Lektips - hållbara, ekologiska leksaker från PlanToys

Posted on 2020-01-02 12:00
av Leigh Neil
I

Letar du efter hållbara, ekologiska leksaker

Med PlanToys kan du vara säker på att hållbarhet och säkerhet har varit nyckeln till hela företagskonceptet. Det är klart och tydligt från första gången att du öppnar ett paket - och tittar och känner på deras fantastiska leksaker. Läs mer om PlanToys leksaker här!


Badleksaker från PlanToys

Idén bakom hållbara leksaker

Ganska många företag tittar på sina produkter och sin produktion och funderar på hur de kan göra dem / den mer ekovänlig. Det är inte så ofta ett företag börjat med "eko" i sitt grundkoncept... men PlanToys har gjort det!

Företaget startades 1981 i Thailand med målet att skapa inspirerande leksaker med total hänsyn till miljön. 


Utrangerade gummiträd

Gummiträd används för produktion av latex. När träden är för gamla avtar produktionen - och det är dessa "förbrukade" träd som PlanToys använder för produktionen av sina leksaker. Först lämnas träden kvar i skogen i tre år utan växtmedel eller andra kemikalier så att träden är så naturliga och fria från giftiga ämnen som möjligt. Därefter skördas träden och träet torkas med värme och utan kemikaler. 


Plan Wood från Plan Toys - ekologiskt och hållbart

Tillverkning av träleksaker

Trästammen används för leksaker, klossar, mm. Restbitarna används också - i PlanWood - ett innovativt material av sågspån och träbitar som tillsammans med giftfria bindemedel förvandlas till ett formbart och vattentåligt material som används i vissa av leksakerna. Under processen används vattenbaserad färger, soja-baserat bläck, återvunnen papp och giftfritt klister i både leksakerna och förpackningen. Allt är alltså giftfritt, återvunnet och återvinningsbart!

Andra rester från produktionen används i företagets eget biogas-elkraftverk som - tillsammens med solkraft - tillför ström till både fabrik, kontor och även till hela närområdet. 

PlanToys ger även ett omplanterings-löfte för träden som används i produktionen - och även för en "Carbon footprint offset". Under 2019 planterade de över 3.900 träd!


PlanToys klossar

Utveckling och design

Förstås är det inte bara tillverkningen som är bra - man måste tycka om själva leksaken också - och det gör vi! PlanToys har designat leksaker som möter alla utvecklingsnivåer från födelsen till 5 år och som täcker alla utvecklingsmoment:

- Fysiska och grovmotoriska färdigheter
- Sociala och emotionella färdigheter
- Kognitiva och intellektuella färdigheter
- Språkutvecklingen

Varje leksak är väl genomtänkt och ska vara hållbar i lek också. Den ska vara rolig i många timmar och bidra till barnets utveckling.


Första intrycket av leksaken

Vi var glatt förvånade när vi fick första leverans (och vi hoppas att du är det också!). Vi hade förstås sett produkterna på mässan, så vi visste att de skulle vara fina... men när vi öppnade första paketet och hittade alla delar noggrant förpackade i papperspåsar - det kändes verkligen "eko" när det är som bäst! 


mini-spel från PlanToys

Våra favoritleksaker från PlanToys

Själv älskar jag de olika husen från PlanWorld - där man kan skapa och leka med en hel by, från brandstation till bageri! Och de små bilarna är för söta, särskilt när de kombineras med väg- och tågbana av naturgummi - en inom- och utomhusleksak som lätt kan tas med. De matematiska klossarna är också roliga - och lärorika. Mini-tins är en perfekt födelsedagspresent, från domino till mini-balansspel.

Vad tycker du bäst om?Ekologiska träleksaker från Tegu, Plan Toys, Holztiger, mm

Följ ABC Leksaker på Instagram