Pysseltips - Måla på varma stenar

Posted on 2015-09-20 10:40
av Jessica
I

Jag letade efter lite inspiration för ett utomhus-inomhus projekt som kunde locka även min 11-åring... och jag hittade varma stenar-målning! Med hjälp av Christopher har jag testat olika kritor och tekniker för att se hur man, utan för mycket krångel, kan skapa vackert dekorerade stenar. 

Idén med sten-målning är att man smälter färg från kritor på varma stenar. Resultatet blir jättefint - kanske lite handmålade påskägg eller roliga låtsasgodisar för lek - eller ett lycko-meddelande för någon som behöver en fin, handgjord present!

Du behöver...

  • - Stenar
  • - Vaxkritor
  • - Ugnsfolie
  • - Handduk
  • - Ugn

1) Hitta stenar

Stenar att måla på

Det var en fin dag, så vi började vid stranden och samlade stenar. Stenarna som fungerade bäst var de ljusare, slätare stenar na som var lite större än golfbollar. Om stenarna står stabilt när man målar på dem är det förstås också bra.

 

2) Värma stenarna i ugnen

Varma stenarna i ugn

Sätt ugnen på 175 C och baka stenarna tills att de är varma, ungefär 10-15 minuter.

3) Förbered din målningsplats

Under tiden stenarna värms, ta fram en handduk, lägg ut den på köksbordet och täck den med folie. Barn och kritor placeras vid bordet... och en vuxen hanterar ugnen.

4) Ta fram EN STEN åt gången och börja skapa

Stenarna ska vara varma för att det ska fungera, så ta ut dem en åt gången. Det minskar också risken att barnet bränner fingrarna på stenarna - och du har bättre översikt över processen.

Börja måla på varma stenar

Målningen görs bäst med vaxkritor. Vi testade SAMTLIGA vaxkritor som vi har här, och hittade att Melissa & Dougs trekantiga kritor fungerade allra bäst. Kritorna gav en jämn och fin yta på stenarna, och kändes bra även när stenarna hade kallnat. Det går säkert bra med andra kritor också.

Måla långsamt. Färgen ska smälta på stenarna, så du måste ha lite tålamod och gör lugna, långsamma rörelser.

5) Var kreativ

Christopher valde världens största sten, och målade den svenska flaggan på, som vanligt. Han var jättestolt, och ville ha den på bikhyllan i sitt rum!

Stenmålning på en stor sten

Jag valde mindre stenar och försökte göra lite olika varianter, men tyckte att det fungerade bäst att bara använda massor med färger.

Målade stenar

Jag tog sedan en tuschpenna och la till några detaljer.

Vad kan man göra med stenarna sedan då?

Dekoration - Just nu har vi våra stenar i glasskålar på köksbordet. De är fina och färgglada - även min man sa (out of the blue!) att han tyckte väldigt mycket om dem.

Lek - stenarna blir roliga som exempelvis låtsasgodis!

Gåva - det skulle vara kul att skriva "KRAM" eller "LYCKA" på en sten och ge bort den som pappersvikt.

Säsong - själv tycker jag att stenarna är söta som dekorativa påskägg.

Ha det så kul!