Hur fidget toys (som t ex Tangle) skapar fokus för barn med ADHD och autism

Posted on 2018-07-27 12:28
av Leigh
I

Fidget-leksaker (eller fidget toys) kan hjälpa barn med koncentrationssvårigheter att fokusera bättre.

Men hur fungerar det? Hur kan en leksak hjälpa till utan att distrahera? 

Det pågår mycket forskning, och mycket är fortfarande oklart, om hur hjärnan fungerar. Just nu är tanken att barn med ADHD har låg nivå dopamin i hjärnan, vilket påverkar exekutiva färdigheter, så som planering och koncentration. Vissa barn har medicinering för att höja dopamin-nivån, och man tror att dopamin kan höjas genom att andra delar av hjärnan aktiveras. Ett sätt att göra det är med en bra "fidget"

För icke-ADHD människor blir koncentrationen oftast bättre om man fokuserar på bara en sak åt gången. Men för en ADHD-hjärna kan det vara bra att ha två saker på gång - den primära uppgift och en "vid-sidan-om" aktivitet som hjälper hjärnan att fokusera på den primära uppgiften.


Vad är en "fidget"?

För att förstå det bättre, är det viktigt att definera en "fidget". En "fidget" är en aktivitet som hjälper barnet att hålla sig engagerad i en uppgift genom att använda ett annat sinne vid sidan om. T ex, om barnet ska lyssna på läraren (hörsel) är det enklare för barnet om det får röra på sig också. Eller om barnet ska läsa (syn), kan det vara till hjälp att lyssna på musik samtidigt. Idén är att denna "vid-sidan-om" aktivitet ska påverka andra sinnen så att den primära aktivitet blir enklare. 

Det finns många olika "fidget" som kan hjälpa till. Tuggummi kan vara bra, liksom att klottra i anteckningsboken under föreläsningens gång. Att lyssa till musik samtidigt som man pluggar kan vara till hjälp för vissa. Och att få röra på sig - som gungande, trummande med pennan, sparkande med fötterna, mm. kan också hjälpa till.


En "fidget-leksak" i klassrummet

Om man är ensam finns det flera olika strategier, men i klassrummet måste man hitta bra "fidgets" som inte stör andra. I klassrummet ska en bra "fidget" vara:

Tyst - och inte gör något ljud som stör andra
Diskret - så att den inte blir en distraktion för andra barn
Taktil - som känns med händerna eller på kroppen, men inte visuell
Hjälpmedel - och inte en leksak
Godkänd - av läraren och skolan

Om man tänker på den populära "fidget spinner" så är den faktiskt ingen bra "fidget" - den kräver visuell uppmärksamhet, den är inte diskret (för att den lockar andra barn), och oftast är den inte godkänd av läraren, särskilt inte i klassrummet.

Ett bättre alternativ är den klassiska "fidget" - Tangle - som uppfyller alla krav. 


Olika sorts "fidget toys"

Här på ABC Leksaker har vi några förslag för bra fidget-leksaker, men det finns förstås flera.

Fidget leksaker för barn med ADHD och NPF diagnoser

Taktila fidget-leksaker

Tangle, OSM, TwiddleThinking Putty, Simple Dimpl- är alla underbara hjälpmedel både hemma och i klassrummet. Vissa är lite mer "leksak" än andra (som puttyn som är roliga för alla), men nyckeln är att htta den som hjälper ditt barn.

Tuggleksaker från Ark Therapeutic

Muntliga fidget-leksaker

Vissa barn tycker om att tugga på någonting - tuggummi, pennan, tröjan, fingrarna... Halsband eller pencil-toppers från Ark-therapeutic är säkra, diskreta lösningar för barn i skolåldern. De är tillverkade i silikon, och kommer i olika hårdhetsgrader. 

Auditiva hjälpmedel

Hörlurar kan vara hjälpsamma för att blockera distraherande ljud. Alternativt finns det spellistor som är "fokuserande" men inte störande på bl a Spotify (sök efter "intense studying" eller "ADHD" för att hitta passande playlistor). Appen "Calm" eller "Focus@will" har olika sorts musik eller ljud som kan bidra till ökad fokus. Man kan även hjälps av havsljud eller andra "vitt brus" som finns i olika appar.

Balansleksaker och balansbrädor från Gonge

Grov-motoriska hjälpmedel

Att kunna gå eller stå kan vara bra - och ett skrivbord som kan höjas eller sänkas är en fördel. En gungande stol och/eller ett stort gummiband kan också hålla de större musklerna i rörelse när eleven ska läsa, skriva eller lyssna. För några förslag, kolla gärna på balansbrädor från bl a Wobbel och Gonge.

Doftande färgpennor från Ooly

Syn- och luktsinnet

Att klottra i en anteckningsbok kan hjälpa vissa barn (och vuxna) att lyssna och att fokusera. Det kan vara hjälpsam att ha pennor i olika färger... och även pennor med dofter för att aktivera luktsinnet samtidigt som man lyssnar eller skriver. Ooly har ett underbart sortiment färgpennor, gelpennor och överstryckningspennor med dofter.


Det finns många hjälpmedel för barn med ADHD och andra NPF-diagnoser. Vi är alla olika, så det som är bra för en person är kanske inte bra för en annan. Ta gärna kontakt med oss om du har flera frågor eller vill ha tips eller råd. Vi har tyvärr inte samtliga produkter, men du kan hitta olika förslag här:

Leksaker för ivriga händer

Leksaker för barn med Autism och ADHD

Dessutom har vi en kategori "lärande" som har bra förslag i flera olika ämnen och färdigheter där du kan söka efter exakt det som ditt barn behöver.