Leksaksmässan - Trender i leksaksvärlden

Posted on 2017-02-03 21:19
av Leigh Neil
I

Varje år på leksaksmässan lyfts trender i leksaksvärlden fram. Det är alltid någon typ av leksak som plötsligt finns överallt... eller en idé som verkar lockar alla. 

Innan leksaksmässan finns det diskussioner mellan leksaksexperter från hela världen, de skickar in trender som de ser från sina respektive marknader, och tillsammans bestämmer dem vilka är de viktigaste trender i leksaksvärlden.

I år har de valt tre trender:

  • Body and Mind
  • Girl Power
  • Swap and Collect

Body and Mind

Så... vad betyder "Body and Mind"?

Idén bakom "Body and Mind" är att barnen i dag har ett liv som blir allt mer stressande. Med telefoner som alltid är på, krav från skolan, multitasking... Här finns det leksaker som hjälper barnet att minska stress och hitta balans genom fokus, fysisk aktivitet och avslappande övningar där hjärnan finner lugn och ro.

I montrarna fanns det flera balansbrädor och leksaker för hela kroppen, samt fina målarböcker och andra lugnande leksaker som "tränar" hjärnan.

Vi har flera leksaker som passar in i kategorin, t ex:

Bra alternativ till dataspel och ipad tycker vi!


Girl Power

En annan trend de märkte i leksaksbranchen var "Girl Power". Idén bakom "Girl Power" är att tjejer förväntas vara starka och oberoende, med gott självförtroende. Det ska finnas leksaker på marknaden som uppmuntrar och stödjer tjejer att lyckas i skolan och i framtiden.

Vissa byggleksaker och leksaker som bygger på matte- och geometriska färdigheter har inte varit lika lockande för tjejer som för killar. Här finns det leksaker som uppmuntrar färdigheter, men som också lockar till sig flera tjejer. Men i "Girl Power" kategorien finns det även leksaker som bygger på självfortroende, med tjejer i starka roller. Katniss i Hunger Games, Super Girl, Bat Girl, Catwoman - visar tjejer att de också kan ha starka superhjältar och rollmodeller.

På ABC Leksaker har vi en typiskt "Girl Power" serie - Knex Mighty Makers. Dessa byggsatser designades efter att Knex uppmärksammade att deras byggleksaker såldes nästan 100% till killar. Efter mycket forskning om lekvanor och lek-preferenser (vilka leksaker väljer tjejer och killar och leka med, och hur lekar de med dem) tog Knex fram den här serien som - förhoppningsvis - ska locka flera tjejer till byggandet och lek.


Swap and Collect

Den tredje trenden som syns på marknaden är "swap and collect". Dessa leksaker är mest leksaker som barnet kan köpa själv med fickpengar och byta med kompisar - tänk Pokémonkort, kulor, samlarfigurer, mm.

Egentligen har vi inga kunder under 18 år... så det är lite svårt att erbjuda samlarfigurer som barnen kan köpa själva, men vi har andra samlarleksaker, som Arty Toys, som förstås kan samlas och bytas.


 

Vad tycker du? Ser du trender i branchen som experterna inte ser?