Mattips - hemlagad granola med kanel och pekannötter

Posted on 2020-03-20 08:43
av Leigh Neil
I

Att laga egen granola är enkelt - och säkert nyttigare än den man kan köpa i butiken. Dessutom fylls hela huset med en underbar doft av vanilj och kanel!

Det här receptet är en höjdare hemma hos oss (och ja, den uppskattas även av tonåringarna). Det enda problemet är att den inte håller särskilt länge - den försvinner inom några få timmar!


Hemlagad granola - ingredienser

RECEPT: Hembakad granola med kanel och pekannötter

Du behöver:

2 dl havregryn
1 dl boveteflingor
1 dl pekannötter (i små bitar)
1/4 dl pumpakärnor
1 tsk kanel

1 tsk vanilj (helst flytande)
3 msk kokosolja
3 msk flytande honung

1 ark bakplåtspapper


Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser.

Smälta kokosoljan i mikron med honung och flytande vanilj (det tar bara några sekunder).

Blanda allt och sprid ut på en bakplåt (med bakplåtspapper på).

Baka på 150 C i ca 25 minuter, eller tills dess granolan är torr och gyllenebrun. Rör om då och då under bakningen.

Förvara i en burk (om det behövs... min man äter den direkt från bakplattan!)

Med en fin band skulle granolan vara en fin gåva!


Hemlagad granola

Mina egna noteringar:

Jag har försökt förenkla receptet på alla möjliga sätt...och det här är det jag tycker fungerar bäst. Jag har t ex provat baka i 25 minuter och inte röra om under bakningen...men då får man större klumpar i stället för en mer jämn granola. Jag brukar sätta timern på 10/20/25 minuter och röra om efter 10 och 20 minuter.)

Granolan passar utmärkt till yogurt, med torra frukter, med bär... eller bara som den är!