4 roliga spel till en lyckad spelkväll

Posted on 2016-03-18 10:50
av Leigh Neil
I

Det är roligt att ha spelkväll med familjen - kul att få vara tillsammans, kanske skratta lite (eller mycket) och göra någonting tillsammans. Men det är viktigt att välja ett bra spel som passar medlemmer i familjen.

Här presenterar vi fyra av våra favoriter som passar familjer med barn i olika åldrar! Dessa spel har spelats mycket hemma hos oss, och är spelen som barnen vill spela - om och om igen!

Spöktrappan - ett roligt spel för barn från 4 år

1) Spöktrappan (4+)

Spöktrappan har varit ett stort favorit hos oss i flera år, och spelet är fortfarfande populärt, även om barnen är nu mycket större. Reglerna är enkla och kan förstås av barn från 4 år. Det finns bara en tärning med högst 4 steg att ta sig framåt åt gången. Speltiden är inte för långt heller, så det passar yngre barn. Men det bästa med spelet är att det är bara roligt! 

Ibland kan fokus på ett spel vara lite för mycket på vinnare och förlorare. Här blir alla spelbrickor täkt så småningom med spöken, så det är svårt att bli frustrerad under spelets gång för att ingen är helt säker vilken spök-täckta-bricka tillhör vem. Även den som tror att hen har vunnit... är inte helt säkert på det heller! 

Spelet kan spelas med bara 2 personer, men det är roligare med 3 eller 4!

Från 4 år, speltid 10-15 minuter - Spelet Spöktrappan på ABC Leksaker.

 Qwirkle - ett spännande mönsterspel i trä

2) Qwirkle (6+)

Qwirkle är ett roligt och prisbelönnat mönsterspel som passar barn från 6 år. Spelreglerna är ganska enkla - man lägger ut brickor i ett rad av samma färg med olika mönstrar, eller samma mönster i olika färger. Man får poäng för varje bricka man kan lägga ner. Om man kompletterar ett rad med 6 brickor, då har man en "Qwirkle" och får extra poäng.

Spelet kräver lite plats att spela (typ köksbordet) och någon som räknar poäng. Speltiden är lite längre, kanske 30 minuter, men kan begränsaas genom att spela med färre brickor. Spelet kan förenklas ganska mycket också genom att lägga upp brickorna så att alla kan få se, eller att spela i lag så att man kan diskutera olika möjligheter. 

Från 6 år, speltid 30 minuter - Spelet Qwirkle på ABC Leksaker.

OBS - spelreglerna är på engelska.

 Kortspelet Sleeping Queens - ett spännande kortspel för barn från 8 år

3) Sleeping Queens (8+)

 Sleeping Queens är ett kortspel som bygger på mattekunskaper (men man behöver inte säga det till barnen!). Spelet börjar med 12 "sovande" drottningar i mitten av bordet. Spelarna försöker "väcka" och behålla en drottning genom att lägga fram en kung... men en drottning kan stjäls av en riddare, eller sövas på nytt med ett trolldryck...

På korten finns det drottningar, kungar, riddare, drakar, trollspö och trolldryck... men även siffror från 1-10. Man har 6 kort i handen, men för att höja chansen av att få bra kort kan man kasta flera åt gången - dubbletter (om man har typ två 3-or), men även summor (om man har typ 3, 2 och 5 kan man kasta alla tre för att 3+2=5). Det gör spelet att flytta fram snabbare och att det blir mer spännande. 

Vi har spelat Sleeping Queens i flera år, och har även spelat med barn mycket yngre än 8 år... så vi skulle sätta 6 år på kartongen om vi fick välja!

2-5 spelare, 20 minuter, 8+ (eller 6+) - Kortspelet Sleeping Queens på ABC Leksaker

OBS - spelreglerna är på engelska.

Carcassonne - ett roligt sällskapsspel för barn från 8 år 

4) Carcassonne (8+)

Carcassonne är ett längre spel där man "bygger" stad, klöster, fält och väg genom att lägga ut landbrickor och färgade gubbar. Man drar en ny spelbricka med varje tur, lägger ut brickan på en befintlig eller en ny konstruktion. Spelarens byggnader märks med en färgad gubbe. Det krävs lite planering för att varje spelare har bara ett begränsat antal gubbar.  

Spelet kan förenklas - vi började spela först utan bonde/fält så att spelet blev lite enklare för barnen att förstå, men rolgit ändå. Och spelet kan även utvecklas med extra delar, som "Inns and Cathedrals" och "Bridges, Castles and Bazaars". 

 2-5 spelare, 8+ år, 40 minuter speltid - Spelet Carcassonne på ABC Leksaker

Alla dessa spel kan hittas på ABC Leksaker på nätet.