Leksakstrender - tips från leksaksmässan 2018

Posted on 2018-02-06 12:37
av Leigh Neil
I

Förra veckan åkte jag till Tyskland, till världens största leksaksmässa. Där fick jag se massor med leksaker - 14 hallar med BARA leksaker i - helt otroligt! Lite statistik från årets mässa...där hittade man:

  • över 2800 utställare
  • över 70.000 besökare
  • 1.000.000 leksaker varav 100.000 var nya

... och väldigt många par trötta fötter!

Jag brukar åka varje år så att ABC Leksaker kan erbjuda nya och unika produkter, och för att ha koll på vad som händer i branchen. I år var det två saker jag märkte - det känndes som om det var mindre fokus på teknik och appar... och enhörningar är stort!

Enhörningar på leksaksmässan

Men det är inte bara jag som har en åsikt. Varje år pratar de olika s.k leksaksexperterna ihop sig och försöker identifiera de viktigaste trenderna i branchen. De väljer sedan ut leksaker som visar upp och förklarar hur de har tänkt. I år hade de valt ut tre större trender:

1) Explore Nature

2) Just for Fun

3) Team Spirit

Det är alltid intressant att ta del av tankarna bakom dessa trender, och att se nyheterna som verkligen passar in. För att förklara lite...


1) Explore Nature

Det var mycket prat, som alltid, om hur mycket tid barn spenderar framför datorn, telefonen och ipaden... och att mer och mer tid spenderas inomhus. En trend som vi har börjat se mer av är just leksaker som uppmuntrar barn att lämna teknologin ifrån sig och vara ute. På mässan hade de plockat fram insektsburkar, trädgårdsset och täljset.

Hos oss finns insektsburkar och förstoringsglas som är perfekta att ta ut, samt roliga förstoringsglas som man även kan ta med sig i vattnet. Ni kan odla blommor och grönsaker eller låta barnet hjälpa till i trädgården med barnanpassade verktyg från Melissa & Doug - bara några förslag.


2) Just for Fun

Det finns många pedagogiska leksaker som försöker uppmuntra barnets lärande på ett eller flera olika sätt. Men ibland vill barn leka "just for fun" - att leka bara för att det är kul. Produkter som de hade plockat fram på mässan var bollhav, bubblor, slime, putty, mm, men även nyheter (och befintliga produkter) från Moluk, som har leksaker som uppmuntrar fri lek.

Hos oss hittar du förstås Thinking Putty, bubblor från Uncle Bubble, samt Bilibo, Oogi och andra roliga produkter i Moluks familj.


 3) Team Spirit

Den sista trenden som experterna ser bland olika leksaker och spel är kooperativa spel, eller spel där folk måste jobba ihop för att lyckas. Dessa leksaker uppmuntrar alla att delta, och alla att hitta det bästa från varje deltagare. 

Hos oss har du roliga spel som Rorys Story Cubes och Little Cooperation, och leksaker som Boxes n Balls där kreativiteten och deltagandet gäller. Vi lovar att det kommer flera roliga leksaker och spel under året!


Det finns en mässa till... i New York nästa vecka. Det blir intressant att se skillnader, och förstås att få leka med produkterna!

Säg gärna till om det är någonting speciellt som du vill se i sortimentet!