Hur gör man egen trolldeg? 3 enkla recept

Posted on 2021-05-10 08:25
av Leigh
I

Hur gör man egen trolldeg?

Det är kul att leka med trolldeg - och det är enkelt att göra trolldeg hemma med det du redan har hemma i skåpet!

Dessa tre recept har lite olika karaktär, så att du kan välja det som passar bäst med tanke på vad du har hemma och hur snabbt och enkelt du vill fixa degen!

 


Klassiskt trolldeg

Vi skrev om den här trolldegen i julas - Julpyssel - trolldeg juldekorationer. Degen är perfekt att skapa med, och kan även bakas och dekoreras!

 

KLASSISK TROLLDEG

     4 dl vetemjöl
     1 dl salt
     2 dl vatten
     2 msk raspolja
     ev hushållsfärg
     ev bakplåtspapper

Blanda ihop salt, vetemjöl, vatten och olja. Blanda och knåda tills du har en smidig deg. Om degen är för blöt och kladdig kan du tillsätta lite mer mjöl. Om det är för torrt kan du blanda i lite mer vatten. 

Om du vill baka färdiga figurer kan du lägga dem på en bakplåt (med bakplåtspapper på) och baka på 100 grader C i 2-4 timmar eller tills degen är torr och hård.

Figurerna kan sedan målas med målarfärg eller tuschpennor, dekoreras med decoupage, mm!

 


Mjuk trolldeg

Det här degen görs med nästan kokande vatten, så det tar en liten stund innan den kan lekas med eftersom degen måste svalna. Det här degen är lite finare och mindre smulig.  

 

MJUK TROLLDEG

     4 dl vetemjöl
     1 dl salt
     3 dl vatten
     2 msk rapsolja
     5 msk citronjuice
     ev karamellfärg
     ev bakplåtspapper

Blanda ihop vatten, citronjuice, olja och karamellfärg och värm tills blandningen nästan kokar. Blanda ihop mjöl och salt, och blanda ner blandningen, försiktigt, i vätskan . När degen är färdigblandad, lägg den på en tallrik eller ett bakplåtspapper för att svalna. När du kan hålla degen i händerna, knåda den tills den är len och fin.

Den här degen känns lite finare än klassisk trolldeg. Degen kan förvaras i kylskåpet i en förslutningsbar plastpåse i flera veckor. 

 


Molndeg

Det här trolldegen är det enklaste att göra av dem alla! Den är mjuk och fin och ger en härlig känsla i händerna.

 

MOLNDEG

     4 dl majsstärkelse
     2 dl balsam
     ev karamellfärg

Blanda ihop majsstärkelse och ditt val av balsam. Blir degen för torr lägger du till lite mer balsam, blir den för blöt kan du lägga till lite mer majsstärkelse. Man kan tillsätta karamellfärg om man inte vill ha en vit deg. Degen kan förvaras i en plastpåse i kylskåpet, men är inte lika hållbar som varianterna ovan. 

Den här degen kallas även för "molndeg" eftersom den är så lätt och härlig. Deget doftar som ditt val av balsam, så det blir en multi-sensorisk deg!

OBS - den här degen ska inte ätas, eller göras till småbarn som vill stoppa saker i munnen. 

 

Vi hoppas att ni får det roligt med trolldeg!