Älskade gosedjur - därför är de så viktiga!

Posted on 2019-07-30 05:20
av Leigh
I

Har ditt barn ett favoritgosedjur eller docka? Min dotter hade "Bunny", en vit kanin (som blev något mindre vit under åren...) och min son hade "Baby", en blå nallebjörn. Baby och Bunny följde med på lek och äventyr, och nattningen skedde absolut inte om inte Baby och Bunny var med. 

Men varför, bland alla blinkande, pipande leksaker är dessa enkla, mjuka leksaker de som älskas mest? En intressant artikel i Parents Magazine (First Friends: Toddlers and Stuffed Animals) tittar lite närmare på barnets tillgivenhet mot gosedjur.

Barnen förstår att gosedjuret eller dockan inte är en äkta, levande varelse, men att det föreställer ett djur eller en människa. Då kan barnet experimentera med känslor, ord och begrepp helt fritt. Gosedjur och dockor ger barnet en möjlighet att utvecklas på flera olika sätt.


 

1) Trygghet

Först och framst ger gosedjuret en känsla av trygghet i en värld fylld med nya erfarenheter. Att inte vara vid föräldrarnas sida hela tiden är spännande, men också oroande. Gosedjuret kan följa med och hjälpa till.

 

2) Hantera starka känslor

Det är inte alltid lätt att vara barn. Småbarn har starka känslor, men få ord och erfarenheter. Då kan det vara svårt att uttrycka känslorna. Gosedjur kan ge barnet en möjlighet att utforska och förstå känslorna på ett lekfullt, tryggt sätt.

 

3) Språkutveckling

Vid 2-3 års ålder växer barnets ordförråd otroligt mycket, med ca 10 nya ord per dag. Ett gosedjur ger barnet möjlighet öva dessa nya ord, att prata fritt och lyssna till sig själv, vilket bidrar till förbättrat uttal och flyt i språket.

 

4) Samarbete och samspel

Det lilla barnet måste lära sig att leka med andra, att samspela. Genom lek med gosedjuret kan barnet testa olika strategier, och öva på att turas om, att dela och visa empati.

 

5) Självfortroende

Världen kan vara stor och förvirrande. Genom att låtsas vara förälder eller lärare till gosedjuret kan barnet få lite kontroll över miljön. Det är därför du ofta hittar ditt barn i rollekar med gosedjuret.


 

Som förälder kan du uppmuntra ditt barns utveckling genom att vara med i leken. Visa barnet att det är helt ok att ha gosedjuret med, och inkludera gosedjuret i konversation och lek. 

Och ja, Baby och Bunny finns kvar, lite dolda i tonåringarnas garderober, men aldrig glömda!

Här hittar du ursöta gosedjur från Jellycat, och här hittar du alla våra gosedjur