Bra hängmattor för barnfamiljer

Posted on 2019-06-17 12:05
av Leigh Neil
I

Det kanske inte är helt lätt att förstå varför vi säljer hängmattor på ABC Leksaker. Visst finns det barnhängmattor som passar in i sortimentet, men hängmattor för vuxna? Varför finns dem med?

Och om man vill ha en hängmatta, hur väljer man den som är bäst för barnfamiljen?


Varför hängmattor?

Hängmattor är förstås sköna att ligga i, och roliga att ha i trädgården för en tupplur, för att läsa en bok osv

Men för ett barn kan en hängmatta vara en fantastiskt lekplats! Den kan vara en båt eller ett rymdskepp... Den kan vara en plats att gömma sig, och den kan vara någonstans att bara vara. Med flera barn är hängmattor ännu roligare!

Hängmattor för barnfamiljer

Hängmattor är också bra för grovmotorik, balans - och för att hålla kroppen i trim


Varför finns det inga hängmattor med träkarmar?

Vi på ABC Leksaker har valt att INTE ta in hängmattor med träkarmar. Visst är de fina... men... Barn älskar att "hänga" på hängmattan, leka med den och gunga i den. Hängmattor med träkarmar är mer ostabila och mycket lättare att välta. Du kanske vet själv att dessa hängmattor är svårare att komma i och ur utan att ramla på marken. 

Så... inga hängmattor med ribbor här på ABC Leksaker!


Och inga väv-hängmattor heller?

Nej... Väv-hängmattor kan vara bekvämma... om man inte är liten. Men om man har små armar, ben, fingrar... och är kanske inte är så försiktigt... är det enkelt att stoppa någon kroppsdel genom hängmattan, vilket är inte roligt.

I våra barnhängmattor har även tråden tagits bort - som i hängmattan Iri och hängstolarna Iri och Lori. Även resehängmattor är utan trådar.


Hur väljer man en bra hängmatta för en barnfamilj?

Att välja rätt hängmatta till eran familj beror på vart den ska hängas, hur stor den är (Single, Double eller Familj) och vilken material man vill ha (bomull, eko-bomull eller Hamac-Tex®)

1) Vart ska hängmattan hängas

En rese-hängmatta kräver en minimi-längd på 250 cm, en "single" hängmatta 270 cm, en "double" 310 cm och en "familj" 360 cm.

Utöver detta kan den hängas lite var som helst. (Kolla på La Siestas YouTube video med deras resehängmatta i hela världen!) Man måste ha ordentliga träd och/eller ett bra fäste - det finns flera tillbehör som hälper till med upphängningen, och även ställningar om du inte har en lämplig plats för att hänga hängmattan direkt.

2) Vilken storlek vill du ha?

Som för så många saker... större är alltid bättre.

En hängmattans storlek är tyget som man ligger på - tygets längd och bredd.

- Single - 140 x 300 cm
- Double - 160 x 350 cm
- Familj - 180 x 400 cm

Resehängmattor är lite annorlunda:

- Rese-single - 150 x 250 cm
- Rese-double - 200 x 300 cm

En större hängmatta är mer bekväm, starkare, och har plats för flera.

En hangmatta för barnfamiljen

3) Vilken material vill du ha?

Det finns fyra olika tyger i våra hängmattor:

Hängstol material - bomull

Ren bomull

Ren bomull är väldigt hudvänlig, skön, slitstark och hållbar. Färgerna blir särskilt klara på bomullens långa fibrer.

Hängstol material - ekologisk bomull

Bomull från ekologisk ödling (GOTS)

Rättvis mot människan och naturen; den ekologiska bomullen är inte bara naturvänligare än konventionell bomull, den är dessutom skonsamt mjuk mot huden och lättskött.

Hängstol material - hamac-tex

Vädertålig material (HamacTex®)

HamacTex® är en fiber i polypropylen som utvecklats enkom för hängmattor och deras särskilda egenskaper. HamacTex® ser ut och känns som bomull, är vädertålig och torkar väldigt fort. Fibern är speciellt vädertålig och färgerna håller sig fina extra länge. 

Fallskärmssilke - ultralätt och mjuk för Colibri hängmattor

Ultralätt fallskärmssilke

Fallskärmssilke görs av nylon trilobal. Den har en speciellt mjuk yta, är väldigt lätt och stadigt, torkar snabbt och har en god andningsförmåga. Tack vare dessa egenskaper passar det perfekt för resetillbehör som Colibri resehängmattan.

 

Resehängmattan är tillverkad av ultralätt fallskärmssilke, perfekt för resan!

Men om du vill ha en annan sorts hängmtta, då har du ett val mellan bomull, ekologiskt odlat bomull och HamacTex. Det är skönt med bomull, men man måste vara lite mer försiktig och ta in hängstolen varje natt och när det regnar. Är man inte så försiktig av sig, då är HamacTex®  ett bra val!


VI hoppas att du hittar en bra hängmatta - mejla eller chatta med oss om du har flera frågor!