Kalastips: 11 klassiska (och enkla) lekar till barnkalas

Posted on 2019-03-14 09:29
av Leigh
I

Det är roligt med barnkalas... och trevligt att ordna hemma!

Men vad gör man med så många barn?!?

Här tipsar vi om 11 roliga (och enkla) lekar, stafett och spel som passar perfekt till barnkalaset - och de flesta kostar nästan ingenting att göra! Behöver du ballonger, småleksaker eller andra saker till kalaset här har du våra populäraste kalaskategorier!

 

Födelsedagståg för barnkalas Födelsedagståg Småleksaker till fiskdamm

 


Sätt svansen på åsnan - kalasspel

 

1) Sätt svansen på åsnan

Till denna klassiska lek behöver man en stor bild av någonting (t ex en åsna), någonting att sätta på (svansen), tejp eller häftmässa och en ögonbindel. Barnen turas om att sätta på ögonbindeln, snurras runt lite och skickas iväg mot åsnan för att se vem kan sätta svansen närmast rätt ställe. Spelet kan ändras för att passa med vilket kalastema som helst - sätt hornet på enhörningen, sätt glasögonen på Harry Potter, sätt spindeln i nätet (perfekt till Halloween), osv!

Man kan, om man vill göra det enklare, köpa spelet färdigt här: Sätt svansen på åsnan från MudPuppy!


2) Kasta ägget

Inför leken "kasta ägget" delar du in barnen i par. Alla ska stå mitt emot sin partner på ett visst avstånd - två långa hopprep för att markera är bra att ha. Börja med ett kort avstånd emellan och låt barnen kasta ägget till varandra. Det par som klarar av två kasta-fånga får fortsätta spelet, men med ett längre avstånd mellan sig. Sista paret kvar vinner!

Om du är modig... kan du leka "kasta ägget" utomhus med okokta ägg... men du kan även spela spelet med hårdkokta ägg för mindre klädd! Vattenballonger kan också används.


Ägg-och-sked stafett - kalasspel

 

3) Ägg-och-sked stafett

Dela upp barnen i två lag (eller flera). Första barnet i varje lag får en sked med ett ägg i. När stafetten börjar ska första barnet i varje lag gå-springa-klättra över en bana utan att tappa ägget från skedet... och ge skeden vidare till nästa barnet i kö. Om ett barn tappar ägget måste de plocka upp det... eller svårare - börja om igen. Första laget i mål vinner.

Även här kan du förstås kan du använda kokta ägg för mindre kladd - och det är bra att ha ett par ägg i reserv!

Det finns ett färdigt "äggspel" - Equiliboom från Djeco om man inte vill satsa på riktiga ägg!


Under-över ballongspel för barnkalas

 

4) Under-över ballongspel

Det här är ett lagspel där varje lag består av 4-8 barn. Man behöver en boll eller en ballong per lag.

Varje lag står på led bakom varandra och den första i varje lag tar bollen (eller ballongen) och skickar den till barnet bakom sig över huvudet. Andra barnet skickar bollen bak mellan benen, och det tredje över huvudet igen, osv. När bollen kommer till det sista i kö ska den springa fram och vara först igen.

Spelet fortsätter tills att barnet som var först i kö är tillbaka på första plats igen. Laget som är snabbast vinner.


Skicka gåvan - kalasspel

 

5) Skicka gåvan

Den här leken kräver lite förberedelser... Först tar man priset (någon större godisbit eller småleksak) och slår in det. Sedan slår man in det igen... och igen... varje lager med en bit godis i. När man har minst lika många lager inslagspapper som inbjudna barn är gåvan färdig. 

Barnen får sätta sig i en ring. Sätt på lite musik på högtalare, och låt barnen skicka gåvan runt i ringen. När musiken stannar ska barnet som håller i gåvan öppna ett lager inslagspapper (och få godisbiten som är i). Sedan fortsätter paketet runt igen. En vuxen som har kontroll över musiken ska se till att varje barn får öppna minst ett lager inslagspapper. 

