Fokusera bättre med "pilla med" leksaker

Posted on 2016-04-15 13:16
av Jessica Larsson
I

Många barn har någon sorts neuropsykiatrisk diagnos (eller s.k. NPF - neuropsykiatrisk funktionsnedsättning). Ca 1-2% av alla barn har en diagnos inom autistisk spektrum. Ännu flera har diagnosen ADHD (eller DAMP), mm. För att dessa barn ska ha möjlighet att lyckas i skolan är det oerhört viktigt att utforska vilka störande eller krävande moment som finns under deras skol dag... och att försöka hitta verktyg som kan underlätta stressen och hjälpa barnet att hitta lugnet så att de kan fokusera och koncentrera sig.

Jag har själv ett barn med "bokstavskombinationer", ett barn som har ett hjärna som fungerar lite annorlunda. Ibland är det svårt för honom att sitta stilla, och han tappar ofta fokus och koncentration. En sak som hjälper honom att fokusera - som inte stör andra - är om han har någonting att göra med händerna. Det kan också vara lugnande för honom.

Här hittar du lite tips om "leksaker att pilla med" - flera olika sorters leksaker som är lockande för rastlösa händer och kan hjälpa barnet att behålla fokus i klassrummet utan att störa andra.


Tangle Relax Therapy - fidget leksak för ökad koncentration

Tangle - den klassiska "fidget" leksaken

Tangle är en leksak som består av 90-graders kurvor som är anslutna och kan svängas i varje led. Det finns flera olika varianter i ett flertal färger och storlekar. Den populäraste är Tangle Relax Therapy, vars kurvor är täckta med en knottrig yta av ett mjukt, latexfritt gummerat material. Det finns även större och mindre varianter, färger och mönster.

Alla mina barn tycker om att pilla med Tangle. Vi har en Tangle som alltid ligger i bilen, som barnen kan ta fram om de tycker att bilresan är tråkig. 

Här hittar du produkter från Tangle Therapy


 Twiddle och OSM fidget leksaker för barn med ADHD

Twiddle och OSM

Tangle är vår populäraste "fidgetleksak" men det finns andra, roliga, tysta leksaker att ha i händerna. Twiddle och OSM

Twiddle ser ut som en cykelkedja med länkar. Bitarna kan tas isär och sätttas ihop igen, och flera Twiddle kan länkas ihop för en längre kedja. 

OSM ska låta som "awesome" (nästan) och kallas för "lekfull konst". Den består av sex länkade skivor som kan vridas in och ut på ett helt fascinerande sätt. Skivorna kan tas isär och sättas ihop igen, och den kan också länkas samman med flera leksaker av OSM-typ.

Det bästa med dessa fidgetleksaker är att de ger barnet möjligheten att öka fokus och höja koncentration genom att ha någonting i händerna. Men ännu bättre - de är tysta och kan används i klassrummet utan att störa andra barn.


Kinetic sand - rolig sand som torkar aldrig ut

Kinetic Sand

Visst är det härligt med sand! Kinetic Sand är sanden som aldrig torkar ut och alltid har en perfekt konsistens. Kinetic Sand var ursprungligen tänkt som terapiprodukt, "sand in motion", och känslan är fantastisk! Man kan förstås skapa med den - eller bara njuta av känslan!

Kinetic Sand kan vara lite smulig, men är ganska lätt att städa upp. Med en bricka kan det vara enklare att använda sanden inom rimliga gränser.

Kinetic Sand och systerprodukten Mad Mattr finns i flera olika storlekar och färger.  


Thinking Putty Illusions - lera / putty med regnbågsskimmer

Thinking Putty 

Lera är roligt att skapa med, men ibland vill man inte riktigt skapa någonting - bara ha någonting i händerna att hålla i och att jobba med. Thinking Putty torkar aldrig ut, och är inte kladdig eller störande. Puttyn är till en början lite hårda, men mjuknar med värme och rörelse. (Obs - bra att ha koll så att produkten inte lämnas på soffan eller mattan när den inte är i bruk...)

