Pepparkaksdeg är faktiskt riktigt enkelt att göra själv... och med det här goda receptet gör det ingenting om man inte kavlar ut så tunt, de blir jättegoda i alla tjocklekar. Tappar ni lusten att kavla så går det lika bra att göra slut på degen med en osthyvel!

Recept på ABC Leksakers godaste pepparkakor

ca 200 stycken (om man inte äter jättemycket av degen...så kanske 100?)

4 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
250 gr smör eller margarin
2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk mald nejlika
1/2 msk ingefära
1/2 msk malda pommeransskal
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl

Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp blandningen och lyft bort kastrullen från värmen. Skiva margarinet/smöret och lägg det i en stor bunke tillsammans med alla kryddorna. Slå på den heta sockerblandningen och låt stå tills allt matfett smält. Låt svalna till rumsvarmt.

Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i den rumsvarma blandningen. Smeten blir ganska lös-men den sväller.

Arbeta ihop degen med en trägaffel.

Låt pepparkaksdegen vila 1-2 dagar i kylskåpet i, övertäckt eller i en plastpåse.

Kavla ut med lite extra vetemjöl och stansa ut dina favoritformer. Lägg på bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 4-6 minuter i 200-225 grader. Passa noga-pepparkakor bränns lätt!

Förvara pepparkakorna i en plåtburk med några sockerbitar i-de drar åt sig fukt och håller pepparkakorna knapriga.