3 fördelar med ett babygym

Posted on 2016-03-21 08:30
av Leigh
I

Ett babygym är en lekmatta eller aktivitetsmatta med leksaker som hängar från lekbågar. Ett bra babygym är en underbar första leksak för babyn, redan från födelsen. Och med ett bra val av detaljer, kan ett babygym används genom hela första året - kanske även längre!

Det finns massor med olika modeller att välja på, i olika färger och tema. Leksaker och lekmattan har oftast olika tyg att känna på, färger som lockar barnets intresse, och kanske även ljus och ljud. På de flesta babygym går det att byta ut leksakerna och även att ta bort bågarna när barnet kan sitta och börja röra på sig. 


Så... varför är ett babygym bra för barnet? 

1) Visuell utvecklning

Babygym hjälper med uppmuntran och utvecklingen av visuella färdigheter. De minsta bebisar kan bara fokusera på objekt som är nära, och de föredrar starka färger. Babygym håller objekt på nära håll och lockar fram bebisens blick. 

2) Kognitiv utveckling

Babygym ger barnet möjligheten att utforska orsak och effekt. Mattan och leksakerna stimulerar "primära reaktioner" - så om ett barn gör en rörelse på höften (som att slå en leksak), då uppmuntras barnet att försöka repetera det. Och när barnet utvecklas, blir det mer aktiva val - som att slå på en leksak för att barnet tycker att det är roligt. 

Med ett babygym uppmuntras barnet att röra på sig och att röra leksakerna.

Babygym utvecklar viktiga färdigheter hos bebisar

3) Grovmotorik

Ett babygym uppmuntrar bebisen att röra på sig - att använda armar, ben och huvud. Dessa rörelser utvecklar de stora musklarna i hela kroppen. Lekmattan på babygymmet är också bra för "tummy time", vilket uppmuntrar bebisen att lyfta huvudet, öva ryggen och att förbereda färdigheter som ska användas sedan för att rulla, krypa och gå. 

När man letar efter ett bra babygym ska det ha:

  • - en mjuk lekmatta - så att barnet ligger och sitter tryggt och bekvämt
  • - en lekmatta med aktiviteter - så att barnet kan ligga både på ryggen och på magen med intressanta aktiviteter
  • - avtagbara lekbågar - detta möjliggör att mattan kan används längre, när barnet kan rulla, sitta och krypa
  • - utbytbara leksaker - vem vill titta på samma sak i evigheter? Med ett bra babygym kan man byta ut leksakerna enkelt

 

Här hittar du alla babygym och lekmattor på ABC Leksaker.