Ekologiska leksaker - bra för barn och bra för miljön

Posted on 2019-04-25 19:37
av Jessica Larsson
I

Ekologiska leksaker kan vara ekologiska av flera olika skäl. Här vill vi hylla några av våra tillverkare och lyfta fram deras intressanta val av design, material, produktion, mm!

Här är bara ett urval av de intressanta sätt våra olika tillverkare har valt att göra sina produkter mer ekologiska:


Ekologiska träfigurer från Holztiger

FSC-certifierad trä

FSC är "Forest Stewardshop Council" - en internationell, ideell organisation som har utarbetat riktlinjer för avverkning och tillverkning trä och skog. En FSC-certifiering betyder både att skogen har avverkats på ett sätt som är hållbart med t ex återplantering och att träet från FSC-skogen har hanterats på rätt sätt från skog till färdig produkt.

FSC-trä används i bl a Holztigers träfigurer, Cuboros kulbanor, Wishbones träcyklar, Wobbels balansbrädor och Fairwoods träpussel. Här hittar du alla våra ekologiska leksaker tillverkade av FSC-trä.


Giraffen Sophie - den bästa babyleksakNaturgummi

Naturgummi är ett material som kommer direkt från gummiträdet. Plantering och utvinning av gummi från träden görs på ett hållbart sätt.

Många företag använder naturligt gummi, som franska Vulli (med den populära giraffen Sophie), Caaocho med härliga babyleksaker och Fairwoods lite skrämmande dinosaurier. Här hittar du alla ekologiska leksaker av naturgummi.


EcoBuds dockor från Rubens BarnLekskaer från eko-certifierad bomull

Eko-certifierad bomull är odlat utan kemikaler. 

Eko-certifierad bomull används i vissa hängmattor från La Siesta, i Eco-buds dockor från Rubens Barn, babyleksaker från Kleptin Jr. och i fina sänghimlar från Filibaba. Här hittar du ekologiska leksaker från eko-bomull och ekologiskt tyg.


Wishbone barncyklar och balanscyklar från återvunnen material

Återvunnet material

Flera företag har satsat aktivt på att återanvända material för att skapa nya leksaker.

Green Toys tillverkar sina plastleksaker i återvunnen plast, av matkvalitet, från gamla (amerikanska) mjölkflaskor. MudPuppy och GeoToys använder upp till 90% återvunnet papper i sina pussel och Wishbone återvinner gamla mattor för materialet till sina Wishbone Recycled Bikes. Här hittar du våra ekologiska leksaker tillverkade av återvunnet material.


Plan Wood från Plan ToysÅtervunnet material från egen produktion

Många företag är aktiva på att minimera utsläpp och spill från sin produktion, men vissa har tagit "minimera" ett steg längre. 

Plan Toys har sedan länge använt FSC-certifierad trä i sina produkter, men har nu skapat "Plan Wood", ett träliknande material som tillverkas av spill från produktionen av de vanliga träleksakerna. PlanWood har en härlig känsla och tål vatten.


Ludus - leksaker från Bioplast

Bio-plast

En ny teknik möjliggör tillverkning av plast från växter, utan petroleum.

Bio-plast används bl a i plastleksaker från Ludus och bio-line från Spielstabil


korxx - byggklossar från naturligt kork

Andra kreativa material

Kork utvinns av bark från kork-trädet - utan att döda trädet. KORXX har använt detta naturliga material i sina härliga byggklossar. 

Crayon Rocks använder sojabönor från ekologiska odlingar (i USA) för sina roliga målarstenar. 

Anker Stones har valt quartzsand med linolja och naturliga färgpigment för sina unika byggklossar. 

PlayMais tillverkats av stärkelse från ekologiskt odlad potatis.


 Det är kul att det finns så många olika sätt att vara ekologisk! Ta gärna kontakt med oss om du har flera frågor om våra ekologiska leksaker!


Byggklossar på ABC Leksaker

Följ ABC Leksaker på Instagram