Jag letade efter lite inspiration för ett utomhus-inomhus projekt som kunde locka fram även min 11-åring... och jag hittade varma stenar-målning! Med hjälp av Christopher har jag testat olika kritor och arbetssätt så att ni kan ha fina stenar (med lite krångel).

Idéen med sten-målning är att man smälter färg från kritor på varma stenar. Resultatet blir jättefint - kanske lite handmålade påskägg eller roliga godisar för lek - eller ett lycko-meddelande för någon som behöver en fin, handgjord present!

Du behöver...

  • - Stenar
  • - Vaxkritor
  • - Ugnsfolie
  • - Handduk
  • - Ugn

1) Hitta stenar

Stenar att måla på

Det var en fin dag, så vi började vid stranden och samlade stenar. Stenarna som fungerade bäst var de ljusare, sletare stenar som var lite större än golfbollar. Stenar som står stabilt när man målar på dem är förstås bättre.

 

2) Värma stenarna i ugnen

Varma stenarna i ugn

Sätt ugnen på 175 C och baka stenarna tills att de är varma, ungefär 10-15 minuter.

3) Förbered din målningsplats

Medan stenarna bakar, ta fram en handduk, lägg ut den på köksbordet och täck den med folie. Barnet och kritorna är vid bordet... och vuxna hanterar allt med ugnen.

4) Ta fram EN STEN åt gången och börja skapa

Stenarna ska vara varma för att det ska fungera, så ta ut dem en åt gången. Det minskar risken också att barnet bränner fingrarna på stenarna - och du har mycket mer översikt om processen.

Börja måla på varma stenar

Målning görs bäst med vaxkritor. Vi testade SAMTLIGA vaxkritor som vi har här online på ABC Leksaker, och hittade att Melissa & Dougs trekantiga kritor fungerade allra bäst (kritorna finns även i 24-pack). Kritorna gav en jämn och fin yta på stenarna, och kändes bra även när stenarna hade kallnat ner. Det går säkert bra med andra kritor också.

Måla långsamt. Idéen är att färgen ska smälta på stenarna, så du måste ha lite tålamod och gör lugna, långsamma rörelser.

5) Vara kreativ

Christopher valde världens största sten, och målade den svenska flaggan på, som vanligt. Han blev jättestolt, och vill ha den i sitt rum på bokhyllan!

Stenmålning på en stor sten

Jag valde mindre stenar och försökte göra lite olika variationer, men tyckte att det fungerade bäst att bara använda massor med färger.

Målade stenar

Jag tog sedan en tuschpenna sedan och la till några detaljer.

Och vad kan man göra med stenarna sedan?

Dekoration - Just nu har vi våra stenar i glasskålar på köksbordet. De är fina och färgglada - även min man sa (out of the blue!) att han tyckte väldigt mycket om dem.

Lek - stenarna blir roliga som exempelvis låtsasgodis!

Gåva - det skulle vara kul att skriva "KRAM" eller "LYCKA" på en sten och ge bort den som pappersvikt...

Säsong - själv tycker jag att stenarna kunde vara söta påskägg...

Du hittar vaxkritorna från Melissa & Doug här: Trekantiga kritor från Melissa & Doug (12 st)  eller Trekantiga kritor från Melissa & Doug (24 st)

Ha det så kul!