Lektips - 5 roliga lekar för sand och strand

Posted on 2018-07-22 09:53
av Leigh
I

Sommaren betyder långa, härliga dagar på stranden - sola, samla stenar eller snäckor, bygga sandslott, gräva ner lillebror i sanden, kasta bollar - coh mycket mer!

Men ibland behöver barnen lite tips och idéer för att komma igång att leka. Har har vi fyra förslag på sommarlekar - roliga idéer för sand och strand!


Skapa i sanden med stenar och snäckor - gör sandporträtt

Sand-porträtt

Gör dig själv på stranden! Ligg ner i sanden och låt någon rita runt din kropp så att du har bara konturen. Klättra försiktigt ur bilden och dekorera den med det du hittar på stranden. Är du en sjöjungfru? En sandängel? Strandens kung eller drottning? En sandpirat? När bilden är färdigt kan du ligga brevid och jämföra - eller döpa din bild till ett roligt namn!


Bygga torn på stranden

Skyskrape-tävling

Idéen här är enkel - hur högt kan du bygga? Tävla och se vem som kan bygga högst! Det finns mycket att diskutera... Vilken sorts sand är bäst för att bygga högt? Finns det olika tekniker som hjälper byggnaden? Är det enklare att bygga med verktyg (som hink och spade) eller är det bäst med bara händerna? Hur ser byggnaden ut? Är den rak eller som en pyramid?

Ett tips - det kan vara bra att ha en sprutflaska för att hålla sanden lite fuktigare under konstruktionen.


Sand-arkeolog

Tänk på en forntida stad... hur skulle den se ut? Tänka dig att du är arkeolog och hittar bara ruinen på stranden. Bygg den av sand och beskriv hur de levde, hur staden såg ut, varför den försvann, hur hittades den, mm!

Turas om att ta någonting som inte är så värdefullt (kanske en leksak, men inte mammas plånbok) och göm den någonstans på stranden. Skapa ledtrådar för andra eller rita en skattkarta - skatten ligger under någonting som börjar med "B", skatten är 25 steg rakt fram sedan 10 steg till vänster, skatten ligger i skuggan...osv.


Skattjakt på stranden

Gör en eller flera listor på grejer som kan hittas på stranden och se hur många barnet (eller barnen) kan hitta. På listan kan det vara allt från sjögräss till en fjäder, och listan kan anpassas efter barnets åldern. 


Boll-tävling

För det här spelet behöver du två barn eller barngrupper och två små bollar, t ex pingisbollar. Sätt bollarna en bra bit fran vattnet, och se vilket barn eller vilket lag som först kan få bollen att rulla i vattnet. Men... man får inte röra bollen. Man måste ta bollen dit med vatten, genom att gräva ett stig, genom att kasta andra saker på bollen... eller... vad som helst! 

 


Andra saker som är roliga på stranden... 

Glöm inte att det kan vara kul att leka med andra saker på stranden. Stranden är perfekt för såpbubblor, hoppa hage, sand-änglar, mm! Och här hittar du roliga sandleksaker!

Vi hoppas att dessa idéer ger mycket glädje under sommaren!

Sandtorn på stranden