Varför är pussel så populära just nu? Och vilka är bra för just din familj?

Posted on 2020-06-11 15:45
av Leigh
I

Pussel är ett av de hettaste produkterna just nu - särskilt pussel med 500 eller 1000 bitar!

Vanligtvis ser vi ökad efterfrågan för större pussel (dem med 300+ bitar) under höst och inför julen - när vädret är sämre, dagarna är korta och familjer letar efter aktiviteter att göra tillsammans. Så varför just nu?

Så varför är pussel så intressanta för alla just nu? Vi kanske är alla lite stressade över COVID-19... men hur hjälper pussel till?


 

Pussel ger en känsla av kontrol

Pussel ger en känsla av kontrol

Med COVID-19 känner vi som om vi inte kan kontrollera allt rund omkring... men med ett pussel vet man att om man försöker tillräkligt länge, så kommer man att lyckas. Oavsett om man lägger pusslet ensam eller i grupp, målet är klart. Dessutom är hela aktiviteten inom vår kontrol - vi kan bestämma om vi vill lägga en bit och sedan gå vidare, eller om vi vill spendera timmar på den. 

Man kan nästan känner sig för att skapa ordning bland alla dessa pusselbitar... 


 

Att lägga pussel är att ha ett klart mål

Det finns ett klart mål

Det är mycket som vi inte kan planera just nu, och osäkerheten råder. Ska man semestrar i Sverige? Tors man resa mer än två timmar bort? Vad händer med hälsan... med familjen... med jobbet... det finns få konkreta svar. 

Men ett pussel har endast en lösning, och det är lugnande och tillfredsställande att vet exakt vad man ska göra. Det är skönt att ha ett mål som kan nås.


 

Att lägga pussel är tillfredsställande

Du får en känsla av fullbordande

Känner du det? Hur det skulle kännas att lägga den sista biten? Bara bilden skapar nästan ett behov av att trycka på... bara liten...

Ja, varje pusselbit ger ditt hjärna en liten bit dopamin - en belöning som ditt hjärna kräver. Ditt hjärna älskar att lösa problem, och vanligtvis får vi lagom utmaningar dagligen - både i antal och svårighet. Men när dagarna är fyllda med osäkerhet så vill hjärnan hitta någonting som den kan klara av.


 

Pussel är som meditation

Att lägga pussel kan kännas som meditation

För många, att sitta framför ett pussel är att släppa allt och fokusera helt och hållet på här och nu. Man tror att man har suttit i bara några minuter, men i verkligheten har flera timmar susat förbi. Man känner sig mer avslappnad. 


 

Att lägga pussel genemsan

Man kan lägga pussel ensam... eller gemensam

Det är skönt att lägga pussel själv för alla anledningar som vi har precis diskuterat. Men att lägga pussel i grupp är också bra. Pusslet kan vara ett sätt att styrka gruppen - alla är eniga om samma mål, och alla kan hjälpas åt. Det finns ingen konkurrens med pusslet.

Ett pussel kan även underlätta konversation om andra ämnen - det är lättare att prata om svåra känslor och oro när man lägger pusslet samtidigt. (Läs mer i bloggen: Leksaker för oroliga tider)


Tips för att välja bra familjepussel

Att välja rätt pussel

Om man ska välja ett pussel för ett barn under 8 år, har vi en diskussion om hur man kan välja rätt i bloggen här:

Pussel för barn - 7 tips att välja rätt

Om man väljer ett pussel till sig själv eller till en annan person är det säkert antalet bitar och motivet som är viktigast. Stora mängder av en färg gör pusslet mycket svårare, och antalet bitar är säkert viktigt.

Om pusslet är avsedd för hela familjen att lägga tillsammans, då är det bra om pusslet har mer "delbara" delar så att det är klart vem som ska jobba på vilken del. Våra nya pussel från MudPuppy är perfekta - de har kvadrater eller motiv som kan enkelt delas upp efter färg så att även yngre barn kan lyckas med ett stort pussel. 

På hemsidan har vi ett stort sortiment pussel för varje ålder. Du kan välja efter typ av pussel (trä, golv, silhuett, mm) eller antal bitar. Våra pussel för större barn och vuxna börjar med ca 300 - 500 bitar och går upp till 1008 bitar. (Än så länge har vi inte lyckats ta in Kodaks senaste pussel med 51.300 bitar... någonting för dig?)

Lycka till och glad pusslandet!