7 enkla aktiviteter att uppmärksamma jordens dag med

Posted on 2021-04-19 12:53
av Leigh
I

Earth Day (Jordens Dag) är alltid den 22 april.

Här hittar du 7 enkla aktiviteter som du kan göra tillsammans med ditt barn för att fira Earth Day... eller bara skapa lite miljötänk hos yngre barn.

Jordens dag instiftades 1970 i USA, och sedan 2009 även av FN. Målet med dagen är att ge extra uppmärksamhet till vår påverkan på jorden, särskilt klimatförändringar. 

Det är svårt för barn att förstå vår klimatpåverkan, och hur de kan hjälpa till. Här finns några aktiviteter man kan göra för att höja miljökännedomen och börja prata om jorden och naturen.

Fyra av dessa aktiviteter kan göras året runt, och tre har med plantering att göra... så det är kanske lite bättre att göra dem under våren. Ingen av de 7 aktiviteterna kräver några stora förberedelser, och kan oftas göras med det som redan finns hemma. Om du vill göra alla 7 aktiviteterna och behöver en lista över allt som du kanske INTE har hemma så skulle jag föreslå att du köper:

  • solrosfrön
  • torra bönor
  • sallad
  • planteringsjord

 

Eftersom det är så fint ute just nu ska vi börja med växt-aktiviteter till våren...

Se hur frön växer med bönor

1) Se hur bönor växer

Du behöver: en glasburk, 5-6 bönor, hushållspapper och vatten.

Det här är riktigt roligt att göra och även små barn kan hjälpa till! 

Först stoppar ni ganska mycket hushållspapper i glasburken. Sedan ska du och barnet placera flera bönor mellan hushållspapper och burkens vägg så att bönorna syns från utsidan.

När bönorna är på plats droppar (eller sprejar) ni vatten i burken så att hushållspappret blir blött (men inte så mycket att det blir vatten på botten av burken). Sätt burken i fönstret där den ska stå i flera dagar. Du måste hålla hushållspappret blött under tiden!

Hushållspappret gör att bönorna får fukt och börjar växa. Man kan se hur de spricker, hur första "fingret" kommer ut, hur rötterna börjor växa neråt, hur stammen börjar sträcka sig uppåt - spännande! 


Plantera blommor till jordens dag

 

2) Plantera blommor

Du behöver: frön, planteringsjord, sked/spade och någonting att plantera i (äggskal, toapappersrullar, etc)

Först bestämmer ni vilken sorts blommor ni vill ha. Bra val för barn är Zinnia (med fina färger) och solros (som kanske växer och blir högre än barnet!). 

Frön ska planteras först inomhus, så du behöver små behållare för planteringen. Några smarta val är äggskal (i äggkartonger), själva äggkartongerna och toapappersrullar (som man kan klippa med sax så att de kan stängs på botten). 

Med en sked eller liten spade kan barnet få lägga i planteringsjord och frön och sedan vattna dem försiktigt (OBS - inte för mycket vatten!). 

När blommorna börjar växa kan de flyttas utomhus, enligt schemat på baksidan av fröpaketet.


Plantera om sallad

 

3) Växa om sallad

Jag måste erkänna att jag inte har provat det här ännu... men det ser helt underbart ut! 

När man har ätit färdigt ett huvud med sallad ska man spara bottendelen och sätta den i en skål med vatten så att bara den platta botten sitter i vatten. Så småningom växer små rötter och nya blad... och inom några dagar har man nya salladblad! 

 


Och nu vidare till några aktiviteter med mer miljötema:

Räkna antalet ljus i huset som är på

 

4) Räkna antalet ljuskällor i huset som är på

Du behöver: en penna och papper.

Det här blir en kul och aktiv jakt efter lampor som är på i huset... och det är även en bra räkneaktivitet!

Det är enkelt - bara gå runt i ert hem på några olika bestämda tider varje dag (t ex på morgonen, före middag, före läggdags) och räkna hur många lampor som är på. För större barn kan man även prata om hur många grejer som är på "stand-by" läge. Man kan ha en lista och jämföra dag efter dag, eller man kan prata om vilka ljuskällor som behövs och vilka man glömt stänga av.


Skrap-samlings promenad

 

5) Gå en skräp-samlar-promenad

Du behöver: en påse för skrap (och kanske handskar)

Ta en promenad i ditt område och samla skräp. Du får ett bättre och finare område, och du kan prata med barnen om hur man ska hantera skräp och hur fint det är när alla plockar upp efter sig.


Borsta tänderna

 

6) Hur borstar du tänderna?

Du behöver: en stor skål.

Barnet borstar först tänderna ordentligt...samtidigt som hen låter vattnet rinna ner i skålen. Låt sedan barnet mäta mängden vatten som spolats under tandborstningstiden. Barnet kan sedan borsta tänderna med minimal användning av vatten och mäta skillnaden. 

Ni kan diskutera hur vi använder våra resurser, som vatten, på det ett bra sätt!


Sinnespromenad

 

7) Sinnespromenad

Och nu... är det dags att vara ute! 

Vi kallar det här för en 5-sinnes-promenad. När du och ditt barn (eller familjen) är ut på promenad, stanna upp ett tag och använd alla sinnen...

  • Vad SER du? Ser du nya löv på träden? Ser du vårblommor? Ser du småkryp?
  • Vad HÖR du? Blunda...hör du fåglarna? En skällande hund? Insekter?
  • Vad KÄNNER du? Om du sitter ner och blundar, kan du känna gräset? Små stenar? Jord? Torra löv?
  • Vad LUKTAR du? Blunda... och lukta...doftar det regn? Löv? Havet? 

Och sist, men inte minst,... vad SMAKAR du? Försök hitta någonting som går att smaka på...koda, granskott...och förhoppningsvis har ni tagit med en god fika!


Ha det så trevligt på Jordens Dag!

Som en liten extra, här har vi en fin målarsida till jordens dag att ladda ner och skriva ut:

MÅLARSIDA - JORDENS DAG

Målarsida till jordens dag