Pysseltips - Våra bästa kreativa produkter för små konstnärer

Posted on 2020-03-01 13:05
av Leigh Neil
I

Känner du dig kreativ? Ibland är det svårt att verkligen ta sig tid att låta kreativiteten flöda, men ditt barn har säkert inga problem! 

Ett tips för att uppmuntra kreativiteten hos barn är att ha en låda med konstnärsmaterial av god kvalitet till hands - redo när inspirationen dyker upp.

Här har vi valt ut flera underbara produkter som uppmuntrar kreativiteten hos barn. Små barn behöver kanske lite enklare produkter, men större barn kan verkligen uppskatta annorlunda och mer komplicerade kreativa utmaningar.


Inköpslista för 3-åringar:

Vaxkritor - är ett måste för alla barn. Det är kul att färglägga, roligt att rita - och om man har något kreativt minne från småbarnsåren är det säkert vaxkritor! För de minsta har vi valt Melissa & Dougs trekantiga vaxkritor. De är prisvärda, uppmuntrar penngreppet - och den trekantiga formen betyder också att de inte rullar av bordet! 

Pennor - Efter vaxkritor är pennor näst på listan. Dessa fina, tjocka färgpennor från SES Creativ är tillverkade i Holland och även godkända för barn från 1 år!

Tuschpennor - För yngre barn är det viktigt med tvättbara tuschpennor. Fibracolor har "Babycolor" som är extra tvättbara - färgen ska man kunna få bort med bara rinnande vatten. Obs - färgen kan ändå sugas in av porösa ytor, som trä eller marmor, så vara ändå försiktig om barnet ska rita på ett träbord.

Fingerfärg - Konst är roligast när den kan kännas med händerna, och därför är fingerfärger så roliga för småbarn. Visst är de lite kladdiga, men med Djecos fingerfärg i tub kan kladdet minimeras lite. Välj bland härliga klassiska färger eller pastellfärger.

Klistermärken - "mixed media" är alltid roligt - så varför inte lägga på lite klistermärken på bilden? T ex Djecos set med 800 klistermärken  som verkligen låter barnets kreativitet skapa fritt med färger och former. 

Lera - Känslan av att jobba med lera är härlig och lugnande. En ikke-torkande lera är bäst i den här åldern - kanske en fin lera från SES Creative, som är både ekologiskt och godkänd från 3 år.


Tilläggslista till för 4-5 åringar:

Större barn behöver större utmaningar. Bas-kitet kan utökas med följande produkter:

Skolim - Vattenbaserad lim är bra för att klistra, förstås, men även för olika projekt som dekoupage, slime, saltmålning, mm! 

Sax - Att klippa är jätteroligt - och tränar dessutom hand-öga-koordinationen. Fiskars har söta små barnsaxar med djurdesign med en trubbig spets som är godkända från 5 år.

Washitejp - kan används för nästan allt. Washitejpen kan sättas på och tas bort och är perfekt att använda i olika konstprojekt, men även för att dekorera rum och möbler. 

Gatukritor - Under den varmare och torrare delen av året är det alltid roligt med gatukritor. Att hoppa hage är en klassiker, eller så kan barnet rita vägar, skyltar, eller bara bilder på trottoaren. Resten av året kan kritorna används på griffeltavlor - och även på svart papper för en rolig effekt. (Ett tips - hårsprej kan fästa kritan på pappret när barnet har ritat färdigt så håller teckningen bättre utan att kladda!)

 


För barn i skolåldern

Stora barn behöver också fint konstnärsmaterial som kan ge fantastiska effekter.

Oljepastell och/eller gelpennor - Med dessa pennor kan de lite äldre barnen ta konsten till en ny nivå då de erbjuder nya möjligheter till artistiska uttryck. Oljepastellkritor eller "kladdkritor" kan t ex kombineras med vattenfärger, Gelpennor är mjuka och härliga att jobba med och passar perfekt för akvarellmålning.

Akvarellpennor - Vanliga färgpennor är perfekta för yngre barn, men för det riktigt kreativa barnet kan det vara roligt att ha flera möjligheter. Dessa fina akvarellpennor kan används som vanliga färgpennor, men om man lägger till lite vatten med en pensel kan man skapa en fantastisk akvarellmålning.

Tuschpennor - När man är liten räcker det ofta med 6-12 färger. Större barn (och vuxna), kan nog inte motstå en låda med hela 100 färger! Alternativ finns det underbart fina tuschpennor från Djeco som har två spetsar - en vanlig spets och en målarpenselspets. 

Flytande vattenfärg - Dessa fina gouache-färger från Djeco är perfekta för större barn. De ger en tjockare och mer heltäckande färg. Det finns både klassiska färger och en uppsättning med "söta" kulörer. 

Permanent penna - Det kan kännas lite skrämmande med permanenta pennor ... men att ha ett streck som inte påverkas av vatten, vattenfärger, andra tuschpennor etc kan ge underbara effekter. Rita en basteckning och låt barnet färglägga den, t ex.


Att tänka på...

Förenkla städning med en konstbricka - Om barnet sitter vid bordet med alla material till hands på en bricka är det enklare för barnet att fokusera... och enklare för dig att städa!

Använd material i köket - Saltmålning är ett exempel på hur man kan använda klister och vattenfärg med salt för helt nya effekter. Eller vaxkritor plus bakplåtspapper och en strykjärn kan ge roliga projekt, som vi gjorde med våra fönsterhjärtan. Kartonger kan återvinnas till roliga dockskåp, som du kan se i vårt Instagramflöde med Lottiedockor.

Glöm inte att visa upp ditt barns konstverk - Alla konstnär vill se att deras konstverk uppskattas. Visst kan man sätta teckningen på kylskåpet, men ännu bättre - en fin A4 ram som kan både visa upp och förvara ditt barns konst!

Det finns massor med roliga idéer på nätet!


Följ ABC Leksaker på Instagram

Barnpennor och papper