Bra leksaker för barn med autism och ADHD

Igår blev jag kontaktad av en kund som frågade om leksaker för barn med autism. Det är svårt att ge ett enkelt svar eftersom alla barn är så olika, och även barn med liknande neuropsykiatrisk diagnos är så olika i temperament, har olika intressen och svårt med olika saker osv. 

För barn med npf-diagnoser som autism, ADHD, dyslexi, m fl kan det förekomma svårigheter i koncentration, sociala sammanhang och i sensoriska upplevelser. Det kan vara svårt att hitta leksaker som passar just dessa barn.

Här har vi försökt lyfta fram olika typer av leksaker som kan vara bra, både för barnets utveckling och nöje.


Vi har samlat ett urval bra pedagogisla leksaker i kategorien LÄRANDE, under Leksaker för barn med autism och ADHD / DAMP. Här hittar du några av de populäraste kategorier på hemsidan för just dessa barn:

 

Leksaker för barn med NPF-diagnos såsom autism och ADHD Fidget leksaker och toys för barn med ivriga händer Sand och lera för barn med ivriga händer

Vi har försökt välja ut leksaker med följande i tanken:

Tangle and Twiddle

Fokus och koncentration

För barn med koncentrationssvårigheter kan det vara till hjälp att ha någonting att "pilla med" så att händerna har någonting att göra. Leksaker som Tangle, Twiddle, OSM och Simpl Dimpl kan vara helt underbara.

Vi har samlat ett sortiment "pilla med" leksaker här: Leksaker för ivriga händer.


Crayon Rocks - små målarstenar för penngrepp 

Finmotorik

För barn som tycker att det är jobbigt med finmotorik kan det vara roligt att rita med Crayon Rocks - kritor som uppmuntrar penngreppet, eller vänster-höger kritor från Ooly. Learning Resources har flera leksaker med fokus på finmotorik.

För att öva bokstäver eller att bara rita fritt är Magnatabs från Kid-O ett bra val, eller leksaker med fokus på finmotorik.


Kimochis - gosedjur med känslor 

Det sociala samspelet

Att prata om olika känslor är viktigt - här hittar du ett sortiment pedagogiska leksaker med tema känslor.


Rorys story cubes - sagotärningar som uppmuntrar fantasi 

Språket

Att utveckla språket på ett roligt sätt är otroligt viktigt. Många pussel, som träpussel med stora bitar från Melissa & Doug, eller Djecos serie pussel för de minsta kan ge underbara tillfällen att prata om olika saker och diskutera egenskaper, mm. Eeboo har också flera pussel om känslor, sekvenser, mm.

För sagoberättandet är det bästa vi har sett Rorys Story Cubes.

Learning Resources har även "Allt om mig" som är bra för språket.


Kinetic sand - rolig sand som torkar aldrig ut 

Taktila leksaker

Kinetic Sand och Mad Mattr är underbara, samt Playfoam och Pluffle från Learning Resources - bara för att hålla i, röra i, leka med, osv. Thinking Putty är också bra att hålla i och att pilla med.

EduShapes mjuka klossar är fina, lätta byggklossar som sitter bra på varandra och har en bra känsla i händerna. Det är enkelt att bygga med dem, men de är också tysta och lätta. 

Vi har även massor med taktila spel och leksaker här - Leksaker med fokus på känsel.


Se tiden går med Time Timer 

Exekutiva funktioner

Att planera kan vara svårt. Time Tracker mini är ett underbart sätt att mäta tiden, perfekt för barn i skolåldern.

Olika veckoplanerare, whiteboards, kalendrar, mm är underbara för att hjälpa barnet att förstå vad som händer nu, och vad som kommer näst.


Twilight Turtle - en sköldpadda nattlampa

Att hitta lugn och ro

En fin nattlampa med ljus, ljud, eller både och, kan vara till hjälp för att skapa lugn och ro. Nattlampor från Cloud B är underbara, säkra och uppskattade leksaker - alla har olika funktioner och egenskaper. Learning Resources har fina brickor som hjälper barnet att börja med andning och meditation.


 

Det här är bara ett urval av leksaker och barnprodukter som kan passa just ditt barn. Du hittar ett större urval under kategorin Autism och ADHD, och även under kategorin Lärande.

Vi har erfarenhet inom området, så tveka inte att ta kontakt med oss om du har flera frågor!