8 roliga lekar för barn i badkaret

Posted on 2019-04-08 21:09
av Leigh
I

SMUTSIGA BARN? INGA PROBLEM!

Jag har alltid tyckt att badkaret är en av de bästa lekplatserna för barn!

För barnet är badkaret ett underbart ställe att experimentera – varför stannar vattnet inte kvar när jag puttar på det? Vad händer om jag blåser bubblor? Tänk om jag klappar händerna i vattnet – vad händer då? Och för föräldrar är badet en skön och lugn (?) stund med barnet där det är bara ni två (oftast). Barnet kan inte springa iväg, och ni kan spendera tid tillsammans utan att bli störda.

Det finns underbara leksaker till badkaret, och vi har flera förslag – här hittar du samtliga badleksaker på ABC Leksaker

Men utöver s.k. badleksaker... här kommer 8 förslag för lekar i badkaret som gör badet till en roligare stund tillsammans.


Matsked i badkaretBaka i bakkaret

Det är roligt att ta grejer från köket in i badrummet. Du kan ta med matskedar och måttkoppar och utforska olika volymer. Räkna hur många matskedar det tar att fylla på en halv deciliter… eller hur många halva deciliter det tar att fylla på en deciliter…

En vanlig visp kan göra badskummet lite fluffigare, en matsked kan lekas med på flera olika sätt... och en plastmugg kan vara ett roligt sätt att experimentera med att fylla och tömma.


Squigz på ABC Leksaker - sugpropparAndra leksaker i badkaret

Det är inte bara badleksaker som kan få vara med i badkaret. Ganska många plastleksaker passar utmärkt i badet, som plastfigurer, plastklossar (typ Lego) och andra “vanliga” leksaker blir inte förstörda i vattnet.

Vi har lagt våra sugproppsleksaker i "badleksaker" avdelning på webben för att det går så bra att leka med dem i badkaret. Lite vatten gör att sugpropparna sitter fast ännu bättre!


Stäng av ljuset

För en riktig skön badupplevelse, släck ljuset! Levande ljus eller ficklampor kan vara roligt, och en vattentät ficklampa kan även tas med i själva badkaret. 

I mörkret kan man prata tyst, berätta sagor eller leka "kan du hitta vad jag ser" med ficklampan. "Jag ser någonting blått..."


Mini-dinosaurier i tube från Wild Republic

Is i badet

Några isbitar är alltid roliga i badet. De ändrar (nästan) inte vattentemperaturen, även om man tar flera stycken. Prata om hur lång tid det tar för isen att smälta. De är ävan hala, och svåra att hålla i, så för de minsta kan det bara vara roligt att försöka fånga dem.

Med lite planering kan du frysa en liten leksak i isen så att den kommer fram när isen smälter! Lite matfärg i isbitarna kan också göra det ännu roligare och mer färgglatt (men testa gärna att de inte missfärgar badkaret eller kaklet!). 

Vi tog några små dinosaurier och frös din dem i en muffinsform. Eftersom temperaturen ute var under noll, satt vi bara hela formen utomhus under dagen och på kvällen hade vi flytande, isiga dinosaurier att gräva / smälta ut!


Korxx - byggklossar av korkSjunka eller flyta?

Utforska olika saker och se vilka som sjunker och vilka som flyter. Kolla på saker och gissa innan vilka som ska flyta. Man kan också prata om vad föremålet är gjort av – metall, trä, kork, plast, osv. 

Magneter kan också används i badkaret - i plastpåsar om de är känsliga för vatten. 


Rinnande vatten

Ta med några plastflaskor eller portionsyogurtburkar och tryck hål i botten. Se hur lång tid det tar för vattnet att rinna ut… eller tryck ner dem i vattnet så att de fylls från botten. Man kan också experimentera med att fylla/tömma och mäta med mått.


Vattenballonger till badkaret

Ballonger i badkaret

För någonting lite extra, fyll flera vattenballonger och sätt dem i badkaret med barnet! Fyll några med varm vatten, några med kallt... och kanske några med bara luft . Man kan prata om hur de flyter och hur de sjunker... och så kan barnet poppa ballongarna med händerna. Större barn an även ta med någonting vasst - en sax eller en nål för att se vad som händer.

Akta bara så att inga ballongrester hämnar i avloppsröret!


Rakskum målning

Med vanliga rakskum och lite matfärg kan man göra 3-D fingermålning i badkaret. Ta rakskum i olika plastburkar med några (få) droppar matfärg och gör fina målningar i badkaret. Det blir enkelt att städa sedan - både barnet och badkaret!


Vi hoppas att du fått lite inspiration till enkla och annorlunda saker man kan göra i badkaret. Vi ber om ursäkt om du blir lite blöt... men allting torkar!

Ha det så roligt!