Färgläggning och målarböcker för vuxna

Posted on 2020-04-10 11:21
av Jessica
I

Färgläggning är inte bara för barn!

Visste du att även DU kan få fördelar av att färglägga bilder? Ja! Du läste rätt - även vuxna kan förbättra livet genom att färglägga bilder! Vi har ett underbart sortiment målarböcker för vuxna på hemsidan, och här kan du läsa mer!


Mindware målarbok - color daze

Det är enkelt att börja med färgläggning

Man behöver inte mycket för att färglägga. Med en bild, några pennor och en yta att måla på - det kan inte vara enklare! Och kanske kan du måla med eller bredvid ditt barn, och det blir ett helt annat sätt att komma närmare efter en hektiskt och stressig dag.

Vill du ha en gratis målarsida? Här kan du ladda ner en fin målarsida från Mindware Color Daze Bok 1:

LADDA NER EN MÅLARSIDA FRÅN COLOR DAZE 


Färläggning är bra för vuxna (och barn)

Det finns flera anledningar att färgläggning är bra för dina barn OCH för dig. Här är några...

1) Färgläggning är meditativt

Genom färgläggning kan hjärnan koppla av. Att fokusera på enklare saker gör att hjärnan slutar snurra runt på olika tankar, nästan som meditation. Kroppen kopplar av och hjärtat slår lugnare. 

2) Färgläggning skapar "mindfulness"

När man sitter framför en bild att måla, har man bilden, färger och små rörelser att fokusera på. Man är inte distraherad, och det är ett bra sätt att komma ner i varv.

3) Färgläggning skapar fokus och ökar koncentrationen

Efter en hel dag med avbrott från alla olika håll (e-post, Snapchat, SMS, osv) är det skönt för hjärnan och tankarna att slippa hoppa fram och tillbaka... och bara fokusera på en sak. Att sätta telefonen, paddan och datorn åt sidan är avkopplande. 


Målarböcker för vuxna

Vi har flera serier målarböcker från Mindware som är helt underbara för både större barn och vuxna. De är tryckta på tjockare papper, och i de flesta finns alla bilder två gånger, så att man kan experimentera med att måla samma bild på två helt olika sätt.

Här är våra favoritserier målarböcker för vuxna:


Målarböcker - modern patterns

Fokus på form och mönster

Vissa målarböcker fokuserar på form och mönster. Då är det upp till dig som "färgläggare" att experimentera med färger och nyanser för att få fram fantastiska effekter. Eftersom det inte finns några riktiga "saker" att måla kan man välja färger helt fritt.

Scapes - är mönster och design som är inspirerade av konst, arkitektur eller växter, beroende på vilken bok du väljer. Varje bild sträcker sig över en hel sida med spår av någonting som man känner igen... men hur man får fram det är upp till dig!

Modern Patterns - är bara mönster - linear, circular, optical, m fl. Här kan du experimentera med färg, kontrast och harmoni.

Mosaik - är som färgat glas direkt från kyrkan... med unika teman (aborigin, keltisk). Starka färger passar extra bra till dessa fina bilder!

Transformations - är som kvadratiska mandalas - mönster inspirerade av djur och natur, men som blandar sig in i en helt annan bild. 


Color Daze och fantiastical styles - målarböcker från Mindware

Detaljerade, mönstrade bilder

I dessa målarböcker har man blommor, djur, natur och vardagliga saker dekorerade med mönster inuti figuren. Här kan man bestämma själv hur mycket detaljer man vill måla. Ska varje liten kvadrat vara annorlunda? 

Fantastical Styles - är bilder av djur och natur, men med fina mönster och klotter i delar av bilden. Här ska man måla precis hur man vill - att hålla sig till "naturtrogna" färger är absolut inte på kartan!

Daze - är som Fantastical Styles - dessa bilder är dekorerade med mönster och klotter, men med bilder hämtade ur vardagen - trädgårdsverktyg, julklappar, blommor, landskap, mm.


Illuminations och lights målarböcker från Mindware

Transparent specialpapper (vellum)

I dessa underbara målarböcker är alla designer tryckta på "vellum", ett transparent papper. Sjäva boken har ett vikbart blad som blir en neutral arbetsyta. Det är nästan som att måla färgat glas! Använd kritor eller tuschpennor och häng sedan bilden i fönstret - vackert!

Lights - är mönster skapade av olika formar. Varje bok har ett tema - spin, optical, euro, eco, m fl. 

Illuminations - har mönster inspirerade av djur eller blommor.


Måla efter siffror - color counts från Mindware

Måla efter siffror

Dessa målarböcker kanske riktar sig mer till större barn än till vuxna... men bilderna är detaljerade, fina och roliga att måla. Obs - för dessa böcker måste man ha minst ett sätt med 24 färger, kanske flera, för att kunna variera färgerna i de numrerade fälten.

Color Counts - är nästan som färgat glas, med lite tjockare linjer. Varje bild finns två gånger - en gång med färgförslag, och en gång utan, så att man kan bestämma helt själv hur bilden ska se ut. Här kan man välja bland flera olika teman - djur, havet, trädgård, högtider, världens underverk, mm.

Wild Wonders - är ganska lik Color Counts, men med tunnare linjer och endast djur som tema. Bilden blir mer realistiska, och fokus är på att förstå habitat och kamouflage. Liksom i Color Countsböckerna, finns varje bild två gånger, en gång med siffror, och en gång utan.

Mystery Mosaics - här fyller man in kvadrater enligt siffror och bilden kommer fram. Det roliga är att man inte har en aning om vad det blir förrän man är nästan färdigt. 


Vi hoppas att du blir inspirerad av att prova på - och släppa din inre kreativitet fri!