Lär ditt barn att cykla - vi visar dig hur!

Posted on 2020-05-06 09:38
av Leigh
I

Att lära sig cykla är ett viktigt steg i livet, och att cykla är en färdighet som när man en gång har lärt sig, aldrig glömmer. Som föräldrer finns ingenting härligare än att se leendet av ren stolthet i ditt barns ansikte när hen äntligen klarar av att cykla själv!

Här guidar vi dig igenom hur du bäst kan hjälpa ditt barn att lära sig cykla i 10 enkla steg.

Kom ihåg att vissa barn lär sig cykla lite lättare än andra barn, och vissa barn kanske har sitt eget sätt att lära sig på. Framför allt, kom ihåg att det ska vara roligt - och gör allt du kan för att ditt barn ska tycka att det är kul!


Lär ditt barn att cykla i 10 steg

Steg 1: Välj en cykel som passar ditt barn

En barncykel ska ha en storlek som passar ditt barn nu. Köp inte en cykel med tanke på nästa år, eller en lite-för-stor cykel som barnet kan "växa i". Att lära sig cykla är svårt och ibland lite skrämmande, och en lagom stor cykel hjälper ditt barn att känna sig säker och lugn.

Ditt barn ska kunna stå över cykeln med båda fötterna på marken - inte på tå, men med båda hälarna nere. (Hos ABC Leksaker har vi cyklar utan pedaler som passar barn från 1-5 år.)


Steg 2: Välj en säker hjälm som passar barnet

Ett barns huvud är stort och tungt - och måste skyddas väl! En bra cykelhjälm ska sitta stabilt på barnets huvud, ca 2 cm ovanför barnets ögonbryn. Hjälmen ska inte kunna flyttas från sida till sida, och den ska justeras så att den inte bara sitter på den bakre delen av barnets huvud.


 

Steg 3: Välj ett bra plats att lära sig cykla på

Välj ett bra ställe som är lagom stort och brett, men utan bilar. En skolgård eller en tom parkeringsplats kan vara bra.


 

Steg 4: Förbered cykeln

Barnet ska först fokusera på balans, sedan kommer resten att gå mycket enklare. Cykeln ska vara i bra skick, med rätt lufttryck i däcken för bästa resultat.

Ta av stödhjul - Stödhjul kan hjälpa ditt barn att vänja sig att sitta på cykeln, men de kan inte hjälpa ditt barn att lära sig balansera.

Ta av pedalarna och sänk sadeln - Ditt barn ska kunna sitta på sadeln med båda fötterna på marken. Målet är att ditt barn ska känna sig bekväm och säker på cykeln. (Obs - du kanske behöver ha ett verktyg för att ta bort pedalerna!)


 

Steg 5: Börja rulla framåt

Nu är det dags! Uppmuntra ditt barn att rulla sakta framåt på cykeln - att "gå" med cykeln. När ditt barn känner sig mer bekväm, kan hen rulla lite snabbare, tills att hen nästan "springer" med cykeln.

När barnet har börjat vänja sig vid att rulla framåt, se om barnet kan lyfta fötterna och glida lite. Utmana ditt barn att glida i 1 sekund, 3 sekunder, och kanske även upp till 10 sekunder. 


Steg 6: Öva på styrning

Lägg ut en kaka, ett löv eller gör en markering på marken och se om barnet kan rulla över den. Det hjälper barnet att vända blicken framåt, och att börja se det som finns framför sig. 

Lägg ut en enkel bana för barnet med koner - eller tröjor eller det som du hittar på plats. Ge barnet chansen att öva på att luta lite och att styra och känna skillnaden.

Ditt barn kanske vill stanna vid det här steget under ett tag och bara ha det roligt med en springcykel. Det är helt ok - ju bättre ditt barn är på att balansera, desto snabbare kommer det nästa steget att gå - när hen är redo! Att cykla på en balanscykel eller en springcykel betyder att ditt barn kan hänga med på cykeltur med familjen - och kanske vara lika snabb som större syskon på vanliga cyklar. Låt ditt barn välja när det är dags för nästa steget med pedalarna.

 


 

Steg 7: Öva med pedalerna

När barnet känner sig bekväm med att balansera på cykeln kan man sätta tillbaka pedalerna (eller köpa en ny cykel med pedaler). Men innan man förväntar sig att barnet bara ska cykla iväg är det bra att få hen att vänja sig till pedalarna.

Blunda - håll i cykeln och be först ditt barn att blunda och öva på att hitta pedalarna med fötterna. Öva från startposition (en fot på marken, andra fot på pedalen på kl 2 - redo att börja trampa) och från andra positioner också.

Öva starten - I startposition ovan (en fot på marken, den andra på pedalen på kl 2) håll i barnet och be hen att trampa ner. När barnet kan känna att cykeln rör sig, håll i barnet när hen trampar ner och sedan hittar den andra pedalen med andra foten. 

Öva det hela - Nu är det dags att hjäpa ditt barn från startpositionen till cyklandet! Håll i barnet vid starten tills att hen känner sig bekväm.


Steg 8: Lek med styrning igen

Nu att barnet kan starta och cykla med pedalarna, repetera några av övningar från Steg 6 övan. Enkla hinderbanor, enkla styrningsuppgifter, föremål att rulla över - alla hjälper ditt barn att utvecka självfortroende i cyklandet.


Steg 9: Öva på att stanna

Att kunna stanna är minst lika viktigt som att cykla! Hjälp ditt barn med övningar för att stanna - med handbroms och/eller med fotbroms. Öva på att stanna försiktigt, att stanna inför en sak på marken och att stanna snabbare och snabbare så att ditt barn kan lära sig hur det känns.


Steg 10: Ha det roligt!

Grattis! Nu har du ett cyklande barn - hoppa på din egen cykel och försök att hänga med!


Vi har flera "springcyklar" eller "balanscyklar" i vårt sortiment för barn som precis har lärt sig att gå. Även småbarn kan ha det roligt med en spring-trehjuling - och lära sig balansera. Kolla gärna på våra Wishbone cyklar (i trä och återvunna material) och våra Trybikes (i stål) - för att hitta en cykel som passar ditt barn i flera år:

 

Wishbone 3-hjulingar och balanscyklar Trybike trehjulingar och balanscyklar