!). 


Att leka ute i naturen

Så vad kan man göra?

Om vi är överens att lek är viktigt och att lekåldern minskar, vad kan vi göra? Visst kan vi alla springa ut och köpa en mobillåda... men jag tror att det finns roligare saker att göra... och roligare saker att ha under julgranen!

Hitta leksaker som förlänger leken.

Vi har sett att trenden i leksaksbranchen är att lekåldern minskar. Men det finns vissa leksaker som har lyckats stå emot trender. Några exempel? Our Generation dockor lockar barn i skolåldern att leka med dockor... Boxes n Balls uppmuntrar barnet att skapa egna spel... K'nex erbjuder större barn en mer komplicerad byggsats... lera från Thinking Putty får barn att öva med händerna... kreativa former från Magna-tiles uppmuntrar barnet att skapa efter mönster eller att bygga fritt... och konstmaterial av god kvalitet ger barn ett roligt sätt att experimentera med form, färg, mm.

Lek tillsammans

Tänk om du kunde förlänga ditt barns lekåldern genom att... leka du också! Ja, om du leker tillsammans med ditt barn, då är det ännu mer intressant att leka!

Det betyder att det inte är barnsligt att välja leksaker som du själv tycker om - leksaker som tar dig tillbaka till din barndom, eller leksaker du skulle kunna leka med tillsammans med ditt barn. 

Spendera tid ute

Vi älskar bilden ovan - ett barn ute i naturen med en pinne i den enda handen och en plastdinosaurie i den andra! Faktiskt kan en pinne vara en av de allra bästa leksakerna! 

Tack till Bill Watterson, fortfattaren av Kalle och Hobbe, som påmminer oss om det viktiga!

 

Så ja, köp en mobillåda om du vill... våga ge roliga leksaker och spel som julklappar... men viktigast av allt - spendera tid tillsammans!