Lektips - 8 olika sätt att leka med magnetiska figurer

Posted on 2020-05-11 10:38
av Leigh
I

Magneter är roliga!

Vi har massor med (säkra och) roliga magneter med intressanta bilder på - dinosaurier, djur, prinsessor, fordon och mycket mer! Du hittar säkert ett set som passar just ditt barn. 

Det är roligt att leka med magneterna på en magnetisk tavla eller på kylskåpet, men det finns så mycket mer man kan göra med ett set magneter! Här är några förslag:


1) Sortera, sortera och sortera

Magneter med figurer kan sorteras på många olika sätt. Tillsammans kan du och ditt barn se hur många olika sätt ni kan komma på!

Djur är kanske enklast att sortera - de kan sorteras i typ (fåglar, pälsdjur, fiskar), habitat (havet, savann, bondgård), färg, mm. Dinosaurier kan t ex sorteras i olika färger, om de står på bakbenen eller på fyra ben, om de är växtätare eller köttätare (ta ev lite hjälp från Google), osv. 


2) Berätta 3 saker

Vänd på alla magneter och vänd upp en magnet. Be ditt barn berätta 3 saker om figuren, och sätta upp den på tavlan.

För mindre barn blir det kanske en beskrivning av figuren - t ex storlek eller färg. För större barn kan faktabeskrivningen vara mycket mer omfattande. Du kan även hjälpa ditt barn med extra information om figuren!


3) Följa instruktioner

Ta fram alla magneter och ge ditt barn verbala instruktioner för vilken magnet som ska plockas upp och hur den ska placeras på den magnetiska ytan. Instruktionerna kan variera mycket beroende på barnets ålder.

T ex, för yngre barn kan det vara, "Plocka up kon och sätt den på tavlan ovanför ankan". För större barn kan det blir mer komplicerat - "Ta ett djur som simmar i havet. Placera det högst upp på tavlan, men upp-och-ner."  


4) Bjud på fest

Ha en fest med alla magneter! Berätta för ditt barn vilken magnet eller grupp av magneter som ska bjudas. Magneter som är inbjudna kan flyttas till den magnetiska ytan.

Du kan bjuda, t ex, alla magneter som har grönt på sig, alla som visar två ögon, alla som har tänder, osv. Försök att hitta på riktigt roliga eller tokiga inbjudningskriterium!


5) Minnespel

Lägg ut ett antal magneter på bordet. Be ditt barn att titta noggrant på dem och sedan blunda. När barnets ögonen är stängda, dölj eller ta bort en av magneterna. Nu ska ditt barn försöka berätta vilken magnet som saknas.

Det här spelet är bra för barn i alla åldrar. För de minsta kan du spela med färre magneter - börja med 3, 4 eller 5 så att barnet lyckas. För större barn, lägg till magneter för att göra det svårare. Du kan även göra det svårare genom att flytta magneterna som är kvar på bordet. Experimentera så att det blir lagom svårt för ditt barn.


6) Gissa vilken magnet jag tänker på... 

Du kan göra en variant av "20 frågor" med magneterna. Lägg ut alla magneter på bordet eller på tavlan. Se om ditt barn kan gissa vilken magnet du tänker på genom att ställa ja/nej frågor. 

Om barnet får ta bort magneter som inte matchar frågan blir det enklare... men om alla magneter måste ligga framme blir det svårare - då måste ditt barn komma ihåg alla frågor hen redan har ställt och sortera ut magneterna mentalt!


7) Berätta en saga

Välj ett antal magneter (typ 3) och be ditt barn berätta en mening eller en kort saga med alla tre. 


8) Experimentera med magnetism

Det är kul att leka med magnetfigurerna på bordet eller på en tavla, men man kan även experimentera med magnetism - det är ju magnetiska! Ett enkelt sätt att börja prata om hur magneterna fungerar är att skicka ditt barn på en äventyr i köket eller i hela huset för att hitta ytor där magneterna kan fästas! Fungerar de på kylskåpet? På soptunnan? På badkaret? På kastrullen? 


Alla dessa aktiviter bygger på viktiga färdigheter - beskriva, sortera, berätta, lyssna, minnas, fundera - på ett roligt sätt! Vi hoppas att du har fått lite inspiration om hur du kan leka tillsammans med ditt barn med magnetiska figurer!

Om du letar efter fina magnetiska figurer kan du titta på dem från Melissa & Doug, MudPuppy, Djeco, m fl. Här hittar du magnetiska figurer och här hittar du alla magnetiska leksaker på ABC Leksaker.

Som alltid vill vi att du och ditt barn ska få ut det mesta från era leksaker - att ni ska ha kul tillsammans, och att ditt barn ska lära sig nya saker och utvecklas under lekens gång.

Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar om leksakerna!