Lektips - 4 isiga aktiviteter för vinterns kallaste dagar

Posted on 2021-02-11 13:29
av Leigh
I

Visst är det fint med vinterns vackra, kalla dagar! 

Det är härligt med vit glittrande snö och blå himmel...även om minusgrader kan vara lite... kallt också. Det är roligt att åka pulka, bygga snögubbar, åka skridskor och leka i snön, men ibland behöver man lite inspiration för att sätta på stövlar, överdragsbyxor, jacka, mössa och vantar ännu en gång! 

Här är några tips på aktiviteter som du kan göra tillsammans med barnen för att verkligen njuta av de allra kallaste dagarna!


Isiga lyktor att göra tillsammans

Isiga lyktor

(Ja, vi skrev om denna aktivitet inför julen, men just här i Stockholmsområdet är det oftast inte tillräkligt kallt för att göra dessa utomhus, så man får kanske ta frysen till hjälp!)

Man behöver några burkar i olika storlekar och vatten, kanske lite tejp, några stenar (för vikt)... och minusgrader, förstås! Det är bara att sätta ihop någon sorts form med burkarna så att man har en utsidan och en plats för levande ljus när hela lyktan har frusit. 

Läs mer om hur vi gjorde i bloggen här: Isiga lyktor.

 


Snöiga lyktor att göra tillsammans

Snöiga lyktor

Om man vill inte vänta på att det ska frysa till is kan man så klart också göra fina lyktor med snöbollar!

Här är det bara att forma många snöbollar och stapla dem på varandra så att man har ett litet hus för ljuset - enkelt! Ett projekt som passar för barn i alla åldrar!


Färgglada skulptyr med is

Färgglad skulptur

Det här projektet fick jag från Happy Hooligans, en kanadensisk sida med massor med roliga aktiviteter som passar för förskolebarn.

För att göra isbitarna behöver man matfärg, vatten och isbrickor (eller andra formar för isbitarna). Först blandar man matfärg med vatten och gör isbitar - experimentera gärna med hur mycket färg som behövs för att det ska bli tillräckligt färgglatt. Sedan är det bara att sätta brickorna i frysen - eller utomhus - och vänta. När de är frusna kan de förvaras (i frysen eller utomhus) tills att du har tillräkligt många för att börja bygga.

För att bygga med isbitarna behöver du lite vatten - det gör att bitarna fryser ihop med varandra. En sprayflaska eller en vattenflaska blir perfekt!


Sinneslåda med snö

Tidigare har vi skrivit om sinneslådor för inomhuslek - och här är en variant som är hur enkel som helst att fixa!

När alla är för kalla för att leka utomhus kan man bara fylla en stor back med snö och ta med den inomhus! Skydda golvet eller bordet med en bordsduk eller några badhanddukar... eller förlägg hela leken till badrummet där vattnet bara kan rinna av. 

Med leken i lådan kan man leka med snö på ett helt annat sätt!

  • Lägg till några plastbilar och skapa vägar och tunnlar.
  • Använd några köksredskap - med skålar och en sked kan man bygga ett slott t ex
  • Gräv ner några plastdjur eller plastbitar i snön och ordna ett skattjakt

... och säkert kan ditt barn komma på mycket mer att göra i lådan!


Ha det roligt i snön!