Lektips: 7 roliga idéer till sandlådan

Posted on 2020-06-03 08:45
av Leigh Neil
I

Det är alltid kul att leka i sandlådan eller på stranden! 

Här är några tips på olika aktiviteter som kan göra sandleken ännu roligare:


1) Baka i sandlådan

Det är alltid kul att baka i sandlådan. Med några enkla formar och plastburkar kan man baka kakor eller tårtor. De kan sedan dekoreras med löv, blommor, pinnar, snäckor och annt kul man kan hitta i naturen!

2) Begrava och gräva ut

Det är kul att leka kurragömma i sandlådan med leksaker och andra grejer. För små pirater kan man gräva ner leksaksmynt eller målade stenar. För framtidens paleontolog kan man gräva ner plastdinosaurier eller andra plastdjur. Öva bokstäver genom att begrava och gräv ut bokstavspärlor, bokstavsformar eller andra bokstäver.

Man kan förstås turas om att begrava och gräva upp... eller göra en skattjakt med ledtrådar!

3) Skriva i (eller med) sand

Det är alltid viktigt att öva bokstäver - och det kan vara roligt även i sandlådan eller på stranden. Med alfabetsformar kan man skriva namn - eller bara forma bokstäver och dekorera dem med blommor etc.

I sandlådan eller på stranden kan man skriva bokstäver eller ord med en pinne eller med fingret, "sudda" och skriva om igen. 

4) Byggplats i sandlådan

Med några leksaksbilar, pinnar, klossar, stenar och annat kan man bygga en hel stad i sandlådan med vägar, byggnader, tunnlar, parkeringsplatser. Gräv en damm, anlägg en park...släpp loss fantasin och konstruera tillsammans!

5) Sand plus vatten

Sand är roligt, men sand blandat med vatten är ännu roligare! Om sanden är för torr, tillsätt lite vatten från trädgårdsslangen eller ta ut en skål vatten så kan du göra sanden mer formbar. Gräv ner en plastburk i sandlådan och du har en sjö för plastfigurer, leksaksbilar och allt som kan tänkas vilja ta sig ett dopp!

6) Kulbana i sandlådan

Med en liten, lätt boll (t ex en pingisboll) kan man göra kulbanor i sandlådan - och kanske i hela trädgården! Experimentera med hur bollen rullar ner, och se om ni kan skapa enkla banor. 

7) Is i sandlådan

Några isbitar kan vara intressanta att ta med i sandlådan. Sanden fastnar på isbitarna, och det tar en ganska lång tid för isen att smälta. 


Roliga tips att ta med till sandlådan:

Spade
Hink
Sprayflaska
Leksaksbilar
Plastfigurer
Boll
Is
Plastformar

Du hittar flera förslag för roliga sandleksaker här: Sandleksaker för sand och strand


Ha det så roligt i sandlådan!


Sandleksaker på ABC Leksaker

Följ ABC Leksaker på Facebook