Leksakstips - välj rätt docka till ditt barn

Posted on 2019-07-08 20:36
av Leigh
I

Hade du en docka när du var liten? 

Det är viktigt för barn att leka med dockor. Dockor hjälper barnet att hitta trygghet, att utveckla språket, att öva tal och samtal, att öva finmotorik - ja, det är mycket som är bra med dockor. 

Men med så många olika dock-serier, hur väljer du rätt docka till just ditt barn? Vi hjälper dig med några konkreta förslag!


Bra dockor för barn under 3 år

Att välja en docka för ett barn under 3 år...

Om ditt barn är under 3 år, ska du leta efter en mjuk och säker docka. Dockan ska vara godkänd för barn under 3 år, och inte ha några smådelar som kan lossna. Håret kan störa små barn, så enklare, kortare eller inget hår är att föredra för de yngsta.

Barn i den här åldern behöver en trygg kompis, så att dockan är kramgo är viktigt. Tänk också på att dockan inte ska vara för stor - barnet måste kunna bära den enkelt och hålla den i famnen.

De flesta barn vill också låtsas vara vuxna, och ta hand om en bebis. Kanske har barnet ett yngre syskon, och kan ta hand om dockan precis som mamma och pappa gör med bebisen. 

Bra dockor för barn under 3 är:

Corolle Mon Premièr Calin dockor - dessa 30 cm dockor är designade efter barnets storlek, och de passar fint i famnen på små barn. Dockorna har mjuka kroppar, extrakläder och tillbehör. Vissa dockor är snabbtorkande och går att bada med ("baddocka"). De är godkända för barn under 3 år, och rekommenderade för barn från 18 månader.

Rubens Cutie dockor - Det finns 6 dockor i Rubens Cutie-serien, 4 flickor och 2 pojkar. Varje docka finns dessutom i 2 olika utföranden, original och activity. Dessa dockor är 32 cm, och har ett väl genomtänkt sortiment extra kläder och tillbehör, allt i tyg. Dockorna är mjuka och kramgoa. 

Rubens EcoBuds och Rubens Mini EcoBuds - dessa söta dockor är tillverkade av certifierad ekologisk bomull, och är väldigt söta och charmiga. Håret är av tyg, och kan därför inte störa småbarn. Än så länge har Rubens EcoBuds inga extrakläder, men dockorna är mjuka och härliga att hålla i.

 


 

Bra dockor för 3-åringar

 

Att välja en docka till en 3-åring

Ett 3-åring behöver en docka med lite mer extrakläder och tillbehör. Dockan måste kunna "växa" med barnet och erbjuda mer komplicerade låtsaslekar. 

Bebisdockor är fortfarande bra för 3-åringar, och barnet kanske har eller ska få ett yngre syskon. Att kunna låtsas vara mamma eller pappa är viktigt. Många barn i den här åldern har en docka som följer med överallt - och som de vill sova med. En kramgo docka med mjuk kropp kan därför vara ett bra val.

Bra dockor för 3-åringar:

Corolle Classique dockor - I vår populära 36-cm serien från Corolle kan barnet låtsas ta hand om en bebisdocka. Classique dockor är ganska lika Corolles mindre (30 cm) dockor i utseende och i tillbehör, men är lite större - och passar perfekt för 3-åringar. Vissa har hår, om barnet tycker om att borsta och fixa det.

Rubens Baby dockor - Rubens barn har tagit fram en serie med 6 dockor, 3 pojkar och 3 flickor, med tydilga kön. De har tillbehör som pyjamas, blöjor, skötset, mm så att barnet kan ta hand om dockan som en riktig bebis. Dessa dockor har mjuka, kramgoa kropar och är säkra val för yngre barn.

Rubens Kids/Ark dockor - vissa barn tycker att det är roligt med mjuka djur istället för dockor. Med Rubens Ark kan barnet ha både och! Med flera olika dockor i serien och extra kläder att köpa till kan ditt barn ha en bebis en dag och en krokodil den nästa!

Rubens Cutie dockor - Rubens Cutie (original/activity) rekommenderas även för yngre barn - men nu blir kläderna och tillbehören ett litet steg till för utvecklingen av fingerfärdigheten. Rubens Barn har också tagit fram "DIT" (Do it Together) aktiviteter för att enkelt, tillsammans med en vuxen, kunna skapa egna kläder till dockan. 


Bra dockor för barn från 4-5 år

Att välja en docka för en 4-åring eller en 5-åring: 

Större barn lekar gärna med dockor, och vissa vill fortfarande ta hand om en bebisdocka. Andra vill gärna leka på ett sätt som liknar deras eget liv. Att ha dockor som ser ut som barn är viktigt, med kläder och tillbehör som passar åldern av både barnet och dockan. 

Vid den här åldern lekar barn mer ofta med varandra i stället för ensam eller bredvid. Att ha dockor med flera tillbehör gör leken mer intressant och roligt.

Bra dockor för 4- och 5-åringar

Lottie dockor - Lottie dockor är mindre modedockor som är designad för barn från 4 år. Det finns ca 20 olika dockor plus tillbehör för att locka barn till låtsaslek. Dockorna är olika i utseendet och det finns även pojkdockor, samt hästar, hundar, katter, 

Ma Corolle dockor - Dessa vackra dockor från Corolle är 36 cm långa, med mjuka kroppor och hårda armar och ben. Här finns det massor med extrakläder och tillbehör, från väskor till solglasögon. 


 

Bra dockor för 6-åringar och större barn

Att välja en docka för en 6-åring (och större barn)

6-åringar och större barn letar efter ett sätt att leka längre, med mer sofistikerade interaktioner. De flesta vill leka tillsammans med kompisar. Dockor för större barn ska ha roliga tillbehör och öka möjligheten för lek, samarbete och konversation.

Vi tycker att det är otroligt viktigt att barn leker (och får vara barn) så länge som möjligt. Det är roligt att se nya dockor som passar för just större barn!

Bra dockor för 6-åringar och större barn:

Adora dockor - Adora-dockor är lekvänliga dockor med mjuka kroppar och vackra ansikten. De är godkända för barn från 3 år, men rekommenderade för större barn pga storleken och deras fina hår. Dockorna är 51 cm långa, ungefär lika stor som en nyfödd bebis, så extra kläder är enkelt att hitta. Dockorna är också populära som samlarobjekt.

Our Generation dockor - Dessa fina 46-cm långa dockor har samma storlek som "American Girl" dockor i USA. Our Generation dockor är mer som en modedocka, med massor av extrakläder och tillbehör. Dockorna ska föreställa barn i ca 10-13-års åldern, med passande aktiviteter, som skola, vandring, ridning, kompisar, osv.


Ta gärna kontakt med oss via e-post (kundservice@abcleksaker.se) eller via chatt om du behöver tips eller råd om dockor - vi häjper dig gärna.