Lektips: Fidget leksaker - hjälp eller hinder?

Posted on 2017-09-12 09:20
av Leigh
I

För ett par år sedan kom fidget-spinnern och blev enormt populär. De fanns nästan överallt, i hur många olika varianter som helst. Man kunde köpa dem i leksaksbutiken, mataffären och t o m på bensinmacken. Vi har haft olika varianter här på ABC Leksaker, den senaste är med "pop-it-bubblor", dvs förra årets fidget-nyhet, och kallas push-popper fidget-spinner. Tanken med fidget spinners är att de ska hjälpa barn att fokusera. Gör de det eller är de bara distraherande? Om vi tar det från början... 


 

Varför behöver vi fidget-grejer överhuvudtaget?

Du har säkert någon gång suttit i ett tråkig möte. Eller kanske blivit väldigt sömnig i klassrummet? Vad gjorde du då för att hålla dig vaken och koncentrerad? Kankse ritade du små bilder på papperskanten? Trummade lite tyst med pennan? Tuggade på pennlocket?

Jag tror att vi alla har behov av någon form av rörelse eller aktivitet, då och då, för att hjälpa oss att lyssna och koncentrera oss bättre...och för att hålla oss vakna.

En möjlig förklaring kan vara att vår hjärna går in ett vilande läge och måste aktiveras av någon sorts motion för att kunna hålla sig aktiv och öppen för ny information. 


 

Så kan fidget leksaker var till hjälp i skolan?

Ja. För en del barn, i vissa situationer, kan fidget leksaker hjälpa till att förbättra koncentrationen eller att fokusera bättre på inkommande information. För att vara till hjälp måste dock fidget-leksaken vara:

TYST - den är inte till någon hjälp om den stör andra barn.

NÅGOT LOCKANDE - det ska vara rolig att leka med en fidget leksak... men inte för roligt! Leksaken ska inte vara det man fokuserar på, utan ett hjälpmedel för att fokusera på någonting annat. 


 

Vilken sorts fidgetleksaker kan vara till hjälp?

Ibland måste man prova sig fram för att hitta rätt kombination av rörelse och känsla.

RÖRLIGA LEKSAKER - som Tangle, Twiddle, OSM, Simpl Dimpl, m fl är underbara för att hjälpa vissa barn att fokusera. Själva leksaken är tyst och härlig att pilla med. Den kan lekas med under lektionen utan att störa andra.

LERA - är en annan sorts hjälpmedel som kan fungera. Icke-torkande lera som Thinking Putty, PlayFoam... och kanske även Kinetic Sand är bra val, om de kan används på ett sätt som inte stör andra.

TUGGLEKSAKER - bebisar och småbarn älskar att stoppa saker i munnen, och det finns många vuxna som tuggar på pennlock och liknande. ARK Therapeutic har ett sortiment med en diskret och hållbar penntopp och olika roliga halsband som kan ge större barn någonting säkert att tugga på. Även vårt nya varumärke Chewigem har coola, fina, roliga tugghalsband och armband.


 

Alltså... fidget spinners, då?

Fidget spinners är roliga, och många barn har en... eller flera. Fidget spinners popularitet har resulterat i att det är inte längre är konstigt att vilja ha någonting i händerna som hjälp för att kunna fokusera bättre. Men populäriteten har också gjort att många ser fidgetspinners, och andra fidgetleksaker, som en distraktion och inte ett hjälpmedel. 

Vi tycker att fidgetleksaker kan vara till stor hjälp för vissa barn - men det kanske tar lite tid att hitta precis vilken som fungerar bäst.

Har du frågor om våra fidget leksaker? Eller andra leksaker som kan vara bra för barn med npf-diagnoser (som ADHD och autism)? Ta gärna kontakt med oss via e-post eller chatt!