4 Lottie-dockor med egna historier

Posted on 2020-11-03 13:24
av Leigh
I

Visste du att fyra av våra senaste Lottie-dockor är inspirerade av verkliga människor? 

Vi har redan skrivit mycket om tanken bakom Lottie-dockornas design - att de ska föreställa barn som är ca 9 år, med samma kläder och aktiviteter som barn i den åldern har. Nedan hittar du flera blogg-artiklar om just Lottie och varför dockserien är så bra för barn. 

Lottie (och företaget bakom Lottie - Arklu) har även försökt hitta förebilder för dockornas design. Här berättar vi mer om några av nyare dockorna och barnen som inspirerat till dessa!

 


Lottie-docka Loyal Companion

Loyal Companion

Finn-dockan Loyal Companion är inspirerad av en 8-årig pojke, Hayden, som vill bli astronaut. Därför har han bl a en astronaut-overall för nybörjare. Den verkliga Hayden är autistisk, och därför har han hörlurar (för att dämpa störande ljud i omgivningen), solglasögon (för att skydda sig från starkt ljus), kommunikationskort och en terapi-hund. 

Varför är det viktigt? Ja, studier visar att det är utvecklande för barn att ha mångfald i leklådan. Barn som leker med olika sorts dockor är mer villiga att odla vänskap med andra barn som är "annorlunda" eller unika. 


Lottie-docka kid activist

Kid Activist

När vattnet i Flint, Michigan, blev förgiftat av bly blev Mari Copeny känd som "Little Miss Flint" - en ungdomsaktivist som satt fokus på vattenkrisen och samlade in pengar för att stödja underprivilegierade barn i både Flint och i hela USA.

Kid Activist dockan bär jeansshorts, gympaskor, en gul t-shirt och en grön jacka. Både hennes t-shirt och ett medföljande plakat bär "Kids Voices Matter". Hon har även en tiara, precis som den verkliga Mari!


Lottie-docka true hero

True Hero

Den här dockan är klädd som ett barn som ligger på sjukhus med nattlinne, tofflor, en nalle... och en superhjälte-cape.

True Hero inspireras av Aoibheann Mangan, som utvalts till "European Digital Girl of the Year." Efter att ha lärt sig själv hur man kodar har Aoibheann gjort ett app för barn som ska till sjukhus - för att de ska få veta mer om vad som händer och för att minska deras rädsla. Aoibheanns kompis Grace är ofta på sjukhus, så hon hade henne i åtanke när hon skapade appen. På kartongen finns det en QR-kod så att barnet kan ladda ner appen. 


Lottie i antarktis

Snow Day

År 2015 startades Homeward Bound, en samling kvinnor som är aktiva inom naturvetenskap och forskning. Varje år åker en grupp kvinnor till Antarktis för att sätta fokus på klimatförändringar där jorden är mest påverkad. Den här gruppen har skapat en global nätverk som ska stödja och framföra kvinnor i forskning och ledarskap.

I år fick Lottie hänga med till Antarktis!


Så... ja. Vi älskar leksaker, och det är extra roligt när våra leksaker inspirerats av fantastiska människor!