Pysseltips - glittertavlor från Djeco

Posted on 2021-04-09 09:29
av Leigh
I

Perfekt för en regnig dag - glittertavlor från Djeco!

De här pysselset från Djeco har allt-i-ett - det som behövs finns med i kartongen, så det är bara att öppna och börja pyssla direkt! Man kan välja mellan blommor, féer mm.

I varje set finns:

  • 4 st glittertavlor / glitterbilder
  • 6 tuber glitter
  • 1 st verktyg
  • 1 st målarpensel

Glittertavlor från Djeco

Hur gör man glittertavlor?

1) Välj en tavla

Varje kit kommer med fyra olika glittertavlor av kraftig kartong, med fyra olika färgglada bilder på - som motsvarar temat på kartongen. I de flesta pysselset är tavlorna 15 x 21 cm, men i några är tavlorna kvadratiska (20 x 20 cm).

På varje tavla finns en förtryckt bild som har flera delar förlimmade och täckta med vittt papper. Varje bit papper har en siffra på, och man ska "måla" efter siffrorna med glittret.

2) Dra av pappersbitar på förlimmade omräden

Börja med en siffra (t ex 3) och dra av alla papersbitar med "3" på. Det är lite pilligt att dra av bitarna, men med hjälp av det lilla gröna verktyget fungerar det fint.

3) Strö över och sprida ut glitter

När ett antal förlimmade områden med samma siffra är avtäckta, strör man över motsvarande glitter och sprider ut det med penseln. Skaka av extra glitter (i själva kartongen) och börja med nästa siffra eller område. 

4) Visa upp en fin och glittrig tavla

När man är klart med alla delar har man en fin, glittrig bild som är redo att visa upp!

Glittertavlor från Djeco med vilda djur (tropico)


Vi tycker om glittertavlor för att...

De är roliga för pyssliga barn från 6 år!

Det är lite pilligt att få bort det vita pappret från de förlimmade områden, men det är inte omöjligt. Det är bra träning för fingerfärdighet och koncentration! Vissa kits har rätt så många delar att dra av, och därför är några rekommenderade från 6 år, och andra från 8+. Välj det som passar ditt barn bäst!

Man kan pyssla lite då och då

Man behöver inte göra hela tavlan (eller hela kitet) på en gång! Eftersom det finns ganska många förlimmade delar av bilden kommer det att ta lite tid... Barnet kan enkelt göra en del av bilden, sedan lägga tillbaka den halvfärdiga tavlan (och allt annat) i lådan, stänga locket med det elastiska bandet, och sätta hela setet på hyllan till nästa pysseltillfälle.

Glittret stannar kvar i kartongen

Glitter kan vara lite jobbigt för det fastnar, typ, överallt! Och ja, jag blev lite glittrig när jag pysslade... men det mesta glittret stannade kvar i lådan. 

Instruktionerna är visuella

Det finns ett litet häfte i lådan som visar vilka färger som ska används på respektiva tavla - det är inte alla glitter-färger som används på alla tavlor - bara ett urval. Liksom nästan alla instruktioner från Djecos pysselset krävs det inte att man ska kunna läsa för att förstå vad man ska göra. 

Glittertavlor från Djeco - instruktioner


Andra pysselkits från Djeco som är lik glittertavlor

Djeco har ganska många ta-bort-en-bit-papper-från-förlimmade-områden-pysselset. Om du inte är en glitter-människa kan du även kolla på:

  • Tavlor att metallisera - här har man en glittrande effekt, men utan att få glitter överallt. Istället för glitter använder man folieark för att få effekten på tavlorna
  • Sandtavlor - är nästan exakt som glittertavlor, utom att behållarna för den färgade sanden är runda och platta, och så kan man skaka ut överbliven sand från en hål i hörnet av lådan och lägg tillbaka den i behållaren. 
  • Tavlor med glaspärlor - här dekorerar man bilderna med pyttesmå glaspärlor istället för glitter eller sand.