7 anledningar till varför färgläggning är bra för ditt barn

Posted on 2018-09-20 17:37
av Leigh Neil
I

Varför ska ditt barn färglägga bilder? Rätt svar är förstås för att det är kul!

Japp - barn (och vuxna) älskar att färglägga bilder. Och det är enkelt att göra - man behöver bara en bild och några kritor och man kan köra på.

Men det finns flera anledningar till varför färgläggning är bra för ditt barns utveckling - och varör ett enkelt aktivitet kan leda till bättre utveckling och psykiskt hälsa. Här presenterar vi några av dem:


1) Utveckla finmotorik

Att färglägga utvecklas finmotorik hos yngre barn. Att grepa pennan och att göra bestämda, små rörelser hjälper utvecklingen av små musklar i fingrarna, händarna och handledarna. Finmotorik blir ännu viktigare när barnet börjar skriva, och det hjälper till med andra aktiviteter som kräver samma färdigheter, som sport, musik, slöjd, mm. 


2) Utveckla skolfärdighet

Småbarn ska så småningom lära sig att följa efter en viss struktur för att lyckas sedan i klassrummet. Att vänja sig till att sitta stilla, att fokusera och att sätta penn på papper är färdigheter som förbereder barnets skolgång.


3) Uppmuntra kreativitet

Att färglägga bilder uppmuntrar barnets kreativitet och "tänk om..." mentalitet. Att måla en bild är som en mini idékläckningssession - tänk om hunden är blå... tänk om huset är samma färg som gräss... tänk om det är soligt... eller om det regnar... Alla dessa idéer är inom barnets kontrol när de sitter framför en målarbild.


4) Hjälper barnet att känna igen färger och urskilja färgskillnader

Småbarn måste lära sig namn på färger, och det är förvirrande - i början har varje grej ett namn (mamma, pappa, hus, vovve)... men med färger kan flera olika grejer ha samma namn... blå himmel, blå bil, blå boll... Och när barnet växer måste de lära sig hur man kan blanda färger, och vad heter de olika nuancer. 

Barnet lär sig även om former, färger, nyanser och mönstrar genom att måla och färglägga.


5) Bättre fokus och koncentration

Att sitta stilla och fokusera på att måla en bild är ett stort steg för ett barn. Att så småningom öka tiden att man kan fokusera och koncentrera sig är bra för hjärnan, och lära barnet olika strategier att lyckas sedan i skolan och i livet.


6) Självkänsla och självfortroende

Att kunna bestämma själv exakt hur man vill måla en bild är viktigt, och att måla hur man vill kan hjälpa barnet att exprimera sig på ett positivt sätt. Och att göra klart en del av en bild eller en hel bild byggs på barnets självförtroende - en "jag kan" moment.


7) Att hitta lugn

Att färglägga bilder är lugnande och hjälper till att minska stressen. Man behöver bara titta på populäriteten av målarböcker bland vuxna att se att färgläggning kan vara positiv för alla åldrar.

Att färglägga kan även hjälpa barnet få utlopp för svåra 


Det är roligt att färglägga - och det är toppen att en aktivitet som så många älskar att göra kan ha en positiv effekt på utvecklingen.

Vill du hitta passande målarböcker för dina barn? Och målarfärger? Här hittar du:

Barnpennor och kritor
Målarböcker för barn och vuxna

Några tillverkare som vi vill hylla lite extra är...

- Mindware - som har otroligt fina målarböcker för större barn och vuxna

- Djeco - som har fina pysselsets för barn i alla åldrar, även de minsta... och underbar konstmaterial för barn i alla åldrar.


Följ ABC Leksaker på Instagram

Barnpennor och papper på ABC Leksaker