Leksaker för oroliga tider

Det känns konstigt just nu i världen. Man kan inte vara som förr... och många förändringar skedde nästan över en natt.

Än så länge har barnen hållits lite utanför. De flesta går fortfarande på förskolan eller på skolan, åtminstone i låg-, mellan- och högstadiet. De har rutiner, de träffar kompisar och veckodagarna ser ut ungefär som före den s.k. corona-tiden, innan Covid-19.

Men även de minsta har säkert märkt av att saker och ting är lite annorlunda. De kanske har sett att vi vuxna beter oss annorlunda - att vi är mer oroliga, att vi kanske jobbar hemifrån, att vi inte umgås så ofta med andra. Barnen undrar kanske varför de inte får träffa mor- och farföräldrar, eller andra som tillhör "riskgrupperna". 

Vi behöver alla hitta sätt att bearbeta våra känslor - vuxna såväl som barn. Så vi tänkte komma med förslag på bra produkter som kan hjälpa till lite.


Gosedjur

Gosedjur

Ett gosedjur är en trygg kompis, som alltid finns där för en kram... och det lyssnar alltid. Ett gosedjur kan hänga med på utflykter och aktiviteter, och kan vara en bra lekkompis. Barn hittar trygghet med ett favorit gosedjur - eller en samling gosedjur.

Du kan läsa mer om varför gosedjur är viktiga för ditt barn och du kan hitta våra mjukaste, mest kramgoa gosedjur här: Gosedjur på ABC Leksaker.


Låtsaslek

Låtsaslek

Barn hanterar nya, jobbiga och annorlunda situationer genom lek. De bearbetar olika situationer som uppstår och övar på olika sätt att beskriva, agera, och hantera dem. Var inte förvånad att se flera lekmoment hos ditt barn som handlar om att vara sjuk, att besöka läkaren, att ta hand om sjuka dockor eller gosedjur osv. Genom att låta ditt barn driva leken kan de experimentera med ordförrådet, språket och olika känslor.

Här hittar du roliga lekväskor som är perfekta för låtsaslek.


Pussel på ABC Leksaker

Pussel

Det är bra att skapa tillfällen för ditt barn att prata med dig. Att bara fråga, "Hur är det?" kanske inte ger det bästa svaret.

För större barn kan det vara bra att göra någonting tillsammans som inte kräver konversation - som ett pussel. Då kan du och ditt barn sitta tilsammans en stund, tysta och koncentrerade...och det är mycket enklare för barnet att ta upp ämnen som är oroande eller jobbiga. 

Det bästa är att hitta ett pussel som tar en stund att lägga tillsammans, men som är är lagom svårt...men absolut inte frustrerande. Ett annat tips är att välja ett pussel med många färger så att det blir enklare att dela upp vilka delar var och en ska jobba på. 

Här kan du läsa mer om varför det är viktigt att lägga pussel och hur du kan välja rätt pussel för ditt barn. Och här hittar du samltiga pussel som kan sorteras efter åldern, typ, antal bitar och tema!


Målarböcker - en lugnande aktivitet

Målarböcker

Att måla en fin bild är ett underbart sätt att hitta lugn och ro. Man kan även måla tillsammans - på samma eller olika bilder. Precis som med pussel, kan man skapa en lugn stund där konversationen kommer igång enkelt och naturligt.

Här hittar du mer information om varför färgläggning är bra för ditt barn, och här hittar du mer information om målarböcker som passar till barn såväl som vuxna. Alla målarböcker finns på hemsidan här: Målarböcker på ABC Leksaker.


Tangle och andra bra leksaker för ivriga händer

Leksaker för ivriga händer

Större barn och vuxna spenderar säkert mer tid på nätet nu med distansutbildning och online klassrum. De flesta elever tycker att det är tråkigt att sitta hemma och vill hellre vara på skolan med kompisarna. Att hålla uppe koncentration under en webbaserad lektion kan vara svårt. 

En fidget-leksak, som t ex Tangle Relax Therapy, kan vara bra att ha till hands. Eleven kan pilla med den samtidigt som hen tittar på lektionen. 

Här hittar du mer information om varför just fidgetleksaker kan bidra till förbättrad koncentration, och här hittar du våra leksaker för ivriga händer


Dagböcker på ABC Leksaker

Dagböcker

Att skriva ner sina känslor i en dagbok är ett underbart sätt att hantera dem. I framtiden vill ditt barn kanske titta tillbaka och se hur det verkligen kändes att leva under dessa annorlunda och konstiga tider.

Vi har flera fina dagböcker med lås - så att alla hemligheter bevaras hemliga!