Hängstol? 3 tips för att välja rätt

Posted on 2016-05-17 12:19
av Leigh Neil
I

En hängstol är så skön att ha i trädgården eller inomhus... och vi har ett stort urval av fina hängstolar. Man hur väljer man rätt? Här är våra bästa tips och råd om hur du hittar den hängstol som passar bäst för just dig och din familj.

I sortimentet har vi...

Storlek: BASIC och LOUNGER

Material: BOMULL, ORGANIC och HAMAC-TEX®

Färg: allt från ofärgade till ganska starka färger. 

Men vi går igenom allt steg-för-steg... 

1) Var ska hängstolen hängas?

Innan du köper din hängstol måste du först hitta en bra plats för den. Den måste ha:

Rätt höjd - våra hängstolar kräver minimum en takhöjd på 2 meter, mer om hängstolen är större. Det är förstås bättre att ha för mycket höjd än för lite!

Svängrum - en hängstol har en träpinne som är mellan 110 och 140 cm. Hängstolen ska kunna snurras runt hela vägen, och svänga i alla riktningar. 

En större hängstol kräver större plats. En Lounger är både högre och bredare, så den behöver mer plats på sidan och en högre takhöjd eller ett större träd. När man ligger i stolen, helt utsträckt, är man naturligtvis större än när man sitter. Så det är viktigt att mäta så att du har plats. Det är inte så avslappnande om huvudet slår mot väggen mitt i tuppluren!

Bra fäste - Man kan fästa hängstolen i en stark trädgren eller i taket. Ska du hänga hängstolen från taket måste fästet vara tillräkligt starkt.

Här är de viktigaste måtten för hängstolarna:

  BASIC LOUNGER
hängstol höjd 140 cm 210 cm
Hängstol - sittytans bredd 105 cm 130 cm
Hängstol - höjd 155 cm 185 cm
Hängstol - bred 110 cm 140 cm
Hängstol - minimihöjd för hängning 200 cm 220 cm
Hängstol - bärkapacitet 130 kg 160 kg

När du vet var din hängstol ska hängas då vet du hur stor den får vara, om du kan välja en "Lounger" eller bara en "Basic"...


2) Bekvämlighet

Det sägs att storleken är viktig... och det är helt sant för hängstolar också!

Det som gör en hängstol mer bekväm är antalet trådar (mer trådar är bättre) och storleken på tyget som hängstolen erbjuder. En hängstol ska vara så bred att man inte hamnar med armarna, huvudet eller någon annan kroppsdel i tråden - kroppsdelarna ska vara på tyget för optimal bekvämlighet. Med mer längd i tyget kan mer av kroppen hamna i stolen och inte utanför.

BASIC

Hängstolar "basic" är perfekta för en person - de är avslappnande och perfekta att sitta i och läsa, sola eller bara njuta. Basic hängstolar i vårt sortiment har ett sittyta som är 105 cm på bredden och 140 cm på längden. För de flesta betyder det att hängstolen når från huvudet till precis bakom knäerna, med lår och fötter hängande utanför. 

Alla våra BASIC hängstolar finns här.

LOUNGER

En lyxigare hängstol är den större hängstolen "lounger" som har en sittyta pmed bredden 130 cm och en längd på hela 210 cm! Det betyder att - för de flesta - hängstolens tygyta är större än kroppen, så hela din kropp passar i. När du ligger hänger inte fötterna utanför utan är med i stolen med dig. Man kan sträcka ut sig helt och ta en tupplur, läsa en bok... eller bara njuta!

Hängstol lounger

Alla våra LOUNGER hängstolar finns här.


3) Materialet är också viktigt

Vi har tre olika tyger i våra hängmattor:

Hängstol material - bomull

Ren bomull

Ren bomull är väldigt hudvänlig, skön, slitstark och hållbar. Färgerna blir särskilt klara på bomullens långa fibrer..

Hängstol material - ekologisk bomull

Bomull från ekologisk ödling (GOTS)

Rättvis mot människan och naturen; den ekologiska bomullen är inte bara naturvänligare än konventionell bomull, den är dessutom skonsamt mjuk mot huden och lättskött.

Hängstol material - hamac-tex

Vädertålig material (HamacTex®)

HamacTex® är en fiber i polypropylen som utvecklats enkom för hängmattor och deras särskilda egenskaper. HamacTex® ser ut och känns som bomull, är vädertålig och torkar väldigt fort. Fibern är speciellt vädertålig och färgerna håller sig fina extra länge. 

Både "basic" och "lounger" har exemplar med nästan alla olika tyger - man får välja efter behov och färg. Det är skön med bomull, men man måste vara lite mer försiktig och ta in hängstolen varje natt och när det regnar. Är man inte så försiktig... då är HamacTex®  ett bra val!


Mina erfarenheter

Under åren har jag fått prova på ganska många hängstolar och hängmattor från La Siesta. Det är faktiskt mina fötter i bilden med min Currambera lounger!

Jag började med en "Basic" men bytte snart till en "Lounger" - och jag vill aldrig byta tillbaka!  Det är bara så skönt att ligga i stolen med hela kroppen - och att INTE ha fötterna hängande utanför. 

Jag har också haft en hängstol i bomull (Currambera)... som jag lämnade utomhus typ hela vintern... i typ fem år... och till slut blev den inte så fin. Nu har jag en hängstol Lounger Domingo i HamacTex® och är så nöjd.  Jag känner ingen skillnad i tyget, men jag vet själv hur mycket man orkar, och att ta in hängmattan varje gång är ibland någonting som jag inte hinner med!

Vi hoppas att du kan hitta en hängstol som passar dig och din familj! Ta gärna kontakt med oss via e-post eller chatt om du har flera frågor!