Lektips - 4 roliga ABC-spel till resan

Posted on 2019-06-23 18:18
av Leigh
I

Semester handlar mycket om äventyr och tid med familjen. Ibland innebär det också långa resor med bil, tåg eller flygplan. För barnen betyder det ofta en del tråkiga stunder. För oss föräldrar kanske lite många “När är vi framme?” och andra utmaningar.

Här delar vi med oss av fyra roliga alfabetslekar/spel för barn från 4 år uppåt som kan få tiden att gå lite snabbare – eller åtminstone att inte stå stilla!


1) ABC-Namn

Börja med A och hitta ett namn som börjar på A (t ex – Arvid, Anna, Anton...), därefter försöker ni hitta namn på B... ja, osv!

ABC-namn spel 

Spelet kan göras på flera olika sätt:

- Vem kommer först på ett namn på bokstaven? 
- Vem kan komma på det mest unika namnet?
- Vem kan komma på flest namn?
- Vem kan komma på både flick- och pojknamn?

Det går också utmärkt att samarbeta för att se hur snabbt ni kan slutföra hela alfabetet!

Det här spelet har jag använt med mina egna barn på Euro-Disney. Av någon anledning valde vi en vecka där alla franska barn också var på semester, och väntetiderna var enorma. Det var intressant att se att mina barn valde svenska namn (Annika, Arvid, Astrid) och jag fastnade direkt på amerikanska namn från min barndom (Ann, Aaron, Austin).


2) Hitta alfabetet

Det här spelet fungerar bra på flygpatsen, tågstationen eller i bilen när man befinner sig i större städer. Här gäller det att hitta varje bokstav i alfabetisk ordning. Det kan vara lite svårare (beroende på var man befinner sig) att hitta alla, men man kan förstås komma överens om att hoppa över vissa av de svårare bokstäverna (t ex Q och X).

Man kan förstås tävla, men då kan det bli lite svårt eftersom den som leder och är längre fram i alfabetet kan plocka de enklaste bokstäverna. Av egen erfarenhet är det bättre att ha göra det som en samarbetslek om det är flera barn med. Det är kul om hela familjen kan samarbeta och hitta alla bokstäver innan man kommer till… passkontrollen, mormors hus, osv. Spelet är också bra för att aktivera barnen under en längre vistelse på flygplatsen. Då kan barnen röra vid bokstaven och springa från den ena till den andra.

Hitta alfabetet på flygplatsen

Prova på nu!

Här kommer ditt prova-på test... I bilden ovan från Stockholms Arlanda hittar jag 23 av 29 bokstäver. Hur många hittar du? 


3) Alfa-grejer

Målet med det här spelet är att hitta någonting man kan se som börjar med respektive bokstav i alfabetet. Spelet kan spelas när man står i kö, på flygplanet, på tåget, i bilen… eller precis var som helst. 

Om man inte kan hitta allt, kan man försöka tänka på någonting som kanske finns i någons väska, eller som finns men inte syns. “B – Bricka” går bra på flygplanet, även om man inte kan se den nu.


4) Alfa-pics

Startbanan och landningsbanan på flygplanet är alltid svåra. Inga större elektroniska grejer får användas, man får inte fälla ner bordet, man får inte röra på sig… men det finns nästan alltid en tidning. Det fungerar naturligtvis utmärkt även att ta fram en tidning eller katalog på bilresan, tåget eller båten.

Vad finns i tidningen?

Bläddra igenom tidningen och försök hitta någonting som börjar med varje bokstav. Gör alfabetet i ordning, eller som en lista.


Vi hoppas att dessa lekar/spel gör det lite roligare att resa med familjen!

Kolla även på resespel och reseleksaker hos ABC Leksaker!