OBS - man kan ta tidningar som inslagspapper - paketet behöver inte vara fint, bara intressant!


6) Sovande lejon

Den här leken passar perfekt när barnen är lite för uppspelta och behöver lugnas ner. 

Alla barnen ska vara sovande lejon, och försöka ligga så stilla så möjligt, när en vuxen vandrar omkring bland barnen och försöker se vem rör på sig. Den vuxna kan berätta roliga historier, göra konstiga ljud - allt för att försöka få lejonen att röra på sig! Barn som är "ute" får en bit godis, och det sista lejonet kan få någon större bit godis, eller en liten leksak.

För större barn kan man göra leken lite svårare genom att de ska vara statyer.


Dansstop - barnspel för barnkalas

 

7) Dansstop

Det här är också bra när barnen är lite uppspelta - och här behöver man lite musik på högtalare.

Sätt på en favoritdanslåt och låt barnen börja dansa. När musiken stoppas ska alla barn frysa på plats, exakt där de är, och försöka att inte röra på sig.

Om ett barn inte kan hålla sig stilla är hen "ute" (kanske med en tröstbit godis) och musiken och dansen fortsätter tills dess det bara är  ett barn kvar.

Den här leken är poppis bland både unga och större barn!


8) Ballong-stafett

Dela upp barnen i lag, och ge varje lag en ballong. Målet med stafetteten är att få ballongen runt banan mellan knäna, genom att hoppa, gå konstigt... eller hur som helst, så länge man inte använder händerna!

Alternativt kan man låta barnen öva i par för att få ballongen runt banan. Det kan vara bra att ha flera extra ballonger!

OBS - inga ballonger i närheten av ansiktena - det kan vara farligt. 


Fyra utomhus skattjakter

9) Skattjakt (med lista)

En lek som är perfekt för ett kalas utomhus!

Dela upp barnen i lag med ca 3-5 barn i varje lag. Varje lag får en lista med saker att hitta - och listan kan förstås justeras efter barnens åldrar. Det kan vara enkelt - "hitta en sten" eller lite mer komplicerade, typ "hitta någonting som börjar på bokstaven 'b'", hitta någonting gult, hitta någonting som du kan äta, osv.

För tonåringar (som har mobilen med sig) kan man skapa en fototävling och skicka ut dem på ett längre äventyr! Det krävs lite förberedelser att komma på en bra lista, eller så man kan man bara köra med alfabetet och se hur många bokstäver varje lag kan hitta!

Om du vill göra det enkelt har vi flera skattjakter redan förbereda i bloggen - bara skriva ut och kör! Vi har skattjakter inomhus, skattjakter utomhus och skattjakter med kameran (eller mobilen)!


Skapa en rolig skattjakt10) Skattjakt (med ledtråd)

Här ger man en ledtråd, och varje ledtråd leder till nästa. Barnen kan delas upp i lag, eller bara köra med hela gänget. Ledtrådarna kan vara bilder (för de minsta), text (under soffan) eller en rebus som ska lösas för de äldre barnen.

Läs mer i bloggen här: 6 steg för att skapa en enkel skattjakt och Den enklaste skattjakten någonsin!


Fiskdamm för barnkalas

 

11) Fiskdamm

En fiskdamm är ett underbart sätt att avsluta barnkalaset på...och att dela ut godispåsar.

För det enklaste behöver man endast en filt, en lång pinne, en tråd och en klädnypa - och godispåsarna, förstås. För att göra det lite extra roligt kan man låta en och annan strumpa, t ex, nappa först för några av barnen. Då får man självklart ett nytt försök att prova fiskelyckan!

Om du vill ha ett riktigt fint hav kan du prova på den här söta fiskdammen från Oskar & Ellen. Vi har även massor med småleksaker för fiskdamm!