Under Black Fridays julhandelshysteri kan man lätt glömma bort att det som är viktigast ändå är att få vara tillsammans och ha trevligt - både för barnen och för oss vuxna. 

I år, istället för att “pusha” julhandeln ännu mer, har vi valt att samla ett antal roliga aktiviteter som man kan göra tillsammans, och som kostar nästan INGENTING. 

Med varje aktivitet finns det en länk till en bloggartikel med flera detaljer, och med vissa finns det en nedladdningsbar .pdf som du kan skriva ut och ha till hands. Vi har försökt att ge förslag så att allting går så enkelt och smidigt som en aktivitet med barn bara kan gå. 

Så vi hoppas att du tycker om vårt alternativ till Black Friday - lycka till och njut av tiden tillsammans!


Julpyssel #1 - Gör en julstjärna

Dags att julpynta? Vi var helt förbluffade över de vackra julstjärnorna... men så lärde vi oss exakt hur man gör dem! Med papper, tejp och sax kan man tillverka en riktigt vacker julstjärna!

Tid: 20 minuter
Åldern: 5+ år med hjälp av en vuxen

Du behöver papper, tejp, sax... och kanske vår .pdf med mönstret. Du kan läsa mer i bloggen här: Gör en julstjärna

Julstjärna - ladda ner .pdf


Julpyssel #2 - Isiga jullyktor

Levande ljus är fina och vackra - och ger en varm känsla när det är kalt och mörkt ute. Med några gamla burkar och lite andra grejer kan du (och barnen) göra en form för att frysa fina ljushållare att ha utomhus. En del av aktiviteten kan utforma lite som en skattjakt för att samla ihop alla grejerna som behövs.

Tid: 10 minuter plus några timmar för infrysning.
Åldern: 3+ med hjälp av en vuxen

Du behöver: en stor burk och en liten burk, maskeringstejp, stenar, vatten... och plats i frysen om det inte är minusgrader ute. Glöm inte levande ljus!

Läs mer om hur du gör isiga jullyktor i bloggen!


Julpyssel #3 -  julgranar av kartong

Om du har handlat lite på nätet har du säkert några leveranskartonger. Då kan du enkelt skapa roliga julgranar av kartong som ditt barn kan dekorera!

En julgran kan vara så enkel som en triangel, och "dekorationer" behöver inte vara mer än det som ditt barn kan rita på med kritor eller tuschpennor. Lägg till några klistermärken och/eller lite klister med knappar, paljetter, mm och dina julgranar blir jättevackra! 

Klipp ut en liten kvadrat med streck och klipp ett streck på botten av julgranen, och den kan stå själv!

Tid: 5 minuter att förbereda, hur länge som helst för att dekorera!
Åldern: 2+ med hjälp av en vuxen

Du behöver gamla kartonger, sax och någonting att dekorera med. Läs mer om julgranar av kartong i bloggen och här kan du ladda ner ett mönster med instruktioner:

Julgranar av kartong - ladda ner .pdf


Julpyssel #4 - Trolldeg juldekorationer

Ingen göra-någonting-tillsammans-idé-lista skulle vara komplett utan en aktivit som görs i köket!

Den här aktiviteten kan enkelt vara en 2-dagars process - att göra degen och baka ut dekorationerna dag 1, och att dekorera dag 2. Detaljerade instruktioner och recept finns i bloggen.

Tid: 30 minuter att blanda degen, 1-2 timmar att baka dem... och hur lång tid som helst att dekorera!
Åldern: 3+ med hjälp av en vuxen.

Du behöver: vetemjöl, rapsplja, salt, vatten, ev hushållsfärg, kakformer och någonting att dekorera med. Läs detaljerna i vår blogg!


Julpyssel #5 - Gör en pepparkakshus av kartong

Pepparkakshus är roliga att göra, men de kan vara lite kluriga, särskilt för små händer. Det är frustrerande om en bit av huset går sönder, eller om hela huset rasar. Men du har säkert några tomma leveranskartonger i huset... I stället för att pilla med pepparkaksdeg kan du återvinna dina gamla kartonger till en fin liten by!

Tid: 15 minuter att förebereda, hur lång tid som helst att dekorera!
Åldern: 5+  med hjälp av en vuxen

Du behöver gamla kartonger, en penna, sax, klister och någonting att dekorera med. Vi har detaljerade instruktioner i bloggen och här kan du ladda ner ett mönster i .pdf: 

Pepparkakshus - ladda ner .pdf


Vi önskar dig en rolig och annorlunda Black Friday! Skicka gärna bilder av dina aktiviteter!