Sommaren är allt om sol, bad, familj, mm. Men ibland kan dessa betyder långa resor med bil, tåg eller flygplan. Med resor blir det tråkiga stunder, “När är vi framme?” och andra utmångingar med barnfamiljer.

Här presenterar vi fyra roliga alfabetsspel för barn från 4 år uppåt som kan gör tiden att gå snabbare – eller åtminstone att den inte stannar stilla!

ABC-Namn

Börja med A och hitta ett namn som börjar med A (tips – Arvid, Anna, Anton, mm)... sedan B... osv!

ABC-namn spel 

Spelet kan göras på flera olika sätt:

- Vem kan vara först med namnet? 
- Vem kan komma på den mest unikt namn?
- Vem kan komma på flest namn?
- Vem kan komma på både flick- och pojk-namn?

Eller bara samarbeta för att se hur snabbt ni kan slutföra hela alfabetet!

Det här spelet har jag använt med mina egna barn på Euro-Disney. Av någon anledning valde vi en vecka där alla franska barn var också på semester, och väntetider var enorma. Det var kul att se att mina barn valde svenska namn (Annika, Arvid, Astrid) och jag fastnade direkt på amerikanska namn från min barndom (Ann, Aaron, Austin).

Hitta alfabetet

Det här spelet fungerar bra på flygpatsen, tågstationen och i bilen när man befinner sig i större städer. Här gäller det att hitta varje bokstav i ordning. Det kan vara lite svårare (beroende på vart man befinner sig) att hitta alla, men man kan förstås komma överens om att hoppa över vissa av de svårare (J, Q, X).

Man kan förstås tävla, men då är det lite svårt för att den som är “framme” i alfabetet kan plocka de enklaste bokstäverna. Från min erfarenhet går det bättre att ha ett kooperativt spel om det finns flera barn. Det är kul om hela familjen kan samarbeta och hitta alla bokstäver innan man kommer till… passkontrol, mormors hus, osv. Spelet är också bra för att aktivera barnen under en längre vistelse på flygplatsen. Då kan barnen röra bokstaven och springa fråm den ena till den andra.

Hitta alfabetet på flygplatsen

Här kommer din prova-på test... I bilden övanpå från Stockholms Arlanda hittar jag 23 av 29 bokstäver. Hur många hittar du? 

Alfa-grejer

Målet med det här spelet är att hitta någonting som man kan se som börjar med varje bokstav. Spelet kan spelas i kö, på flygplan, på tåg, i bilen… eller var som helst.

 

Om man inte kan hitta någonting, kan man försöka tänka på någonting som kanske finns i någons väska, eller som finns men inte syns. “B – Bricka” går bra på flygplanet, även om man inte kan se den nu.

Alfa-pics

Startbanan och landningsbanan på flygplanet är alltid svåra. Inga större elektroniska grejer, det går inte att fälla ner bordet, man får inte röra på sig… men det finns nästan alltid en tidning! Eller ta fram en tidning eller en katalog under bilresan.

Vad finns i tidningen?

Bläddra igenom tidningen och försök hitta någonting som börjar med varje bokstav. Gör alfabetet i ordning, eller som en lista.

 

Vi hoppas att dessa spel gör det roligare att resa med familjen!

Kolla även på Resespel på nätet på ABC Leksaker!