6 färdigheter som pussel hjälper ditt barn att utveckla

Posted on 2016-05-10 12:14
av Leigh
I

Det börjar redan när man är väligt liten. Alla minns vi väl våra första pussel, där bitarna med greppknoppar var få och stora, och bara passade in på ett visst ställe där formen redan var utsvarvad. Därefter blev pusslen mer och mer komplexa och ännu senare kanske man lägger ett 1000-bitars pussel som tar dagar eller t.o.m. veckor att slutföra.

Barnpussel i trä för de minsta

När man pratar om pussel tänker nog de allra flesta att det är ett kul och bra tidsfördriv men att lägga pussel kan lära våra barn långt mycket mer. Här förklarar vi de positiva effekterna pusslandet för med sig:

1) Kognitva färdigheter

Att lägga pussel är en form av problemlösning. Barnet måste koncentrera sig och ställs inför en uppgift som det vill lösa.

2) Sociala färdigheter

Lägger man pussel ihop med andra tränar man på att samarbeta genom att försöka förklara vilka bitar som finns var och att lyssna på andra.

Att lägga pussel utvecklar sociala färdigheter

3) Självkänsla

Att lägga ett pussel från början till slut ger en känsla av välbefinnande. Barnet lär sig att fullfölja sitt åtagande, jobba tålmodigt och känna sig nöjd och tillfreds när pusslet till slut är klart. Det är därför viktigt att välja rätt svårighetsgrad på pusslet.

4) Motoriska färdigheter

Pussel hjälper i allra högsta grad barnet att utveckla såväl grovmotorik som finmotorik. Att passa ihop rätt bitar är inte alltid så enkelt!

Pussel i trä för barn

5) Språkfärdigheter

Det är inte alltid så lätt att försöka förklara vilken bit man behöver hjälp med att hitta. Här måste barnet utveckla sitt ordförråd och träna på att försöka förklara. Är det t ex den runda biten, den med molnet eller den med biten av en fot på som behövs?

6) Matematiska färdigheter

Barnet lär sig grundläggande matematiska kocept, så som att klassifiera och organisera bitar för att enkelt kunna lösa pusslet.


Det är lätt att hitta bra pussel - vi har alla sorterade efter kategori (eller typ av pussel), ålder, varumärke, antal bitar och tema. Bara klicka på "Pussel"  så hittar du säkert någonting roligt! Här är några av de mest populära kategorier under pussel:

Golvpussel för barn Pussel för småbarn med 1-9 bitar Träpussel för småbarn

 

Och glöm inte att vi har även pussel för vuxna!

Pussel för vuxna