Julpyssel - gör isiga jullyktor

Posted on 2019-11-24 18:16
av Leigh
I

Att göra islyktor måste vara en av de enklaste aktiviteter man kan göra! Det är bara att hitta alla delar man behöver, sätta ihop dem - och frysa in!

Aktiviteten tar ca 10 minuter att göra (när man har samlat ihop alla grejer) och flera timmar för infrysning. Det är perfekt för barn från 3 år, med hjälp av en vuxen, förstås!


Samla saker

För att göra islyktor behöver du två olika burkar - en som utgör utsidan av hållaren och en som gör plats för ljuset. Du behöver någonting som håller ihop burkarna när de fryses in (t ex  tejp) och någon sorts vikt att sätta i den inre burk så att den inte flyttar på sig. 

Det kan vara en rolig aktivitet att samla allting - kanske som ett skattjakt! Du behöver: 

- En större burk (t ex  yogurtburk)
- En mindre burk (vi använde en plastmugg)
- Maskeringstejp
- Små stenar/tyngder till den mindre burken (vi använde glaskulor)

Gör ljushållare av is

Använd maskeringstejp för att sätta den mindre burken i den större och fyll den mindre med vikt (t ex stenar eller blomsterkulor). Fyll den stora burken med vatten. Frys. Om det är minusgrader kan du bara sätta den ute och vänta. Annars behöver du lite plats i din frys.

När din lykta har frusit (det tar några timmar), töm ut stenarna och fyll den mindre burken med varmt vatten så att den lossnar. Spola sedan varmt vatten på utsidan av den större burken... och vips! Du har en ljuslykta!

Stoppa i ett levande ljus och njut av den vackra lyktan!


Andra idéer

Dessa islyktor är fina precis som de är.

Färg: Om du vill göra det lite mer komplicerat kan du lägga till lite matlagningsfärg i vattnet - röd eller grön, förstås! Men akta dig för var isen smälter. (Träytor kanske suger in färgen och det blir svårt att få bort den.)

Växter: Du och barnet kan samla saker att sätta i isen, som bär, löv eller kvistar.