Ny Wishbone RE2 barncykel - ännu mer "grön"

Posted on 2020-03-14 18:14
av Leigh
I

Vi har nu fått in Wishbones senaste 3-i-1 barncykel - som heter RE2

Liksom Wishbone RE (1) är den nya cykeln tillverkad av återvunnet material, men förbättringar i både design och material betyder att cykeln inte bara är återvunnen, utan även att den nu har ett längre liv samt att den går att återvinna!


Wishbone 3-i-1 barncykel i FSC trä

Lite historik om Wishbone barncyklar

År 2005 skapade Richard Latham en trehjulig "gåcykel" i sitt badrum i New York City så att hans då 1-åriga son Noah kunde cykla dagligen med honom i Central Park. När Noah fyllde 2 år konverterade Latham tre-hjulingen till en två-hjuling, de fortsatte sina dagliga turer i parken, och idén bakom Wishbone 3-i-1 föddes. Den vackra cykeln designades i björk och fick mycket uppmärksamhet. År 2007 flyttade Lathem hem till Nya Zeeland med sin fru och son och tillsammans grundade de Wishbone Design Studio.

Wishbones första 3-i-1 cykel tillverades av FSC-märkt trä och lanserades på marknaden 2008. År 2010 valdes Wishbone Design Studio till en av de "100 greenest companies" av amerikanska Time magazine. 

År 2013 lanserade Wishbone sin första plastcykel av återvunnet material - Wishbone RE. Den svarta cykeln tillverkades av återvunna mattor - vilket de var pionjärer med i industrin. Wishbone RE hade även en förbättring, den patenterad "Rotafix" justeringen mitt på cykeln, som gjorde den till både den lägsta och den högsta 3-i-1 cykeln på marknaden. Wishbone REs sitthöjd startar på 23 cm - perfekt för 1-åringen som kanske inte har lärt sig gå ännu. Sitthöjden kan sedan höjas till 51 cm - perfekt för 5-6 åringar med längre ben.


Wishbone barncyklar och balanscyklar från återvunnen material

Wishbone RE2 - Reuse, Repair, Recycle

I november 2019 lanserade Wishbone RE2 med målet att cykeln ska bidra till den "Circular Economy" med återvunnen-, återvinningsbar- och lågenergiproduktion.

Nytt är att att delar av cykeln har designats om för att bli starkare utan tillägg av material, vilket gör cykeln enklare att återvinna. Delar på cykeln tillverkas nu av plastflaskor. 

Wishbone RE2 kommer i två olika färger - röd och "raw" (eller grå). "Raw"-versionen innebär att de gråa delarna är tillverkade endast av återvunna flaskor, utan tillsatser och utan tillsatt färg. Så den "grönaste" barncykel är nu grå!

Nytt är också att cykeln har förenklats så att den är ännu enklare att reparera med standarddelar. Då kan cykeln få ett längre liv som cykel innan den återvinns. 


Wishbone 3-i-1 barncyklar och glädjen med att cykla

Fördelar med Wishbone barncyklar och Wishbone RE2

Det finns många skäl att Wishbones 3-i-1 barncyklar är ett underbart val för barnfamiljer. Här är några av dem:

    • - Multifunktionell - som cykeln kan den vara både trehjuling och tvåhjuling vilket gör att den kan används längre än en vanlig trehjuling eller en liten barncykel. 
    • - Justerbar - eftersom Wishbones cyklar är justerbara för barn från 1-6 år kan de används i många år istället för att ersättas år från år.
    • - Reparerbar - Wishbones RE2 använder standarddelar och kan repareras ännu enklare.
    • - Design för återvinnbarhet - designändringar för den nya RE2 betyder att en del av cykeln är tillverkad av plastflaskor, och andra delar har bättre hållbarhet genom förbättrad design så att plasten innehåller färre tillsatser, och då kan cyklen återvinnas enklare. 2/3 av Wishbone RE-delar tillverkas av polypropylene (återvinningsgrad 5) som är återvinningsbar i de flesta länder. 
    • - Reuse och Recycle - i hemlandet Nya Zeeland arbetar Wishbone aktivit med att sälja gamla cyklar till nya barnfamiljer, och att återta gamla cyklar för återvinning. De arbetar även med regeringen för att skapa flera möjligheter för återvinning.

Men...säkert viktigaste av allt, är att Wishbones barncyklar ger barnet glädjen med att cykla!


Wishbone barncyklar och balanscyklar från återvunnen material

Waste Less, Play More!

WIshbones mål är att slösa mindre och leka mer. Kunde du tänka på en värld där en leksak faktiskt minskar skräpberget? Det kan Wishbone!

Företaget vill utmana barnfamiljer och andra leksakstillverkare att "göra bättre" med valet av material och med inköp av produkter.

Vi håller med, och hyllar Wishbone för en underbar nyhet som förhoppningsvis kommer att vara framtiden för leksaksbranschen.

Hipp hipp hurra för Wishbone!


Du hittar samtliga produkter från Wishbone här: Wishbone Design Studio.

Läs mer om varför en Wishbone 3-i-1 kan vara rätt barncykel för ditt barn i bloggen här: Wishbone - en trehjuling och balanscykel som håller länge!