Thinking Putty kommer i olika färger, skiftande färger eller färger som reagerar med UV-ljus eller värme. Vissa sorter (Hypercolor och Glow) är lite hårdare, så det är kanske bäst att välja en mjukare variant så att händerna inte tröttnar. Vårt förslag är Thinking Putty Illusions (som har regnbågsskimmer-effekter) eller "Precious" (som är som ädenstenar eller ädelmetaller) - dessa sorters putty är härliga att hålla i, utan att vara störande med ljus- eller gloweffekter, om man planerar för användning i klassrummet.


 Playfoam - en lättvikt lera som torkar aldrig ut

PlayFoam

En annan variant av icke-torkande lera är PlayFoam, från Learning Resources. Denna härlig lera är giftfri, och tillverkad av små frigolitkulor med ett bindningsmedel. Den är inte kladdig, och den är väldigt enkel att jobba med. 

PlayFoam  kan används för att skapa figurer, för att lära sig alfabetet, och mycket annat, men mest är det bara härligt att ha i händerna. 


Tugghalsband och pencil toppers från Ark Therapeutic

Tugghalsband eller "pencil topper"

Det kan vara till hjälp och lugnande för vissa barn att ha någonting i munnen när de ska fokusera och koncentrera sig. Ett tugghalsband eller en "pencil topper" är ett mycket bra alternativ till att tugga/bita på fingrar, knogar, ärmar, pennor etc, då man behöver lugna ner sig och fokusera.

Dessa fina tugghalsband och toppers kommer från Ark Therapeutic, och är designade för att vara "coola" - och kanske även diskreta. De kommer i flera olika former, färger och hårdhetsgrader. 

Här hittar du tuggleksaker från Ark Therapeutic.


Twist n Lock blocks - träklossar med tråd

Twist 'n Lock Blocks

Dessa mini-träklossar på en elastiskt tråd är roliga att pilla med. Man kan skapa djur, bokstäver, byggnader, mönster, mm, alltså lite kreativitet blandat med rörelser. De är också perfekta leksaker till godispåsar - en lugn leksak som håller intresset länge.

Här hittar du Twist 'n Lock Blocks.


Sensobollar och sensoriska leksaker

Sensobollar och Kooshbollar

Sensobollar kan används som en boll (förstås), som ett massageverktyg eller bara att hålla i och känna på. Den är godkänt för barn från födelsen, men uppskattas även av större barn och vuxna. 

De klassiska kooshbollarna och andra gummitrådbollar är också bra för ivriga händer - och de rullar inte iväg! 


 Kreativa leksaker från Moluk - oogi, plui, bongo, mm

Mox, Oogi, Plui, Pilla, mm

Dessa härliga och unika leksaker kommer från Moluk, ett innovativt företag från Schweiz. Leksakerna började med den stora Bilibo, men har utvecklats vidare till mindre leksaker med olika känsla och användningsområden. Samtliga leksaker kan användas i badkaret, men kan också passa bra som lugnande hjälpmedel. Varje leksak i "familjen" passar ihop med varandra, och kan användas på olika sätt för att skapa, leka eller känna "fritt". Konstrukton i silikon ger en härlig känsla, och vissa har borstdelar som väcker intresset ytterligare. 

Vårt förslag är att börja med en eller två "Oogi" som blir elastiska kompisar på skrivbordet, på fönstret, i badkaret, på flygplanet osv. Lägg till några extra delar som Mox, Bongo och Sunny för lite extra möjligheter och känslor. Perfekt för yngre barn! 

 


Vill du ha mer information om autism?

Kolla på följande länkar:

- Autism Acceptance Month - http://www.autismacceptancemonth.com

- Autism Speaks - https://www.autismspeaks.org

- Riksförbundet Attention - http://attention-riks.se

- Autism och Asperger Förbundet - http://www.autism.se