Pysseltips: Gör en egen hitta-i burk

Posted on 2020-03-23 16:05
av Leigh
I

Letar du efter roliga aktiviteter som håller ditt barns intresse en stund?

Varför inte en göra en "hitta-i-burk"!

En hitta-i-burk är en flaska eller en burk fylld med ris, bönor, linser, sand eller någonting liknande... men genom att vrida och skaka burken kan man hitta roliga småleksaker gömda i. 

Det är roligt att skapa burken tillsammans, och sedan är själva burken rolig att leka med (och perfekt för tillfällen när barnet behöver leka lite tyst och lugnt).


Samla saker för din hitta-i-burk

Gör din egen hitta-i burk

Det är enkelt att göra egna hitta-i-burkar - vi visar dig hur!

Först behöver man samla ihop:

  - en flaska eller burk i plast
  - någon sorts fyllning (ris, bönor, sand etc)
  - 15-20 roliga småsaker att gömma i burken eller flaskan (t ex pärlor, små figurer, mini-leksaker)
  -  lim

1) Burken

För burken ska du tänka på att den är lagom stor för barnet att hantera - och inte för stor. Man kan förstås använda en glasburk, men då måste barnet vara extra försiktigt!

Här har vi valt en vanlig vattenflaska i plast. (Om du har det svårt att få bort klistret från etiketten kan du prova med jordnötssmör - det funkar, jag lovar!)

2) Fyllningen

För fyllningen har vi provat med bönor, ris och färgat ris. (Det är enkelt att göra färgat ris själv, vi visar dig hur i bloggen - Gör färgat ris för sensorisk lek). Väljer man en enfärgad fyllning kan det vara lite enklare att hitta sakerna som du har gömt i vilket är bra för yngre barn. Man kan även blanda fyllningen - torra linser blandade med ris, svarta (torra) bönor blandade med färgat ris, färgat ris i en eller flera färger, plastpärlor, mm!

Saker att gömma i din hitta-i-burk

 

3) Småsaker

För småsaker har vi letat här på lagret för att hitta roliga grejer som passar i vår vattenflaska. OBS - det momentet kan vara en rolig skattjakt att göra tillsammans med ditt barn - och en underbar övning i att bedöma olika storlekar! Några idéer är:

  - bokstavspärlor
  - pärlor i olika former och färger
  - mynt
  - suddgummin
  - knappar
  - kulor
  - plus-plus mini

Det kan vara bra att ha en lista eller ett foto över det som finns i, så att barnet vet vad det ska leta efter!


Att sätta ihop en hitta-i-burk

Nu är det dags att göra din burk!

Rulla ihop en bit papper till en tratt och börja med lite fyllning, några småleksaker, lite fyllning, några småleksaker... osv. Lämna lite utrymme för luft så att det är enklet att skaka och få upp nya saker. Sätt på locket och din burk är klart att lekas med! 

OBS - om du inte vill att barnet ska öppna locket, använd lim och fäst locket ordentligt. Då kan burken tas med på resan, till restaurangen, till vårdcentralen... ja överallt! 


Att leka med en hitta-i-burk

Att leka med din hitta-i burk

Det är kul att bara skaka, rulla, vrida och titta och se vad man kan hitta i burken! Men några andra förslag...

1) Skriv en lista över 5, 10 eller alla saker som finns i, och utmana barnet att hitta alla. Se hur många minuter det tar att hitta alla.

2) Öva minnet genom att låta barnet titta på burken i några minuter, och sedan se hur många saker barnet kan komma ihåg.

3) Om du har bokstäver i, utmana barnet att identifiera en bokstav, och sedan komma på ett ord som börjar med den.

Ha det så roligt!