Lektips: 5 roliga sätt att leka med matleksaker

Posted on 2018-11-19 12:06
av Leigh Neil
I

Matleksaker är roliga för barn!

Matleksaker ingår i låtsaslekar där barnet lär sig hur världen fungerar. Mat är någonting som barnet ser varje dag - inte bara själva maten, men även hur den köps, hur mamma och pappa lagar till den , hur den serveras, hur det är att äta på restaurang, mm.

Men det finns så mycket mer man kan göra med matleksaker... och ja, matleksaker kan även vara pedagogiska!

(I den här bloggartikeln är vår fokus på de fantastiska matleksakerna i trä från Melissa & Doug, men dessa idéer kan förstås används med andra matleksaker i olika material.)


Låtsasmat från Melissa & Doug

1) LAGA OCH BESTÄLLA MAT

Med varje matleksak kan man leka mamma-pappa-barn, restaurang eller affär genom att låtas att man köper, lagar, beställer och äter mat. Du och barnet kan turas om med "Vad vill du äta?" och "Kan jag få beställa..." lek. För yngre barn är det en minneslek att samla ihop det som du vill ha, och för större barn kan det vara en skriftlig övning att notera din beställning på papper.

Oavsett barnets ålder är det här ett naturlig sätt att leka, och kanske det man först tänker på när det gäller matleksaker.


2) VAD ÄR DIN FAVORITMAT

När man lekar med matleksaker finns det förstås mycket att diskutera. Du kan fråga barnet vad deras favoritmat är, och varför. De kan göra ett val bland tre saker som finns i matset, de kan identifiera koncept som söt och sur, och vilka de tycker smakar bäst.

Men ännu viktigare... du kan fråga barnet om hen vet vad DIN favoritmat är. Det är ett viktigt steg för barnet att förstå att alla är olika, och att lära sig att andra människor har olika smak och perspektiv.


3) SORTERINGSLEK

Varje matset består av olika delar. Dessa delar kan sorteras på en mängd olika sätt. Be barnet att dela upp leksakerna efter form, typ, färg, storlek - allt går! Man kan även räkna hur många saker som är gröna, runda, stora, osv!


4) MINNESLEK

När du har ett lekset med flera grejer, ta fram 3-5 (eller fler beroende på barnets ålder). Be barnet att titta noggrant på dem och sedan blunda. När barnet blundar, ta bort en sak och se om barnet kan komma ihåg vilken som är borta. Och sen är det din tur!

Du kan göra spelet svårare genom att lägga till flera saker eller att flytta runt sakerna som finns kvar. 


Lek med låtsasmat i trä från Melissa & doug

5) EXPERIMENERA MED FORM

Varje matset består av flera grejer. Dessa kan förstås staplas på varandra - se hur många man kan stapla till ett torn! Fråga barnet vilka bitar som är lättast att stapla på varandra, och vilka som är mer ostabila. 

Om det finns runda bitar, se om de kan rullas, och hur långt de rullar. Se om barnet kan göra det med hens dominanta hand... och med andra handen, eller när hen blundar. 


Hoppas att din låtsasmat smakar gott - och ha det så roligt! Mums!


Roliga matleksaker