Lektips: Sinneslådor för sensorisk lek

Posted on 2018-10-27 16:15
av Leigh
I

En rolig aktivitet hemma är att skapa en sinneslåda för ditt barn!

Men först... vad ÄR en "sinneslåda"? Och varför vill man ha en?

Sinneslåda med ris och plastleksaker

Sinneslådor

En sinneslåda är en samling leksaker och något fyllningsmaterial i en stor låda som barnet kan få leka med... som en sandlåda eller ett badkar, men mindre. Idén är att skapa en intressant låda där leksakerna och fyllningsmaterialet stannar kvar i lådan, och blandningen ger barnet en lekupplevelse som är fokuserande, lockande och lugnande.


Varför sinneslådor?

En sinneslåda ger barnet en mer omfattande lekupplevelse. Den lockar flera sinnen, så som syn, känsel, hörsel och kanske även lukt...eller smak...beroende på hur lådan skapas... och förhoppningsvis på ett sätt som inte gör det för rörigt hemma!

Att leka i en sinneslåda kan vara...

Lockande - för att barnet får använda flera olika sinnen i leken - det finns en anledning att sandlådan och badkaret är så populära! 

Lärorikt - fyllningsmaterialet ger barnet möjlighet att känna, fylla, tömma, mm. Och sambandet mellan leksaker och fyllningsmaterialet ger barnet ett nytt sätt att leka och experimentera.

Lugnande - för många barn är känslan av att stoppa händerna i fyllningsmaterialet lugnande och härlig. De kan njuta av den fysiska känslan under lekens gång.


Hur skapas man en sinneslåda?

För att skapa en bra sinneslåda behöver man en låda, någon sorts fyllningsmaterial, en skopa (eller flera) och några leksaker.

Lådan - en bra låda ska vara ganska så stor, med plats för både leksaker och händer. Det är inte tänkt att barnet ska sitta i, men förhopningsvis kan lådan hålla fyllningsmaterialet utan att det ramlar ut på golvet.

Fyllningsmaterial - kan vara vad som helst - sand, vatten, färgat ris, torra bönor, popcorn, trolldeg, isbitar, fågelfrön... och även rakkräm. 

Leksaker - man kan skapa en sinneslåda med tema (som havet, dinosaurier) eller bokstäver, knappar, kulor, mm. 

Skopa och burk - en spade från sandlådan kan vara bra... eller någon större sked från köket, t ex. Om man lägger till en plastburk, liten hink - eller en tom yogurtburk, så har barnet någonting bra att fylla och tömma. Det är även kul med en pincett, en tratt, staplande muggar, mm! 


Hitta alfabetspärlor i färgat ris - en bra koordinationsaktivitet

Färgat ris med alfabetspärlor

Det är kul att leta efter någonting. Här kan man leta efter alfabetet i ordning, barnets namn, eller bara försöka plocka ut samtliga bokstäver från riset med pincett!

Öva alfabetet, finmotorik och koncentration samtidigt!

(Obs - vi har en ganska liten låda här, som säkert kunde ha varit större om man vill slippa att ha ris på golvet!)


Sinneslåda med böner, pasta och snäckor

Bönblanding med pasta, snäckor och köksredskap

Sked är alltid roliga att leka med, och att leka med dem i en sinneslåda är lite annorlunda och kan vara väldigt lockande. 


Färgad ris för färgblandning

Färgad ris för matchning och blanding

Om man har flera färger är det roligt att blanda dem! Man kan också matcha andra leksaker och sätta dem i rätt låda. 


Det bästa med sinneslådor är att de är enkla och billiga att göra, och kan göras om och om igen på flera olika sätt. Om man har en bra låda med lock kan lådan förvaras enkelt och tas fram på regniga dagar.