Julpyssel - gör ett pepparkakshus av kartong

Posted on 2019-11-28 10:52
av Leigh
I

Har du tänkt göra ett pepparkakshus i år?

Pepparkakshus är roliga att göra, men det kan vara lite krångligt, särskilt för yngre barn. Att bygga och dekorera huset utan att en av bitarna går sönder, eller utan att hela huset ramlar ihop... Ja, det kräver både tålamod och skicklighet... någonting som ganska många barn inte riktigt har hunnit utveckla än. 

Har du fått några leveranser från oss eller någon annan inför julen?

Varför inte kombinera och återvinna - och göra ett pepparkakshus av gamla kartonger!

Vi visar dig hur...


Att göra ett hus av kartong...

För att göra huset behöver du:

  • en gammal brun kartong
  • sax eller packkniv
  • klister
  • någonting att dekorera med, t ex täckande målarfärg

Vår rekommendation är att lägga ungefär 15 minuter på att förbereda, och att aktivitetet är lämplig för barn från ca 5 år, med hjälp av en vuxen. Yngre barn kan säkert vara med, men behöver säkert mer hjälp.


Klipp ut husdelar av kartong

Kartong ger en stadig yta att måla på, och hela huset kan sättas ihop med klister och tejp utan att riskera att en av bitarna spricker. Det kan dock vara svårt att klippa i kartong, så det är kanske bäst om en vuxen klipper ut alla delarna så att bbarnet sedan kan få dekorera.

Du kan skapa eget hus eller ta vårt mönster för ett enkelt hus. Här är ett mönster till ett litet hus (i .pdf) att ladda ner och skriva ut:

     Gör ett pepparkakshus av gamla kartonger - .pdf

När du har klippt färdigt, kan du ta en extra bit kartong som målaryta - och städningen blir ännu enklare!


Dekorera ditt hus

Det är enklare att dekorera alla individuella bitar innan man sätter ihop hela huset. Tänk på att barnet kanske behöver lite förklaring hur huset ska se ut när det är klart så att de förstår hur de ska måla. Notera också att vi inte har inkluderat en dörr eller några fönster på vårt mönster - du och barnet kan bestämma själv exakt hur många och var dessa ska få vara.

Nu är det bara att sätta igång med dekorationer! 

Behöver du några pennor, målarfärg, mm har vi massor under våra kreativa produkter: Barnpennor


Att ta det vidare...

Det blir utmärkt med ett litet kartong-pepparkaks-hus. Men om man har flera barn (eller flera kartonger) kan det vara fint med en hel by. Man kan justera mönstret för större eller mindre hus, och alla kan dekorera sitt hus exakt som de vill!

En annan idé är att skära ut fönster i huset, täcka dem med silkespapper eller bakplåtspapper och sätta ett ljus i huset (OBS - ett LED-ljus som inte blir varmt!). Med några julgranar (av kartong!) blir det riktigt fint!


Ha det så roligt - och skicka gärna bilder till oss av ditt färdiga hus!