Lektips: 6 roliga idéer till sandlådan

Posted on 2020-06-03 08:45
av Leigh
I

Det är alltid lika kul att leka i sandlådan eller på stranden! 

Här är några tips på olika aktiviteter som gör sandleken ännu roligare:


Baka i sandlådan med sandformar

1) Baka i sandlådan

Med några enkla formar och plastburkar kan man baka kakor eller tårtor. De kan sedan dekoreras med löv, blommor, pinnar, snäckor och annt kul man kan hitta i naturen.

Man kan ta "färdiga" sandformar, spade och hink... och man kan även låna lite köksredskap för att göra bakningen lite mer realistisk!


2) Begrava och gräva ut

Det är spännande att leka kurragömma genom att  gömma och leta efter leksaker och andra grejer. För små pirater kan man gräva ner leksaksmynt eller målade stenar. För framtidens paleontolog kan man gräva ner plastdinosaurier eller andra plastdjur. Man kan öva bokstäver genom att begrava och gräva ut bokstavspärlor, bokstavsformar eller andra bokstäver.

Man kan förstås turas om att begrava och gräva upp... eller göra en skattjakt med ledtrådar!

OBS! - Här är det viktigt att gräva ner saker som kanske inte blir alltför saknade om de inte hittas! 


Rita och skriva i sand

3) Rita och skriva i sand

Man kan rita former och skriva bokstäver eller namn i sanden - och det kan vara ett roligt sätt att öva alfabetet i sandlådan eller på stranden. Använd sandformar, bara en pinne eller ett finger att rita och skriva med. Det är enkelt att "sudda" och rita om och om igen!

Om man lägger till lite vatten kan barnet t ex skriva med blöt sand på torra ytor. Är man på stranden kan det vara en utmaning att hinna skriva färdigt innan vågorna suddar bort det man har skrivit! 


Byggplats och sandslott i sandladan eller på stranden

4) Byggplats och sandslott

Ett sandslott är en klassiker - och det kan byggas med händerna, med en hink, med sandformar mm. Eller varför inte bygga en hel stad med bilar, vägar, tunnlar, byggnader, parkeringsplatser osv. Ta men några leksaksbilar, plocka ihop lite pinnar, klossar och stenar...gräv en damm, anlägg en park...släpp loss fantasin och konstruera tillsammans!


Sand och vatten för sandlek

5) Sand plus vatten

Sand är roligt, men sand blandat med vatten är ännu roligare! Om sanden är för torr, tillsätt lite vatten från trädgårdsslangen eller ta ut en skål vatten så kan du göra sanden mer formbar.

Ett annat förslag är att gräva ner en skål eller en plastlåda i sanden och fylla den med vatten - så blir den en sjö för plastfigurer, leksaksbilar och allt annat som kan tänkas vilja ta sig ett dopp!


Gräva en kulbana i sandlådan

6) Kulbana i sandlådan

Med en liten, lätt boll (t ex en pingisboll) och en spade kan man skapa en kulbana i sandlådan - och kanske i hela trädgården! Barnen kan experimentera med hur bollen rullar och se om de kan skapa en enkel bana... eller någonting mer kompext! 

 


Du hittar flera förslag för roliga sandleksaker här: Sandleksaker för sand och strand


Ha det så roligt i sandlådan!