5 roliga aktiviteter med gatukritor

Posted on 2016-05-10 09:21
av Leigh
I

Gatukritor är roliga - och det är kul att ha en tavla att måla på som är nästan obegränsat stor! Mina barn har spenderat timmar med gatukritor och har skapat allt från bilder och hopphagar till bilbanor!

Här hittar du 5 roliga aktiviteter som du kan göra med gatukritor:

 


1) Hoppa hage

Japp, en klassiker. Barnen kan skapa olika banor och vara aktiva med att hoppa från ruta till ruta. Det finns inga fasta regler, så man kan spela hur man vill... men vanligast är att göra 10 rutor, och hoppa på en fot när rutan är enkel, och med både föttarna när rutan är dubbel

Hoppehage med gatukritor

För att göra det svårare kan man ta en sten och kasta den i en av rutorna. Då ska man hoppa över denna rutan på väg från 1 till 10, vända på ruta 10, hoppa tillbaka, men när man kommer till rutan med stenen i, så ska man balansera på ett ben, plocka upp stenen - och ge den till nästa på tur.

Kom ihåg att man kan gör alla banor olika. De behöver inte vara precis som det klassiska mönster som vi, tråkiga vuxna, har i huvudet. Rutorna kan göras till cirklar, som en stor spiral eller varför inte i form av en snigel... eller så kan de kan ha en "ö" i mitten, så att man har en bit att hoppa över där det inte finns någon ruta. Rutorna kan vara i olika storlekar - så att man måste hoppa på tå och sen ta ett stort skutt... 

Den viktigaste regeln är bara att ha det roligt!


2) 3-i-rad

En annan klassiker! Man kan vara nästan hur många som helst när man spelar 3-i-rad... eller spela hur många gånger som helst, för man har ju mycket plats på trottoaren! 

Eller varför inte gör det lite svårare, och spela med små stenar eller andra föremål. Man behöver 10 föremål, 5 i varje form/färg. Försök och kasta den på rätt plats - en utmaning både i strategi och koordination!


3) Prickskytte med vattenballonger

Ett roligt spel för en barnkalas eller för mindre barngrupper - och en lek som passar riktigt bra ihop med vattenballonger på varma sommardagar!

Förbereda flera föremål att kasta - bäst är ju vattenballonger, om du har dem, men även typ kottar funkar bra! Rita en måltavla med ringar - med olika poäng på varje ring. Rita ett strek där spelarna ska stå, eller kanske olika strek för olika åldrar. Kasta och räkna poäng - med gatukritor, förstås!


4) Spelet Kung med fyra rutor

Det finns "kung-rutor" målade på många skolgårder runt om i Sverige, men man kan måla en egen spelplan hemma med gatukritor.

Spelreglarna kan variera lite... men vanligast är att man har en boll och är 4+ personer. Rita en stor ruta med fyra lika stora rutor i som är ca 1 meter per sida. Rutorna är numrerade från 1-4, och spelet börjar med att en person står i varje ruta. Målet är att komma fram till topp-rutan, dvs nr 4. Man avanserar genom att studsa bollen i en annan spelares ruta. Om en spelare missar att studsa ut bollen bort från sin ruta - eller om man råkar studsar bollen i sin egen ruta - är man ute och måste byta plats med en spelare som väntar (eller den spelaren som är i ruta nr 1). Nästa på tur kommer in på plats nr 1, och alla andra spelare skiftar till en ruta högre än deras befintliga nr.

Hur man får studsa bollen och vad som räknas som ute... det kan man alltid diskutera!


5) Självporträtt

Att ha en tavla att måla på som är lika stor som en själv - vad roligt! Gör självporträtt genom att hjälpa och rita runt barnet - och låt sedan barnet dekorera figuren som sig själv... eller varför inte lägga på vingar, prinsesskronor, eller något annat kul! Bara fantasin sätter gränser!

Självporträtt med vingar med gatukritor


 

Behöver du gatukritor? Här hittar du gatukritor på ABC Leksaker!